Picamoixons adapta l'arribada del gegantó Lladrefaves per Sant Josep

El gegant negre de Valls, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya

Imatge de Picamoixons
Imatge de Picamoixons | Cedida
15 de març del 2024
Aquest dissabte dia 16 de març, el Lladrefaves visitarà la pedania de Picamoixons amb motiu de la Festa Major de Sant Josep. El gegant negre renovarà, com és costum, el compromís centenari de visitar els vilatans del municipi per la festa patronal.

Aquest 2024, a causa de la declaració de la figura com a Bé Cultural d'Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya, la festa patirà una modificació en el trasllat de la figura. Segons expliquen fonts de la Unió Anelles de la Flama a TarragonaDigital, «per tal de preservar la integritat de la peça i seguint les recomanacions de seguretat del Departament de Cultura, la festa manté la mateixa estructura però el trasllat del gegant negre es farà amb vehicle».

Es manté la caminada

Tot i el canvi en el format del trasllat dels gegantons a Picamoxions, la caminada es manté en el seu recorregut habitual. Segons expliquen des de l'entitat, «els veïns de Picamoixons mantenen la caminada i la sortida està prevista des de la plaça del Blat a les 10.00 h del matí». La comitiva passarà pel carrer de l’Església, el Portal Nou, la baixada carrer Portal Nou, el carrer de l’Alt Camp, de la Vall d’Aran, avinguda de les Comarques i el camí dels Boscos. 

A les 11.30 h, aproximadament, els gegantons s'uniran a la comitiva i entraran a Picamoixons pel camí del Cementiri i la cercavila passarà pel carrer Major fins a la baixada santa Úrsula i plaça santa Úrsula, on hi haurà l’esmorzar popular i les balladetes finals. A la tarda, el Lladrefaves i la Gegantona participaran en la tradicional cercavila pels carrers de Picamoixons.
 

Imatge de l'anada a peu de 2023 Foto: Albert Oliva

 

Més d'una dècada de tradició recuperada

La tradició del gegantó Lladrefaves d’anar caminant a Picamoixons en representació de Valls amb motiu de la Festa Major de Sant Josep està documentada des de fa segles. L'any 2012 es va recuperar de la mà de la Unió Anelles de la Flama i l’EMD de Picamoixons. Anualment també compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Valls i la data ja forma part del ric calendari festiu de la ciutat.

Precisament, l’origen del nom del gegant negre es troba en una d’aquestes anades i vingudes pels camins que enllacen les dues poblacions. Segons conta el folklorista Joan Amades, un any, arribant el gegantó a Picamoixons, tot el poble esperava impacient les seves ballades.

Els portadors del gegant, però, es negaren a ballar al·legant el cansament de la jornada i les autoritats presents obligaren a dits individus a fer l’espectacle, amb la sorpresa de tots que entre volta i volta van començar a caure tavelles de fava de les faixes dels geganters. Resulta que anant cap a Picamoixons els geganters s’havien entretingut a anar agafant faves dels camps.