Altafulla segueix amb els tràmits per canviar els límits del municipi amb Tarragona

L'Ajuntament sotmet a exposició pública l'expedient que preveu ampliar la superfície del terme municipal en unes 70 hectàrees

El Bufet d'Altafulla es troba en terrenys del terme municipal de Tarragona.
El Bufet d'Altafulla es troba en terrenys del terme municipal de Tarragona. | Google Maps
13 de març del 2024
Actualitzat a les 15:11h
L'Ajuntament d'Altafulla sotmet a exposició pública l'expedient relatiu a l'alteració del terme municipal entre Altafulla i Tarragona, al sector de la Plana del Vinyet, durant un termini de seixanta dies hàbils a comptar a partir de l'endemà de la darrera publicació oficial, perquè els interessats puguin examinar l’expedient i formular els suggeriments i les al·legacions que estimin pertinents.

Cal recordar que el ple municipal del passat 22 de febrer va aprovar l'expedient relatiu a aquesta qüestió, que afectaria unes 70 hectàrees de terreny, amb els vots favorables del govern municipal —ERC i i Junts— i les abstencions d'Alternativa Altafulla i el PSC.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Tarragona, a través del seu alcalde, Rubén Viñuales, va rebutjar la proposta plantejada des d'Altafulla. Així, davant el desacord, la decisió de tirar endavant o no els canvis anirà a càrrec d'una comissió tècnica de la Generalitat.
 

"No es tracta d'un tema romàntic, sinó pràctic"

La memòria justificativa que s'inclou en l'expedient té 24 pàgines i exposa els antecedents, les motivacions per demanar l'alteració del terme municipal, consideracions de tipus geogràfic, econòmic, administratiu i de prestació dels serveis públics. Així mateix, també inclou una proposta de nous límits del terme municipal.

L'alcalde d'Altafulla, Jordi Molinera, argumentava per defensar la proposta que l'Ajuntament del municipi del Baix Gaià presta serveis en aquesta zona, com l'abastiment d'aigua, la recollida d'escombraries o la seguretat. En aquest sentit, també assenyala que es produeixen circumstàncies com que l'estació de tren d'Altafulla o el Gran Bufet d'Altafulla estan al terme municipal de Tarragona.

El batlle altafullenc recordava que els actuals límits entre els dos municipis són fruit de l'annexió de l'antic municipi de Tamarit a Tarragona l'any 1951. En aquet sentit, assegurava que que "no es tracta d'un tema romàtic, sinó pràctic".
 

Els arguments que formen part de la memòria justificativa

Pel que fa a les consideracions de tipus geogràfic, el text explica que "la Plana del Vinyet i la Cabana conforma un espai funcional que té una entitat pròpia i que és seccionat de forma transversal pel pas de l'antiga N-340 i la franja de la línia ferroviària. L'espai de plana es troba limitat amb l'eix del Riu Gaià".

La memòria justificativa assenyala també que "aquesta unitat funcional i geogràfica, es fa palesa en una sèrie d'actuacions que l'Ajuntament d'Altafulla ha afrontat, en les darreres dècades, com el servei d'abastament d'aigua potable, la recollida de residus, el manteniment de la xarxa de sanejament, el manteniment dels accessos i la pavimentació o la senyalització horitzontal i vertical".

Segons recull la memòria justificativa, des d'una vessant de gestions administratives en la porció de terreny subjecte a aquesta alteració, l'Ajuntament d'Altafulla ha gestionat i executat una part de les potestats administratives. A més, "aquestes han estat executades amb normalitat, bon veïnatge i consentides de forma natural per l'Ajuntament de Tarragona".