Pas endavant per a fer realitat el carril bici entre Altafulla i Tarragona

La inversió de 9 MEUR a l'N-340 i l'A-7 a Tarragona també contempla la instal·lació de pantalles acústiques a l'autovia

El Ministeri de Transports construirà un carril per a bicicletes i vianants al pont del Francolí, a l'N-340.
El Ministeri de Transports construirà un carril per a bicicletes i vianants al pont del Francolí, a l'N-340. | Google Maps
12 de març del 2024
Actualitzat a les 15:49h
El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible del govern espanyol ha aprovat l'expedient d'informació pública i definitivament el projecte de traçat per a la humanització de diversos trams de la carretera N-340 i la reducció de contaminació acústica en l'autovia A-7, tots dos al seu pas per la ciutat de Tarragona.

Els treballs compten amb un pressupost estimat d'obres de 9,18 milions d'euros.  En concret, es tracta de tres d'actuacions que inclouen la construcció d'un carril per a bicicletes i vianants a l'N-340 —entre l'enllaç amb l'A-7 al nord-est de la ciutat i fins a Altafulla—; la construcció d'un altre carril per a bicicletes i vianants a l'entorn del pont del riu Francolí a l'N-340, i la instal·lació de pantalles acústiques als dos costats de l'A-7 a Tarragona.

Aquestes actuacions impliquen que, una vegada finalitzades les obres, els dos trams de la N-340 es cediran a l'Ajuntament de Tarragona segons l'acord que van tancar el consistori tarragoní i el govern espanyol l'any passat.
 

Context urbanístic

Totes aquestes actuacions venen motivades perquè des del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible s'ha valorat la necessitat d'ajustar les infraestructures a les noves necessitats urbanes de la població. Així, a l'entorn dels trams citats de la N-340, s'han desenvolupat nombroses urbanitzacions residencials l'ús de les quals ha evolucionat a primer habitatge.

Per aquest motiu, la demanda de trànsit per als vianants i de bicicletes està creixent exponencialment. Així mateix, els trams de la carretera N-340 al sud de la ciutat de Tarragona, especialment els situats prop del nucli, han adquirit un caràcter marcadament urbà.

D'altra banda, el tram més antic de la travessia de la A-7 té actualment un caràcter urbà amb edificacions dedicades, pràcticament íntegrament, a primer habitatge i equipaments, que pateixen nivells importants de soroll.
 

"És una fita històrica"

L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha celebrat la notícia i ha assegurat que és "una fita històrica". Viñuales ha remarcat que l'aprovació dels carrils bici i per a vianants de l'N-340 és "una aposta clara per un creixement sostenible i equilibrat, tant territorialment, com mediamiental i en mobilitat".

El batlle ha afegit que la construcció del carril bici de Llevant és "l'aposta per la mobilitat sostenible més transformadora de la ciutat". Així mateix, el projecte també preveu l'ampliació del pont del Francolí per dedicar-hi espai a les bicicletes, fet que permetrà unir Ponent amb el centre de la ciutat.

Finalment, l'alcalde també ha destacat la instal·lació de pantalles acústiques a l'autovia A-7, una demanda reivindicada pels veïns.