Altafulla utilitza un dron per saber com evoluciona l'erosió de la platja

Aquestes dades permetran l'Ajuntament actuar-hi i millorar així la gestió d'aquests espais

Imatge del dron que obté les imatges aèries a la platja d'Altafulla.
Imatge del dron que obté les imatges aèries a la platja d'Altafulla. | Neus Bertola/ACN
19 de març del 2024
Actualitzat a les 16:17h
L'Ajuntament d'Altafulla obtindrà imatges aèries fetes amb dron per conèixer l'evolució de l'erosió de la platja i poder actuar-hi. Segons la regidora de Medi Ambient, Alba Muntadas, es tracta d'una nova eina que permetrà una millor gestió de les actuacions. "Per prendre bones decisions no ens hem de fixar en l'estat que té en un moment determinat, sinó en la seva evolució a mig i llarg termini", ha afegit.

L'empresa Inspectia & Control Services, qui s'encarregarà de fotografiar fins a sis vegades la platja enguany, ha executat aquest dimarts 19 de març el primer vol, utilitzant un dron amb RTK. Aquesta és "una tecnologia que permet georeferenciar les imatges" i poder "superposar-les de manera més fidedigna i saber cap a on s'ha mogut la sorra", han detallat des de l'empresa.

El responsable d'enginyeria de la companyia, Albert Hidalgo, ha detallat que la previsió és aixecar el vol fins a sis vegades aquest 2024, "depenent de les necessitats que tingui l'Ajuntament d'Altafulla". Per cada actuació, l'aeronau capturarà unes 600 imatges per poder "extreure els models de superfície i d'elevació" i capturar els volums.

Unes dades que permetran als tècnics municipals "valorar on estan les altes concentracions de sorra, saber si s'han mogut o han desaparegut i prendre la decisió més adequada", ha afegit Hidalgo.
 

Una tecnologia molt precisa

Per fer-ho, l'empresa utilitzarà un dron poc habitual que compta amb la tecnologia RTK que permet "geolocalitzar les imatges amb molta precisió". De fet, segons Hidalgo, quan s'utilitza el GPS en un dispositiu mòbil, l'usuari acostuma a tenir un error d'entre tres i deu metres, mentre amb la tecnologia RTK l'error arriba, com a màxim, als 20 centímetres.

"Amb aquest tipus de tecnologia, quan superposem les diferents capes d'imatges, podem fer-ho de manera molt fidedigna", amb la qual cosa "serà molt fàcil veure cap a on s'ha mogut la sorra", ha defensat Albert Hidalgo.

"Utilitzar la georeferenciació és molt còmode perquè podem aixecar el dron en diferents moments de l'any i després superposar les imatges i comparar-les", ha afegit. Una nova eina que permetrà a l'Ajuntament d'Altafulla conèixer l'estat de la seva platja i poder actuar-hi.

De fet, aquesta actuació s'emmarca en el pla de gestió de la platja, liderat pel geòleg Xisco Roig i l'enginyer de Ponts i Camins, David Vendrell, amb la finalitat d'analitzar l'espai natural davant del canvi climàtic i els seus efectes sobre el litoral.