Funcionaris de presons bloquegen els accessos a Mas d'Enric al Catllar per exigir més seguretat

Els talls es donen en diverses presons catalanes per demanar la dimissió de la consellera de Justícia

Tallen l'accés al centre penitenciari per demanar la dimissió de la consellera de Justícia
Tallen l'accés al centre penitenciari per demanar la dimissió de la consellera de Justícia | ACN
15 de març del 2024
Actualitzat a les 11:00h
Els funcionaris de presons estan bloquejant els accessos a diverses presons catalanes per impedir els canvis de torn com a senyal de protesta per l'assassinat, el passat dimecres 13 de març, d'una treballadora a Mas d'Enric. Precisament en aquest centre del Catllar, un centenar de treballadors han tallat l'accés amb pneumàtics i branques, des de les 6 hores d'aquest divendres.

A més, mostren dues pancartes on reclamen més justícia, més seguretat i més recursos. Els empleats han portat un ram de flors i han encès espelmes en record de la treballadora morta.  La protesta es repeteix a Brians 1 i 2, Lledoners, Quatre Camins i Joves, Ponent i també afecta el centre de dones de Wad-Ras.
 
Els treballadors tenen la intenció de no deixar que els presos surtin a esmorzar, sinó servir-los a les cel·les; i que tampoc es facin els tallers i altres activitats exteriors programades. En aquest sentit, tampoc volen deixar fer les sortides a jutjats ni que entrin les visites. Es queixen també que superen els 800 interns i que haurien de ser presó de categoria 1 i no 2.

Un centenar de funcionaris protesten davant l'assassinat de l'encarregada de la cuina Foto: ACN

La voluntat és aturar la vida interna dels centres penitenciaris en senyal de protesta pels darrers esdeveniments. Els Mossos d'Esquadra s'han desplaçat fins als accessos de diversos centres penitenciaris per evitar que el col·lapse sigui major. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el seu equip es troben reunits per monitorejar els esdeveniments i garantir els serveis penitenciaris.

Els funcionaris reclamen més recursos

Miquel López, treballador a Mas d'Enric, ha criticat la manca de personal al centre. Ha explicat per exemple que a la cuina, on es va produir el crim, no n'hi ha i tampoc al carrer Major, on els presos surten de les cel·les i van a altres dependències. Ha reconegut que això crea "inseguretat" i que ja han tingut problemes.

A més, ha considerat que els treballadors que hi ha per mòduls són insuficients. En aquest sentit, ha dit que ell mateix va estar tot l'estiu passat en un mòdul amb més d'un centenar de reclusos "amb dos funcionaris". Ha afegit que com a màxim n'hi ha tres en algun mòdul, però ha reivindicat que el mínim hauria de ser de quatre.

López ha exigit la dimissió tant de la consellera, Gemma Ubasart, com del secretari de Mesures Penals, Armand Calderó. Aquest funcionari ha rebutjat la política de "bonisme" de la conselleria i ha afegit que, tot i que es treballa per la reinserció, s'està parlant de presons.

Expedientat per una agressió

El pres que va matar l'encarregada de la cuina al centre penitenciari tarragoní havia estat expedientat fa uns mesos per una agressió a un altre recurs, segons ha informat l'ACN. Arran d'aquest expedient, l'home va ser apartat de la cuina temporalment, però se li va permetre tornar un cop superada la sanció interposada.



López que l'intern va ser expedientat per donar "un cop de puny" a un altre reclús. Ha detallat que l'home era "molt treballador" però també "dominant" i no li agradava que li donessin ordres. De fet, ha plantejat que aquest rebuig a ser manat podria ser una de les motivacions del crim.

Ha afegit, també, que en el moment de l'agressió a la treballadora, la dona estava sola a la cuina perquè no hi ha funcionaris a l'interior d'aquesta dependència. La resta d'interns havien sortit a fumar, segons ha detallat. Ha afegit que va ser llavors quan l'agressor l'hauria portat a una càmera frigorífica, on més tard van trobar els dos cossos.