Més de 36,6 milions d'euros: l'Ajuntament de Valls presenta el pressupost més alt de la seva història

Els projectes a l'entorn del Centre Històric representen la part més important, amb un 46,3% del total de la inversió.

Imatge de la roda de premsa d'aquest matí
Imatge de la roda de premsa d'aquest matí | Albert Oliva
13 de març del 2024
Actualitzat a les 12:51h
L'Ajuntament de Valls tindrà, per a l'exercici 2024, el pressupost més alt de la seva història amb 36,6 milions d'euros i un increment del 4,43%. Manté la tònica expansiva dels últims exercicis, en la que ja s'acumulen cinc anys consecutius d'augments en el global de la despesa pública i també en els principals serveis i àrees municipals.

S'han previst inversions per sobre dels 8,1 milions d'euros, 5,4 dels quals s'incorporen als comptes de 2024 i 2,7 són actuacions ja en curs o en fase d'adjudicació i contractació procedents de l'anterior exercici pressupostari.

Prioritat al Centre Històric

Els projectes a l'entorn del Centre Històric representen la part més important, amb 3,7 milions i un 46,3% del total de la inversió. Entre aquestes actuacions destaca principalment el projecte de rehabilitació de Ca Padró que compta amb 1,8 milions, una xifra que creixerà ja aquest 2024 amb la incorporació del romanent per tal de cobrir la totalitat del projecte i licitar enguany mateix unes obres que han de convertir aquest immoble històric del carrer de la Cort en la futura seu de l'Escola de Música Robert Gerhard i nou espai central de l'Anella Cultural i Social d'equipaments públics del barri antic.

Entre les inversions al Centre Històric també sobresurten l'execució de noves fases per a la rehabilitació de l'antiga església de Sant Francesc com a futur equipament cultural o l'adquisició d'immobles de valor patrimonial.

A la via pública i barris s'invertiran 1,4 milions d'euros, amb actuacions de millora d'enllumenat, d'espais lliures i carrers a diferents zones de la ciutat (729.000 euros en global), però també els 443.000 euros que es destinaran al polígon per tal de completar la modernització integral de l'enllumenat i diverses actuacions d'arranjament de carrers de la zona industrial.

Agenda 2030

Actuacions al voltant dels objectius de sostenibilitat de l'Agenda 2030 que amb un total d'1,3 milions permetran fer front a inversions a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals per millorar la seva eficiència, així com la instal·lació de plaques fotovoltàiques en edificis municipals, càmeres per a regular la futura zona de baixes emissions o també estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics.

A més, el pressupost de 2024 inclou inversions en millora d'equipaments de serveis municipals com Benestar Social, l'Oficina d'Atenció al Ciutadà o la els treballs de redacció de projectes i ordenació de l'entorn de la futura seu de la Policia Local al voltant de la plaça Ramon Barbat i Miracle. En matèria d'habitatge també s'han previst inversions per un global de 147.000 euros per adquisició i rehabilitació d'habitatges per a lloguer social o protecció oficial, entre altres actuacions.

Promoció del comerç

En l'àmbit de Serveis a les Persones destaca Acció Social i Comunitària que amb un pressupost de 2,4 milions creix un 26%, mentre que Educació i Polítiques Lingüístiques, amb 1,4 milions, consolida els augments d'anteriors exercicis. A la vegada, Igualtat i Feminismes s'incrementa un 131% per arribar als 145.000 euros. Per la seva part, enguany el pressupost de l'Institut Municipal Vallsgenera creixerà un 22,3% situant el pressupost d'aquest organisme autònom en una xifra històrica de 3,3 milions d'euros per tal de reforçar els programes formatius i polítiques actives d'ocupació i lluita contra l'atur així com el suport a l'empresa i l'emprenedoria.

Com a novetat en l'àrea de Comerç, l'Ajuntament ha anunciat que les partides de promoció de la ciutat ja incloses en el pressupost per a 2024 (en global 350.000 euros) s'incrementaran en 100.000 euros extres procedents de la incorporació de romanents. L'objectiu d'aquest suplement econòmic és ampliar el suport municipal al sector comercial per contribuir a la seva dinamització, en un pla que no tan sols s'aplicaria enguany mateix sinó que tindrà continuïtat en els propers exercicis.

El pressupost municipal també enregistra increments importants en serveis de Seguretat Ciutadana, Mobilitat o Acció Cívica i Joventut, mentre que el global dels serveis de Via Pública, Urbanisme, Sostenibilitat o Habitatge comptaran amb 15,4 milions d'euros, un 42,1% del pressupost i també amb augments destacats. Organismes autònoms com el Patronat d'Esports també creixen de manera important, amb 2,2 milions d'euros, un 12,3% més.