El Govern aprova la licitació per a la gestió d'Idiada els pròxims 25 anys

L'executiu ha autoritzat el concurs per adjudicar el contracte patrimonial mitjançant la venda d'un 80% de les accions per un preu de sortida de 238 milions d'euros

Imatge d'arxiu de les instal·lacions d'Idiada a Santa Oliva.
Imatge d'arxiu de les instal·lacions d'Idiada a Santa Oliva. | ID
12 de març del 2024
Actualitzat a les 17:01h
El Govern ha acordat iniciar el procediment per adjudicar el nou contracte de gestió d'Idiada. En aquest sentit, l'executiu català ha autoritzat la licitació per adjudicar el contracte patrimonial que, mitjançant la venda d'un 80% de les accions per un preu de sortida de 238 milions d'euros, permetrà a la futura empresa adjudicatària dur a terme la gestió de l'Institut d'Investigació Aplicada de l'Automòbil (Idiada), una vegada finalitzi el compromís amb l'actual gestor, previst per al mes de setembre.

La durada del futur contracte, la formalització del qual està prevista durant aquest exercici, serà de 25 anys. Cal recordar que el complex d'Idiada, inaugurat el 1994, és un circuit de proves ubicat a Santa Oliva, al Baix Penedès.

Disposa d'una sèrie d'instal·lacions que permeten simular el comportament de tota mena de vehicles en diferents condicions i realitzar-hi serveis d'assaig, recerca, desenvolupament, control de qualitat, certificació i altres en el sector de l'automoció.
 

La Generalitat esdevindrà propietària de tots els actius quan acabi la concessió actual

La gestió d'aquest complex, propietat de la Generalitat de Catalunya, actualment està cedida a una societat, Idiada Automotive Technology, SA, participada per la Generalitat —a través de la societat Avançsa— i per l'empresa Applus amb un 20% i un 80% de les accions, respectivament.

A la finalització del contracte actual, i segons el text aprovat avui, la Generalitat esdevindrà propietària de tots els actius vinculats, tant els que actualment ja estan cedits a la societat gestora com els que posteriorment aquesta hagi adquirit, així com del 100% de les accions d'Idiada Automotive Technology, SA.

Amb la nova licitació, el Govern vol garantir, d'una banda, el creixement de l'activitat d'Idiada, un model d'èxit que genera ocupació de qualitat i un impacte econòmic significatiu al Penedès, i que situa Catalunya a l'avantguarda de la innovació en el camp de l'automòbil a escala internacional.

De l'altra, també es vol potenciar l'R+D+I i la formació en el sector i la zona geogràfica on se situa l'Idiada, així com les inversions a Catalunya. Aquest model de gestió permet, alhora, mantenir la vinculació d'un actiu estratègic en l'esfera patrimonial de la Generalitat.
 

Un mínim de 238 milions d'euros per la venda de les accions i 4 MEUR anuals fixos de cànon

D'acord amb el text aprovat pel Govern, la societat Idiada Automotive Technology, SA serà beneficiària –en règim de concessió de domini públic– d'un títol habilitant per a l'ús privatiu dels béns que configuren les instal·lacions del complex d'Idiada, que romandran en propietat de la Generalitat de Catalunya. Alhora, l'adjudicatària del contracte esdevindrà propietària del 80% de les accions d'aquesta societat durant un termini de 25 anys.

El preu de venda de les accions s'estableix en un import mínim de 238 milions d'euros, millorables a l'alça. Així mateix, la Generalitat es garanteix el cobrament d'un cànon fix anual per la concessió de 4 milions d'euros i un cànon variable en funció dels resultats de la societat, a més dels possibles dividends que es generin durant aquest període, en funció de la seva participació accionarial.

Els detalls de la licitació es publicaran en els pròxims dies al DOGC i a la Plataforma de Serveis de Contractació Pública.