La Primavera Literària de Tarragona arrenca amb el Dia Mundial de la Poesia

Una cinquantena d'activitats conformen un programa enfocat a difondre la cultura literària

La Primavera Literària començarà a finals de març a Tarragona.
La Primavera Literària començarà a finals de març a Tarragona. | TarragonaDigital
12 de març del 2024
Actualitzat a la 13:40h
El pròxim 21 de març, en ocasió del DiaMundial de la Poesia, començarà un any més la celebració de la Primavera Literària a Tarragona. Aquesta nova edició comptarà amb més de 50activitats i cicles diversos, fruit de la iniciativaconjunta de més de quaranta entitats públiques, escriptors, editors, llibreries, biblioteques i amants de les lletres a la ciutat.

Dins les múltiples propostes previstes per al Dia Mundial de la Poesia, destaquen els contacontes familiars, els vermutsliteraris i els recitals poètics, organitzats pels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat, amb la col·laboració de la Biblioteca Pública de Tarragona i altres agents culturals locals.

En col·laboració amb Òmnium Cultural, s'ha preparat una versió renovada del tradicional sopar de glosa, convertit ara en una festa amb música i poesia, amb els combats de glosa de l'associació Cor de Carxofa: El Pica la Glosa, que tindrà lloc el divendres 22 de març al Centre Cultural Antic Ajuntament.

Per anticipar l'ambient de SantJordi, es durà a terme un nou cicle dedicat al Dia dels Enamorats: 'XVenus. Les grans històries d'amor i passió de la Història i la Literatura', que se celebrarà el 19 d'abril al CentreCultural Antic Ajuntament. A més, la recepció del món de les Lletres i un programa especial de Tarragona Ràdio s'uneixen per oferir una diada de Sant Jordi, amb una programacióconjunta amb les llibreries de la ciutat.

La Casa de les Lletres promourà la preservació del patrimoniliterari, destacant enguany la figura de l'escriptor valencià VicentEstellés, amb una sèrie d'actes al llarg de l'any, incloent-hi un recital poètic el 21 de març i la reedició de la rutaEstellés en col·laboració amb l'APELLC.

Dins l'impuls a la lectura, es realitzaran presentacions de llibres, donant suport a les llibreries i organitzant presentacions en espais municipals. Destaca la presentació de Lluna turquesa d'Alfons Cama, amb una lecturadramatitzada a càrrec d'Ara Teatre el 17 d'abril al Centre Cultural Antic Ajuntament, així com el RaconetLector, un nou cicle de lectures i contacontes per a infants i públicfamiliar cada dimarts a la tarda al mateix centre cultural.

Gala dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2023/24

El dissabte 18 de maig, el TeatreTarragona serà l'escenari de la gala de lliurament dels PremisLiteraris Ciutat de Tarragona 2023/2024.

El premi Pin i Soler de novel·la ha rebut un rècord de 179originals, reflectint un augment del 52% en comparació amb l'edició anterior. Pel que fa al premi Tinet de narrativacurta per internet, s'han rebut 250treballs, un 31% més que l'any anterior. El premi-beca Vidal Alcover de traducció manté una participacióestable, amb dos projectes més que l'any passat.

D'altra banda, el festival de poesiaTransvers arribarà a la seva 3a edició del 28 de maig al 2 de juny, commemorant l'AnySalvat-Papasseit, l'Any Estellés i l'Any Guimerà. També es presentarà La clau de la memòria, una lecturadramatitzada dels textos de Lluís de Salvador i Andrés i Viviana de Salvador sobre els bombardejos de la Guerra Civil.

A més, torna una nova edició del cicle de lecturesdramatitzades Zona Drama, amb La independència de Tarragona: una polèmica real, obra dirigida per Carles Marquès i interpretada per Fermí Fernández i Jaume Martell Gassó.