El veto dels comuns a Hard Rock deixa la Generalitat sense pressupostos

El Parlament rebutja els comptes del 2024 i Pere Aragonès podria convocar eleccions anticipades

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant el ple del Parlament sobre els pressupostos.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant el ple del Parlament sobre els pressupostos. | Hugo Fernández
13 de març del 2024
Actualitzat a les 16:37h
El projecte Hard Rock ha marcat l'actualitat política catalana d'aquest dimecres 13 de març, sent el motiu principal pel qual els pressupostos de la Generalitat per al 2024 no s'aprovaran. El Parlament ha aprovat les esmenes a la totalitat presentades i el pacte entre el Govern i el PSC ha estat insuficient per tirar endavant els comptes.

El veto dels comuns al Hard Rock ha estat decisiu, tot i els intents d'última hora de l'executiu per convèncer el grup de Jéssica Albiach. El rebuig als pressupostos obre ara un escenari d'incertesa sobre el futur de la legislatura, ja que no es descarta que el president de la Generalitat, Pere Aragonés, avanci les eleccions.

Durant el debat, Jéssica Albiach ha manifestat que "si rectifica i diu clarament que atura el Hard Rock, retirem l'esmena. Encara és possible i depèn de vostè". La línia vermella marcada pels comuns ha acabat sent el gran escull per aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2024.
 

El Govern i ERC carreguen contra els comuns

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha criticat els comuns per la seva negativa a donar suport als compte, acusant-los de fer "càlculs electoralistes". Vilalta ha assegurat que "Hard Rock és l'excusa" i que el que no volen és que el Govern "es pengi una medalla". La republicana també els ha retret que s'oposin al Hard Rock al Parlament, però formin part del govern espanyol, que aposta per aquest projecte i també per la B-40.

Per part del Govern, la consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha criticat que "avui no es vota res sobre un casino. I han preferit ignorar-ho". Mas ha reiterat que "no em cansaré de repetir que no hi ha ni un euro destinat al Hard Rock".

La consellera ha subratllat que els comuns també han "ignorat" que el 2022 ja van votar uns pressupostos que sí que tenien una partida de 120 MEUR per al projecte de Hard Rock.
 

En l'aire 140 milions d'euros en inversions al Camp de Tarragona

Després que els pressupostos de la Generalitat del 2024 hagin quedat tombats, caldrà veure que passa amb els 140 milions d'euros en inversions al Camp de Tarragona que es preveien en els comptes.

Els projectes que tenien més finançament en aquests pressupostos eren les obres d'ampliació de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona (20,6 MEUR) i el tren-tramvia del Camp de Tarragona (19,6 MEUR).