La consellera de Justícia assegura que l'evolució del pres de Mas d'Enric era «favorable» i res feia preveure el crim

Prop d'un centenar de treballadors penitenciaris es concentren a les portes del Parlament i reben la consellera amb crits «d'assassina» mentre segueixen demanant dimissions

Usabart ha comparegut al Parlament per l'assassinat de la cuinera a la presó del Catllar.
Usabart ha comparegut al Parlament per l'assassinat de la cuinera a la presó del Catllar. | TarragonaDigital
21 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 11:51h

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha dit aquest dijous al Parlament que el reclús que la setmana passada va matar una cuinera de la presó de Masd’Enric, al Catllar, havia tingut una evoluciófavorable” i res feia preveure que tingués una reacció com aquella.

No obstant, a l’octubre passat va ser sancionat per donar un cop de puny a un altre intern i anteriorment no havia volgut participar en intervencionspsicosocials perquè no tenia incentius per progressar de grau, ja que no tenia xarxafamiliar o social fora de la presó. La consellera no ha concretat què va passar a la cuina en el moment dels fets, però ha refermat la voluntat d’aplicar mesures perquè no es torni a produir un fet similar.

La consellera ha donat altre cop el condol a la família i companys de la víctima i ha repassat la trajectòria del reclús que es va suïcidar després de matar la cuinera. L’abril del 2016 I.S.O. va matar, també amb un ganivet, una dona amb qui havia tingut contactes anteriorment i va presentar-se voluntàriament a la comissaria dels Mossos d’Esquadra més propera. Immediatament va ser empresonat a Mas d’Enric. El 2018 va ser condemnat a 11 anys de presó per assassinat amb els atenuants de confessió i embriaguesa i va ser classificat en segongrau, el règim ordinari. Hauria pogut sortir en llibertat l’abril del 2027.

L'evolució del pres a Mas d'Enric

Des d’aleshores, el seu pas per la presó havia estat correcte, sense relacionar-se gaire amb altres interns, però sense cap conflicte important, amb bonaconducta i “digne de confiança”. El seu risc de reincidència i de violència intrainstitucional va ser sempre baix, excepte el maig del 2020, a l’inici de la pandèmia de covid, quan va ser mitjà. En totes les avaluacions de comportament o de participació en tallers i la feina al CIRE obtenia bona nota. No obstant, l’octubre del 2023 va donar un cop de puny a un intern, de qui deia que l’insultava. Va reconèixer els fets i no es va enfrontar als funcionaris, que el van aïllar a la seva cel·la durant aquell dia. Posteriorment va ser sancionat a 11 dies d’aïllament a la seva cel·la per aquests fets, però la sanció encara no s’havia complert.

Els treballadors de la presó el van instar a participar en activitats d’intervenció psicosocial, però ell no va voler. Això va fer que no pogués progressar de grau, però no l’impedia seguir treballant pel CIRE. Segons ell, no tenia suport social o familiar fora del centre, i per tant no tenia gaires incentius per tenir permisos de sortida o el tercer grau.

Feia quatreanys que treballava a la cuina, excepte en els últims mesos del 2023 a causa de la sanció pel cop de puny, i havia arribat a cap de grup perquè tenia formació i dedicació. No hi havia capqueixa contra ell de cap company ni de la cuinera morta. De fet, els responsables de la cuina van demanar al CIRE i a la junta de tractament que el readmetessin després de la sanció de l’octubre passat.

Protestes a les portes del Parlament

Paral·lelament, prop d'un centenar de treballadorspenitenciaris s'ha concentrat a les portes del Parlament de Catalunya des de les vuit del matí. Els concentrats hi han arribat amb missatges com 'Nopodemmés' i exigeixen les dimissions de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, que compareixen al matí a la cambra catalana. Els treballadors han escridassat Ubasart quan la consellera ha arribat al Parlament i l'han titllat "d'assassina". Xavier Martínez, portaveu d'UGT presons, el sindicat majoritari, ha dit en declaracions als mitjans que esperen que des de la conselleria "recapacitin" i ha alertat que les protestesseguiran "allà on calguin" si no hi ha les dimissions que reclamen.

El portaveu sindicalista ha lamentat que vuit dies després de l'assassinat de la Núria, la cuinera morta a la presó de Mas d'Enric a mans d'un intern, ningú hagi dimitit ni hagi estat destituït. "És inacceptable". Ha explicat que esperen que Ubasart faci un anunci en aquesta línia i ha avisat que si no hi ha dimissions continuaran amb les reivindicacions.

Martínez ha admès que la normalitat a les presons és "necessària" però ha afegit que perquè això passi abans cal que s'assumeixin responsabilitats. "Han de fer un pas al costat", ha insistit tot apuntant que serà llavors quan s'asseuran a negociar.

Respecte de la trobada d'ahir amb la vicepresidenta del Govern Laura Vilagrà al Palau de la Generalitat, ha deixat clar que en cap cas va ser una reunió, sinó "una trobada" on van assistir "només per reiterar les exigències". Així, ha deixat clar que no hi haurà cap altra trobada fins que no hi hagi dimissions. Ara com ara, ha assenyalat, les protestes seguiran, sigui a les presons o "en altres llocs". "No tanquem la porta a fer res", ha conclòs.

Arxivat a