Aigua, ombra i espai lúdic seran els eixos principals en la recuperació de la Bassa Nova de Reus

El projecte prioritza el valor patrimonial de l'espai conjuntament amb la creació d'un refugi climàtic, una làmina d'aigua i jocs infantils

L'antiga Bassa Nova recuperarà els seus usos populars com a punt de trobada
L'antiga Bassa Nova recuperarà els seus usos populars com a punt de trobada | Sandra Pérez
12 de març del 2024
Actualitzat a la 13:22h

L'empresa municipal Aigües de Reus torna a engegar el projecte de recuperació de l'antiga Bassa Nova, situada al camí de la Pedrera del Còbic, a tocar de l'encreuament entre el carrer del Barranc de la Boca de la Mina i el passeig Nord. Amb l'objectiu de revitalitzar l'àrea, posant l'èmfasi en el seu valor patrimonial, es treballaran tres eixos indispensables: l'aigua, l'ombra i l'espai lúdic.

Com es tracta d'un espai tancat al públic actualment, "la voluntat és recuperar-lo com un espai obert de refugi climàtic a tota la ciutadania, perquè es recuperi l'essència històrica que havia significat", com a punt de trobada social, ha apuntat el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Daniel Rubio. A més, el nou 'parc' complementarà el projecte del passeig de la Boca de la Mina, finançat en el seu moment amb fons FEDER.

En conjunt, la superfície serà de pràcticament 4.000 metres quadrats i comptarà amb la certificació de refugi climàtic, tindrà un entorn d'aigua -adreçat sobretot a caminants i ciclistes- amb la creació d'una làmina d'aigua (10-15 cm) en l'antiga bassa, i un espai lúdic i familiar amb jocs infantils i mobiliari d'obra.

El projecte passarà a exposició pública i tornarà a licitar-se el concurs per segona vegada Foto: Sandra Pérez


Després de diversos intents i un concurs que finalment va quedar desert, el pressupost que es contempla ara s'aproxima a 1 milió d'euros, sense subvencions externes. El projecte es posarà aviat a exposició pública i sortirà a licitació en els pròxims mesos. La previsió és que es puguin iniciar les obres en el darrer trimestre d'enguany i la inauguració s'emmarcaria en el 2025.

Donar importància al cicle hídric

Històricament, les canalitzacions portaven l'aigua procedent de la riera d'Almoster fins a la Bassa Nova, però fa dos anys es va intervenir per desviar-la cap a la Boca de la Mina, on es clora l'aigua i es redirigeix cap als dipòsits que es troben a tocar de l'Institut Pere Mata.

A més de la nova làmina d'aigua, es construirà una passarel·la metàl·lica per sobre de l'antiga canalització que permetrà a l'usuari observar l'entrada de l'aigua, que encara arriba de la riera, i la construcció de l'interior. L'estructura i els nous accessos a l'espai -entrada amb escales i rampa- contemplaran tant la seguretat com l'accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda.

La presència simbòlica de l'aigua, com a eix dinamitzador de l'espai, es remunta a mitjan segle XIX, concretament l'any 1842, quan es va començar a construir i gestionar la bassa, primer, com a emmagatzematge de l'aigua pensada per a ús de regadiu i, més endavant, també per al consum domèstic.

Una nova passarel·la permetrà observar la canalització original i l'entrada de l'aigua Foto: Sandra Pérez


La finalitat de revitalitzar la Bassa Nova, que tancarà a les nits com altres parcs de la ciutat, és recuperar l'indret popular, que moltes famílies tenien com a espai de trobada, on anar a berenar o compartir el dia de la Mona.

Espai integrador i respectuós amb l'entorn

El projecte que han dissenyat des de Gallego Arquitectura planteja utilitzar els mateixos materials que en les estructures de la Boca de la Mina, per homogeneïtzar l'estètica, i alhora es restauraran els seus elements originals. Fins i tot, es contempla recuperar les rajoles de la bassa, malmeses amb el temps, i aprofitar-les per construir un tòtem que acompanyi els panells informatius que es col·locaran a l'entrada.

Pel que fa a l'entorn immediat, es preveu l'enjardinament i la construcció de grades d'obra vista a la façana del camí de la pedrera del Còbic i la millora urbana del camí que comunica amb el passeig de la Boca de la Mina. "Hi haurà una primera graderia dura, però la resta seran arbrades", assenyala el regidor responsable d'Aigües de Reus sobre la prioritat de preservar l'entorn, amb una pavimentació més tova i menys artificial.

De fet, tant l'estructura de la bassa com la caseta adjacent es reformaran, però es mantindran com estan. Pel que fa al refugi climàtic, l'espai d'ombra es crearà amb el mateix tancat perimetral, que es renaturalitzarà amb vegetació autòctona conjuntament amb l'arbrat ja existent.  L'arquitecte responsable conclou que "serà un espai integrador per a tots els públics".

Futura entrada a la Bassa Nova, projectada en un dels renders del projecte arquitectònic Foto: Sandra Pérez


Per això, els jocs infantils seran interpretatius i estaran adaptats a l'entorn de sòl rústic per ser el menys invasiu possible. Addicionalment, s'adequaran les instal·lacions d'il·luminació, connexió Wi-Fi, càmeres de videovigilància i, més endavant, es podria valorar posar una estació del servei de bicicleta compartida Ganxeta, per a la qual ja es reservarà un espai.

Arxivat a