El sector químic del Camp de Tarragona es planta: «volem una jubilació anticipada»

Al voltant d'un centenar de treballadors de la indústria petroquímica s'han manifestat a Reus per reclamar un coeficient reductor

La concentració s'ha iniciat al carrer Sant Joan, davant de l'antic hospital
La concentració s'ha iniciat al carrer Sant Joan, davant de l'antic hospital | Sandra Pérez
20 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a la 13:25h

Els treballadors i treballadores de la indústria química del Camp de Tarragona han sortit al carrer aquest dimecres 20 de març amb l'objectiu de demanar una jubilació anticipada. Al voltant d'un centenar de persones s'han concentrat al centre de Reus sota la petició d'uncoeficient reductor que consideren "necessari" per les condicions de "perillositat, toxicitat i penositat del sector petroquímic i la refineria".

Segons explica Toni Carmona, responsable sindical del STR, les primeres passes es van fer el 2022 i de cara al 2026 tenen previst traslladar la proposta formalment al Congrés dels Diputats perquè es reconeguin els seus drets laborals. "Primer sensibilitzar perquè la majoria dels treballadors i treballadores s'involucrin, ja que sovint estan sota condicions tòxiques i perilloses", apunta.

Aquesta manifestació ha sigut escalable a altres indrets d'Espanya com Madrid, Puertollano o Algesires, punts on es troben els principals pols petroquímics. La concentració a Reus hauria aplegat representants d'unes 30 empreses del Camp, però la mesura que demanen afectaria unes 10.000 persones amb llocs de treball directes i uns 20.000 indirectes al territori, dels quals 2.000 directes serien reusencs i reusenques, amb un total de 4.000 famílies afectades.

Els han acompanyat una desena de membres del grup tortosí Boctukada Foto: Sandra Pérez

Factor de correcció en l'edat de jubilació

"Actualment, tenim el coeficient de jubilació ordinària -prop dels 67 anys- i el que volem és que, com altres col·lectius ja tenen -la mineria, els treballadors del mar, la policia local-, se’ns apliqui el coeficient reductor perquè la nocturnitat i els torns contribueixen a males condicions", justifica Carmona la petició d'una jubilació anticipada.

La delegada territorial del sindicat a Tarragona, Carmen Colado, afegeix que "la llei marca que en sectors en què es compleixin les tres condicions es pot associar un factor de correcció a l'edat de jubilació". Colado comenta, també, que no sol·liciten una edat concreta perquè serà la Seguretat Social qui l'estableixi sectorialment i qui apliqui a cada treballador segons el temps treballat en la indústria. 

Per això, fan una crida ciutadana i busquen el suport institucional de l'Ajuntament de Reus i altres administracions. Fins ara, han recollit més de 2.000 signatures al Camp de Tarragona i compten amb més de quaranta comitès d'empreses com BASF, Repsol Petroli, Repsol Química o Covestro.

Al voltant d'un centenar de persones s'han mobilitzat fins a la plaça del Mercadal Foto: Sandra Pérez


En la mobilització a Reus els han acompanyat una desena de membres del grup Boctukada i, en comitiva, s'han desplaçat fins a la plaça del Mercadal per fer la lectura del manifest. La Guàrdia Urbana ha tallat momentàniament el trànsit entre el carrer Sant Joan i plaça del Prim. La pròxima concentració unitària d'àmbit estatal serà el dia 6 de juny davant l'Ajuntament de Barcelona.