Article

El campanar de Sant Joan de Valls té greus afectacions i les obres de restauració es retardaran

Els arquitectes adverteixen que «hi ha seccions d'alguns elements fonamentals que s'han perdut completament»

Imatge de les obres al campanar de Valls
Imatge de les obres al campanar de Valls | ACN / Arnau Martínez
20 de març del 2024
Actualitzat a les 17:02h
Les obres de restauració del campanar de Valls van arrencar fa sis mesos i es preveien que s'executarien en un termini de deu mesos. Amb tot, l'actuació es prolongarà un mes més. "L'inici de l'obra va ser molt complex perquè s'havia de valorar exactament com havíem d'abordar els treballs, les solucions les teníem clares", ha explicat el director de l'obra, Joan Carles Gavaldà. Segons l'arquitecte, el pom de dalt del campanar és on es troben les afectacions greus. En aquest punt, on hi ha un petit terrat, és on s'han produït les filtracions d'aigua.

De fet, ha detallat que l'aigua incontrolada en aquest espai també ha provocat danys en els finestrals del pis de campanes, els quals estan formats per diversos carreus. "Això ha fet que s'obrin les juntes i que s'incrementi la infiltració de les aigües i que hi hagués una explosió de l'acer original, que ha rebentat tota la zona", ha detallat Gavaldà. Aquestes són les zones més afectades, segons Gavaldà, qui ha dit que també s'han trobat la pintura original de protecció, de finals del segle XIX, amb el ferro en bon estat.

"Una de les sorpreses ha estat els diferents graus d'afectació dels elements metàl·lics, des d'elements que estaven completament desapareguts, que havien perdut tota la secció d'acer, a altres que hi havia una gran explosió per la mateixa laminació de l'acer que ha trencat les pedres", ha destacat. Per tot plegat, Gavaldà ha assegurat que va ser un encert actuar-hi d'emergència atès que hi havia punts problemàtics. Fins i tot, ha assenyalat que hi havia punts on es podia passar la mà per dins dels forats per la pèrdua d'òxid.

"Això afectava elements de pedra que estaven molt trencats, amb moltes fissures i podrien haver provocat despreniments que hagués estat un perill des d'aquesta alçada", ha comentat. L'arquitecte s'ha mostrat confiat l'actuació de restauració durarà uns quants anys, tot i que ha apuntat que caldrà fer un manteniment anual per tal de controlar que funcionin els desaigües. "Estem segellant moltes fissures de pedres, fixant molts elements que estaven en la restauració dels anys 90, la qual es va fer amb uns materials que han funcionat bé, però que ja tenien problemes de fissuració, ha lamentat.

Crida per recaptar fons

Des de la comissió ciutadana per a la restauració del campanar de Valls han tornat a fer una crida perquè la ciutadania faci donacions. L'objectiu és sufragar part del cost de les obres, que tenen un pressupost de més d'un milió d'euros. L'Ajuntament de Valls, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, així com l'Arquebisbat de Tarragona, que és propietari del campanar, han finançat el 60% del projecte. El 40% restant va a càrrec dels donatius d'empreses i particulars.

Fins ara, s'han aconseguit uns 80.000 euros i en necessiten 170.000 més per assolir la xifra de 250.000 euros -per sufragar el 40% del cost. Inicialment, havien previst que necessitaven recaptar 270.000 euros. "La campanya va bé, però encara no tenim cobert tot l'import que necessitem, està oberta i esperem que la gent de Valls i de fora de la ciutat ens ajudin a pagar-ho", ha expressat Jordi París, membre de la comissió. També ha explicat que tenen previst demanar un préstec per sufragar el tram final de la intervenció. "Ara per ara, les obres s'estan pagant amb els recursos propis assolits, necessitarem uns crèdits per pagar de forma més tranquil·la", ha tancat.