Setmana Santa inclusiva a Reus amb la participació de l'associació Supera't en la processó del Sant Enterrament

La Confraria La Salle, que havia sortit fins ara amb el Misteri de l'Oració a l'Hort, s'ha dissolt com a entitat

Imatge d'arxiu de la Solemne Processó del Sant Enterrament
Imatge d'arxiu de la Solemne Processó del Sant Enterrament | Ajuntament de Reus
20 de març del 2024
Actualitzat a les 12:13h
La Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J. de Reus, com a entitat degana de la Setmana Santa reusenca, informa que el pas del Misteri de l'Oració a l'Hort continuarà participant en la Solemne Processó del Sant Enterrament, per Divendres Sant. Per primera vegada, els portadors seran membres de l'associació Supera't.

L'entitat, que treballa amb persones amb trastorn de l'espectre autista i les seves famílies, sortirà en processó el pròxim 29 de març de 2024. Han acceptat l'oferiment de la Junta de Govern de la Reial Congregació, propietària d'aquest misteri, el més antic de la ciutat i un dels més antics de Catalunya, ja que data del 1616. Probablement d'autoria de l'escultor Benet Baró, consta de cinc talles barroques policromades.

El pas havia sortit fins ara -i des de l'any 1952- amb la Confraria La Salle Reus, que s'ha dissolt formalment i legalment, malgrat sempre haver aportat una gran participació en la festivitat religiosa. La decisió ha sigut fruit de la manca de relleu generacional, davant les tasques i responsabilitats que caldria assumir.

La Confraria La Salle Reus era propietària del pas des del 1952 Foto: Twitter / @sallereus

Promoure la inclusivitat

Des de la Puríssima Sang reivindiquen que "volen promoure la inclusivitat practicant-la, donant opció perquè no en quedi fora ningú" i conviden, a més de l'Associació Supera't, a tota la ciutadania que vulgui participar de les seves activitats, sense excloure cap condició.

Aquesta nova proposta simbolitza la convivència de diferents formes, entitats, tradicions  i característiques de la ciutadania. Per tant, un espai dins la Setmana Santa reusenca que pugui ésser símbol de la diversitat amb una representació i una declaració d’inclusió, unida amb la fe. 

El fet de participar activament en la Solemne Processó del Sant Enterrament acostarà una mica més la Setmana Santa a totes aquelles persones, tant infants com adults, que en vulguin gaudir  d’una manera propera i adequada a les seves necessitats i condicions, que fins ara no havien pogut fer. Aportarà valors com la companyonia, la tolerància, la col·laboració, el  sentiment de pertinença i la coneixença del patrimoni cultural i immaterial de la ciutat.

Els diferents actes de Setmana Santa són formes d’identificació i arrelament de fe,  devoció, tradició i cultura. I, així, permet la identificació amb aquests sentiments a moltes persones, i la seva participació esdevé un element d’inclusió.