Debats, exposicions i propostes educatives al Port de Tarragona per afrontar els reptes de l'aigua

De l'11 d’abril al 5 de maig, el Moll de Costa acollirà les «Setmanes de l'Aigua» amb el futur de la gestió de l'aigua com a fil conductor

L'art també tindrà un paper important durant la celebració de les Setmanes de l'Aigua del Port de Tarragona.
L'art també tindrà un paper important durant la celebració de les Setmanes de l'Aigua del Port de Tarragona. | Antonio Ramos
21 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 11:50h

El Port de Tarragona ha presentat aquest dijous 21 de març la primera edició de les 'Setmanes de l'Aigua', que tindran lloc de l'11 d'abril al 5 de maig al Tinglado 1 del Moll de Costa. L'objectiu és debatre i proposar solucions als problemes derivats de l'escassedat d'aigua. El programa es pot consultar a través del següent enllaç.

En aquest sentit, la programació inclou jornades tècniques, debats, exposicions, així com propostes educatives artístiques. L'acte central de les 'Setmanes de l'Aigua' seran les jornades tècniques 'La gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica', que se celebraran els dies 25 i 26 d'abril.
 

"Un debat mundial al voltant de l'aigua"

El president de Port de Tarragona, Saül Garreta, ha assenyalat que "aquestes activitats són importants perquè generen un debat mundial al voltant de l'aigua, un element imprescindible per a qualsevol acció humana, així com per a l'activitat industrial". Garreta ha afegit que "com a Port tenim responsabilitat en aquest debat", motiu pel qual s'organitzen les 'Setmanes de l'Aigua'.

El màxim responsable de l'Autoritat Portuària de Tarragona ha destacat que "es tracta de la primera iniciativa d'aquesta envergadura a Catalunya per parlar de la crisi de l'aigua". Garreta ha afegit que "hi ha una necessitat de debatre sobre això perquè els recursos són limitats i cal tenir informació per prendre decisions".
 

Experts i expertes de renom per debatre sobre la gestió de l'aigua

'La gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica' és el títol de les Jornades tècniques, l'objectiu de les quals és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l'aigua des d'una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. En aquest sentit, hi prendran part diversos experts i expertes, que debatran sobre com avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Entre els participants hi haurà Francesc Mauri, geògraf i presentador de televisió de TV3; Sarai Sarroca, directora del Meteocat o Samuel Reyes, director de l'ACA. El programa oficial i el formulari d'inscripció es poden trobar al següent enllaç.
 

Inauguració de les 'Setmanes de l'Aigua'

Les 'Setmanes de l'Aigua' començaran el dia 11 d'abril amb la inauguració d'una exposició de fotoperiodisme sobre diferents temàtiques internacionals relacionades amb aquest líquid essencial per a la vida, en un any, el 2024 en que el lema de les Nacions Unides pel dia mundial de l'aigua és 'Aigua per a la pau'.

La mostra, amb el títol 'Aigua: un viatge per descobrir com mou el món', ha estat produïda pel Port de Tarragona, en col·laboració amb la revista especialitzada 5W. L'exposició acompanyarà la resta d'activitats programades i restarà oberta al públic fins al 5 de maig.

Durant les 'Setmanes de l'Aigua', també hi haurà quatre debats sobre la gestió dels rius de casa nostra —Siurana, Ebre, Francolí i Gaià—, així com una conferència-entrevista amb el president del Port, Saül Garreta.

Finalment, també està previst estrenar un nou format divulgatiu batejat com a 'Tik Talk', amb la participació d'estudiants de secundària, experts i divulgadors.
 

Art i aigua

L'acte de presentació de les 'Setmanes de l'Aigua' ha comptat amb un tastet de l'espectacle de dansa creat per a l'ocasió per Scènic Dansa. La dansa també estarà present en acabar la conferència inaugural de l'exposició de fotoperiodisme, el dia 11 d'abril i en finalitzar els debats dels dies 19 i 26 d'abril, que tindran lloc al Tinglado 1.

Es tracta d'un espectacle de dansa inspirat en l'aigua a càrrec de Scènic Dansa, dirigit per Elisabet Esporrín. La direcció artística de l'espectacle 'El So de l'Aigua i la Dansa, amb el Port de Tarragona' corre a càrrec del reconegut ballarí Luis Ortega.