El Mas Picarany de Gabriel Ferrater, a la venda per 690.000 euros

La mítica finca d'Almoster, de 712 metres quadrats i que va inspirar el poeta reusenc, a la venda després dels frustrats intents perquè l'administració se'n fes càrrec

El Mas Picarany, a Almoster, és una finca plena d'història lligada a la família de Gabriel Ferrater.
El Mas Picarany, a Almoster, és una finca plena d'història lligada a la família de Gabriel Ferrater. | Idealista.com
19 de març del 2024
Actualitzat a les 10:01h
Dins de l'imaginari del Camp de Tarragona, hi ha patrimoni que està ben arrelat en la memòria i que d'una manera o altra tots n'hem sentit a parlar. És el cas del MasPicarany, a Almoster, una finca que potser no ubiquem immediatament, però que si ens refresquen els records explicant-nos que va ser la masia familiar i font d'inspiració per al poeta reusenc GabrielFerrater, ràpidament fem la connexió.

Aquest patrimoni fa anys que està en venda a través d'una immobilària reusenca, com es pot veure al web Idealista.com amb més d'una vuitantena d'imatges que mostren l'interior i l'exterior del MasPicarany, una finca de 160.000metresquadrats on hi ha la masia de 712 metres quadrats i quatre plantes que va crear records entre la família de Gabriel Ferrater durant anys.

Per un preu de 690.000euros, aquest patrimonicultural pot caure en mans de qui busqui pau i tranquil·litat —i tingui uns bons estalvis—. La mateixa immobiliària recalca el vincle amb el poeta de Reus com a reclam per vendre la finca: "Esta preciosa masía histórica, en venta, inspiró al poeta reusense Gabriel i Ferrater, en la que pasó largas temporadas con su familia", explica.

Intents fallits amb l'administració per conservar la finca

La famíliaFerrater va comprar la fincaPicarany l'any 1935 per refugiar-s'hi durant la guerra. Durant anys, van convertir un espai totalment aïllat en el seu refugi, on van créixer interiorment i van acumular experiènciesfamiliars. La calma també va ser una gran font d'inspiració per als seus inquilins, especialment per a GabrielFerrater qui es va nodrir d'aquest espai per alimentar la seva obra amb clares referències al voltant de la finca i els seus sons i sensacions.

Va ser a mitjans dels anys 50, després de la mort del pare, quan la família va vendre l'espai als Pujol. Durant la seva estada van conservar l'interior intacte i l'any 2010 Carlos Pujol, fill del comprador, va decidir reobrir-la per fer un cicle de xerrades per homenatjar GabrielFerrater.

Aquest cicle va aplegar un gran nombre de persones vinculades amb el món cultural català, així com veïnscuriososd'Almoster que sempre havien sentit a parlar del MasPicarany, però que mai l'havien visitat, ja que queda engolit per un gran pinar, totalment aïllat de les mirades i qualsevol altra ànima exterior.

Precisament, en aquestes xerrades Carlos Pujol va demanar a l'administració que es fes càrrec de la finca per crear-hi un CentreFerrater, una proposta que si bé semblava encertada i de justícia, mai s'ha acabat fent realitat. Cansats d'esperar una resposta, la família Pujol va decidir posar a la venda el MasPicarany