El Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri cita 54 ballarins i ballarines d'arreu del món a Reus

L'onzena edició del certamen tindrà lloc els dies 14, 15 i 16 de març al Teatre Fortuny

La gala de cloenda d'aquesta edició tindrà lloc el dissabte 16 de març
La gala de cloenda d'aquesta edició tindrà lloc el dissabte 16 de març | Ajuntament de Reus
13 de març del 2024
Actualitzat a les 15:15h
L'XI Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri se celebra aquest 2024 al Teatre Fortuny amb la participació de 54 joves ballarines i ballarins, que ja s'han presentat aquest dimecres 13 de març. La majoria provenen de diferents pobles i ciutats de Catalunya, i també hi ha una bona representació a nivell estatal, sobretot de Madrid i de València. A més, es presenten enguany ballarines i ballarins d’Itàlia, Portugal, Japó i Korea.

 

La missió del concurs és doble: proporcionar un espai i temps de creixement professional pels joves ballarins i ballarines, i per l’altra oferir un espectacle obert i gratuït pel públic de Reus, especialment dirigit als nens i nenes de les escoles de dansa.

La semifinal (dijous 14, a les 18 hores) i la final (divendres 15, a les 18 hores) són dues sessions obertes i gratuïtes. L’obertura de portes serà a les 17.30 hores. Tant la semifinal com la final consisteixen en una classe de dansa clàssica i en la presentació de les variacions (solos) dels concursants. A més, a la final, els espectadors podran votar el ballarí/ina que més els agradi.

L'XI Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri culminarà amb una Gala el dissabte 16 de març, que celebra el talent d’intèrprets amb la trajectòria consolidada, a partir de les 20.30 hores. Les entrades estan a la venda a la plataforma web del Teatre Fortuny.

Diversitat de beques i premis

Fundat el 2022 per iniciativa de la Fundació Privada del Teatre Fortuny, aquest certamen s’organitza amb el Consorci del Teatre Fortuny. Es tracta d'un dels concursos de dansa més ben dotats econòmicament dels que s'organitzen a l'Estat espanyol i un dels que aporta més projecció als guanyadors i finalistes. 

Els tres primers premis consisteixen en dotacions econòmiques que atorga el Consorci del Teatre Fortuny (Diputació de Tarragona i Ajuntament de Reus): el primer és de 5.000 euros, el segon és 2.000 euros i el tercer és de 1.000 euros.

El palmarès inclou un total d’onze beques i premis: el premi del públic atorgat per l'Associació de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona; una estada de tres mesos al Real Conservatorio de Danza Mariemma, la beca d'estudis atorgada per la delegació a Espanya de la Royal Academy of Dance de Londres; la beca d'estudis del Reial Ballet Danès - Vermuts Miró; una estada a la Compañía Nacional de Danza, una beca pel curs intensiu d'Endanza València 2024; una beca per l'ADAM-Campus Internacional de Dansa de València 2024, i dues beques atorgades pel Barcelona Dance Centre.

En aquesta onzena edició, Joaquín de Luz, director actual de la Compañía Nacional de Danza, presideix el jurat format Jone San Martín, Laëtitia Pujol i Henning Albrechtsen. Arantxa Argüelles és la mestra de dansa clàssica i Lluís Carmona l’acompanya al piano.

Actuacions de gran nivell

Actuaran al Teatre Fortuny; Elisa Badenes i Martí Paixà (Ballarins Principals del Ballet de Stuttgart), Zarina Stahnke i Jon Vallejo (Demisolista i solista de la Semperoper Dresden), Itziar Ducajú i David Iglesias (Exballarins del Ballet de Leipzig i freelance actualment) i Celia Sandoya i Daniel Domenech (Exballarins del Ballet de Basilea i freelance actualment).

Entre ells, destaca la participació de Martí Paixà, fill natural de Montbrió del Camp que va participar en el concurs el 2015 i que ha tingut una trajectòria brillant al Ballet de Stuttgart, una de les companyies més prestigioses del món. Com és habitual, també participen en la gala els tres guanyadors i/o les guanyadores de l’edició actual i el Premi del Públic

El Roseta Mauri el fan possible els mecenes i patrocinadors, els participants i els coneixements d’un jurat i professorat de prestigi internacional. Però no tindria sentit sense el públic de Reus i el suport incondicional de les escoles de dansa, que participen en aquest espectacle emocionant.