Inversió de l'ACA a la Conca de Barberà per a la recuperació del riu Francolí

Les actuacions se centren en la millora de dos trams del riu a l'Espluga de Francolí i Montblanc

Imatge del Pont Vell de Montblanc i el riu Francolí.
Imatge del Pont Vell de Montblanc i el riu Francolí. | Mar Rovira/ACN
11 de març del 2024
Actualitzat a la 13:10h
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha posat a licitació una assistència tècnica per a l'estudi d'alternatives destinada a la recuperació morfològica i ecològica del riu Francolí al seu pas per la comarca de la Conca de Barberà, amb un pressupost de licitació proper als 100.000 euros.

Les actuacions que es defineixin en aquest projecte es concentraran en els trams fluvials que transcorren per Montblanc i l'Espluga de Francolí, que arran dels aiguats de l'octubre de 2019 van quedar malmesos i que amb el temps han estat ocupats, principalment per a usos agrícoles, segons ha apuntat l'ACA.

Per tant, l'objectiu és fer una diagnosi en aquests trams per a minimitzar l'efecte de futurs aiguats i dur a terme actuacions per a naturalitzar aquests trams.
 

Les actuacions que es faran

Els treballs, que es definiran en un període de dotze mesos a partir de l'adjudicació i signatura del contracte, es concentraran en recopilar tota la informació dels trams objecte de l'estudi, l'aixecament topogràfic per a fer la modelització hidràulica, l'estudi geomorfològic (històric i actual), la prospecció ambiental d'espècies de flora i fauna i l'aproximació cartogràfica a la biomassa forestal susceptible de ser arrossegada a la part alta de la conca i tributaris.

A partir d'aquí es plantejaran alternatives d'actuacions per a mantenir i adquirir l'espai fluvial amb mesures de naturalització de la llera, mitjançant la possible adquisició de terrenys, la correcció geomorfològica, la millora i restauració d'hàbitats i la comptabilització amb l'ús públic.

Finalment, amb l'objectiu de buscar el consens social i territorial, es durà a terme el disseny i l'inici del procés de participació pública per presentar i debatre les alternatives que es plantegin.