Article

«Enxaneta 360»: l'experiència immersiva inèdita del Museu Casteller per viure l'última diada de Santa Úrsula

El projecte audiovisual i interactiu permetrà reviure en primera persona les sensacions, emocions i vertigen de l'última diada castellera de 2023

Una de les imatges 3D de l'experiència
Una de les imatges 3D de l'experiència | Cedida
19 de març del 2024
Actualitzat a les 12:13h
«Enxaneta 360 · Els castells com mai els has viscut» ja té data d'estrena. El que és la primera experiència immersiva total arrenca aquest mateix divendres dia 22 de març, en un projecte audiovisual i interactiu que permetrà reviure en primera persona les sensacions, emocions i vertigen de l'última diada castellera de Santa Úrsula gràcies a ulleres de realitat virtual amb imatges en alta resolució gravades a 360 graus i també d'altres en format esteroscòpic (3D).

El visitant podrà gaudir d'aquesta experiència immersiva inèdita situant-se a la mateixa plaça del Blat, Km0 del món casteller, i viatjar al 22 d'octubre de 2023 per la Santa Úrsula de Valls per tal de reviure els dos 4 de 9 sense folre descarregats per la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Amb les ulleres de realitat virtual i imatges que li donaran una visió completa a 360 graus l'espectador podrà veure la carregada i descarregada dels dos 4 de 9 sense folre, una construcció de gamma extra coneguda també com el «castell total» per ser un dels de més dificultat del panorama casteller.

L'experiència es podrà viure com si s'estigués al bell mig de la plaça del Blat, però a més l'audiovisual dona l'opció de moure's de manera interactiva per diversos punts de vista. D'aquesta manera, l'espectador es podrà situar també a tocar mateix de la pinya, al balcó de la Casa de la Vila per veure la pujada a l'alçada dels castellers i castelleres de tronc o fins i tot enlairar-se per damunt del pom de dalt -a més de 12 metres d'altura- i sentir la tensió i el vertigen de l'enxaneta en el moment de fer l'aleta i veure com, sota seu, la plaça esclata d'eufòria.

El visionat a 360 graus immersius gràcies a les ulleres de realitat virtual i les imatges de gran resolució transporten a l'espectador al que és una experiència única per sentir en primera persona tota l'emoció dels castells. «Enxaneta 360» incorpora però altres funcionalitats i així, de manera interactiva, l'usuari pot optar per sentir l'ambient de plaça -amb tot el remor de tensió previ a un castell, la música de gralla i l'esclat d'alegria i aplaudiments de la carregada i descarregada-, però també seguir-ho amb l'àudio i l'emoció de les retransmissions de la Xarxa+ · Tac12 i de RAC1 que s'han sumat també al projecte.

Tour virtual

L'experiència interactiva es completa també amb un tour virtual que aporta funcionalitats didàctiques al projecte. En aquest apartat, amb les mateixes ulleres i també a 360 graus complets es poden descobrir aspectes tècnics dels castells com l'arquitectura, l'estructura d'una pinya, l'altura o com es reparteixen els pesos en les construccions, a més de les posicions i diferents denominacions que rep cadascuna de les seccions d'un castell.

«Enxaneta 360» és un projecte que va arrencar amb la gravació per primera vegada a la història de l'última Diada de Santa Úrsula de Valls amb imatges a 360 graus i en 3D d'alta resolució, en un desplegament de mitjans inèdit. En concret, en diferents espais de plaça es van situar estratègicament 4 càmeres amb capacitat d'enregistrar imatges entre 8K i 10K. A més, s'han generat també imatges en format esteroscòpic (3D), una tècnica que permet recollir la informació visual de manera tridimensional per percebre la volumetria i generar la il·lusió de profunditat i immersiva mitjançant l'ús d'ulleres de realitat virtual.

L'enregistrament de la diada castellera i la producció final d'«Enxaneta 360» ha anat a càrrec de la firma Digivision, companyia pionera en audiovisuals de simulació tridimensional i especialitzada també en produccions documentals de ciència, tecnologia o cultura, així com sèries de reconstrucció històrica.

«Enxaneta 360» compta amb un pressupost de 20.300 euros IVA inclòs i és un projecte que ha estat subvencionat amb 8.355 euros pel departament de Cultura de la Generalitat per a l'impuls de propostes culturals i artístiques que utilitzin tecnologies immersives. Aquesta nova línia d'ajuts es va crear l'any 2022 amb l'objectiu de donar suport cultural i fomentar la creació tant d'espais immersius arreu de Catalunya com de continguts i experiències innovadores.

L'experiència amb les ulleres de realitat virtual es podrà adquirir com a complement a la visita guiada per a grups d'entre 10 i 20 persones amb un suplement de només 2 euros. A més, per als que no realitzin la visita guiada en grup, també es podrà gaudir d'Enxaneta 360 amb un suplement de 4 euros a l'entrada del Museu.