Justícia reforçarà la vigilància a les cuines de les presons després de l'assassinat a Mas d'Enric

El Govern es reuneix d'urgència per afrontar la crisi en el sistema penitenciari català i anuncia unes primeres mesures acordades amb representants dels companys de la víctima del Catllar

Dos treballadors de Mas d'Enric penjant una pancarta i una rosa a les portes del centre penitenciari.
Dos treballadors de Mas d'Enric penjant una pancarta i una rosa a les portes del centre penitenciari. | Neus Bertola/ACN
18 de març del 2024
Actualitzat a les 17:43h
L'assassinat de la Núria, la cuinera de la presó de Masd'Enric al Catllar, a mans d'un intern ha estat el detonant d'una onada de protestes sense precedents entre els funcionaris de les presons catalanes. Feia anys que des dels sindicats es denunciava la situaciólímit i la falta de treballadors als centrespenitenciaris, però no s'ha passat a l'acció fins al tràgic succés a la presó tarragonina que ha estat la gota que ha fet vessar el got.

Cinc dies després dels fets, les protestes continuen enceses i els funcionaris han bloquejat l'accés d'algunes presons, un fet que ha obligat a mantenir més de 4.000reclusostancats a les seves cel·les per la falta de personal. Aquesta acció dels treballadors ha forçat al Govern a convocar una reuniód'urgència amb el gabinet de crisi per afrontar un panorama caòtic en el sistema penitenciari català.

Més vigilància i treballadors a les cuines de les presons

En aquesta trobada d'urgència el Departament de Justícia ha acceptat implementar algunes de les mesures proposades pel comitè d'empresa del Centre d'Iniciatives de la Reinserció (CIRE), l'empresa on estava contractada la treballadoraassassinada a Mas d'Enric, segons ha avançat EFE.

Entre les mesures, proposades pels companys de la víctima i que s'aplicaran de forma immediata, hi ha l'increment de personal funcionari per a lavigilància dels serveis bàsics de les presons, especialment a les cuines.



També es milloraran els sistemesd'emergència, amb la distribució obligatòria de dispositius de comunicació i botons d'alerta per al personal. A més, es reforçarà el nombre de treballadors de les cuines, particularment en determinats torns, una mesura ja implementada a la presó de Mas d'Enric des de dijous passat, l'endemà de l'assassinat.

D'altra banda, les dues parts també s'han compromès a revisar els protocols de seguretat del recinte en les pròximes setmanes i a permetre la participació els representants del CIRE a les reunions de tractament, les quals decideixen el camí penitenciari de cada reclús.

A més, s'ha acordat promoure la formació del personal del CIRE en nous perfils i en l'atenció a la poblaciópenitenciària com a mesura per millorar les condicions de treball i la seguretat dins dels centres.

La consellera expressa el seu condol cinc dies després

A l'inici d'aquesta reunió també hi han assistit la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, per expressar el seu condol als treballadors del CIRE i oferir-los suport, un gest que precisament en les protestes d'aquest dilluns a Mas d'Enric els treballadors han recriminat que encara no havia arribat.



També hi han pres part la direcció del CIRE, membres del comitè d'empresa, representants dels sindicats UGT i IAC-CATAC, així com delegats sindicals territorials i segons apunten les fonts a EFE s'ha mantingut un diàleg "constructiu" i "cordial" en tot moment, un ambient molt diferent del que s'està vivint a les portes de les presons catalanes des de fa cinc dies, on la tristesa i la indignació han estat el fil conductor.