Mont-roig, Cambrils i Vandellòs aposten per fer de l'antic traçat ferroviari un producte turístic

La proposta pretén promocionar els tres municipis de la Costa Daurada com un atractiu per als amants de l'esport i el lleure a l'aire lliure

Adif invertirà pràcticament 6 MEUR en una via ciclista i per vianants
Adif invertirà pràcticament 6 MEUR en una via ciclista i per vianants | Adif
21 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 11:49h

Els ajuntaments de Mont-roig del Camp, Cambrils i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han dut a terme una reunió de treball, aquest dijous 21 de març, a les oficines municipals de Miami Platja, per fer front comú en la reconversió de l’antic traçat de la via del tren en un producte turístic estratègic

Adif Alta Velocitat (Adif AV) ja va anunciar que, en els pròxims mesos, convertirà l'antiga línia ferroviària de la costa en una via per a ciclistes i vianants, en el tram va de Vandellòs i  l’Hospitalet de l’Infant fins a Cambrils, passant pel terme municipal de Mont-roig del  Camp i Miami Platja. La inversió prevista és de 5,8 milions d'euros.

Els tres municipis de la Costa Daurada han acordat treballar conjuntament perquè la zona sigui un atractiu turístic i un espai de referència per als amants de l’esport i el lleure a l'aire lliure. En representació dels respectius consistoris s'han reunit els alcaldes Fran Morancho i Alfredo Clúa, l'alcaldessa Assumpció Castellví; les regidores de Turisme, Yolanda Pérez, Camí Mendoza i M. Elidia López; i els regidors d'Urbanisme Jordi Alemany, Enric Daza i Ferran Conejo (Mont-roig, Cambrils i Vandellòs, respectivament).

Els tres ajuntaments del Baix Camp s'han posat d'acord per fer una proposta única Foto: Cedida

Futura via ciclable

Els tres ajuntaments del Baix Camp s’han emplaçat a continuar trobant-se per desenvolupar el projecte d’aquest tram de 19,3 km, que adaptarà els 5 m d’amplada de la plataforma ferroviària com a via cívica d’ús compartit per a vianants i ciclistes. 

El passat 14 de febrer de 2024, Adif, impulsora de les obres, va signar el contracte amb ACSA, del grup Sorigué, l’empresa que les executarà i iniciarà els treballs en els pròxims mesos. El projecte inclou trams diferenciats segons correspongui a zones urbanes (amb 2,5 m de ferm rígid per les bicicletes i 2,5 m de sauló per a vianants) i trams no urbans (amb els 5 m de ferm rígid).

Dels treballs d’adaptació cal destacar que s’habilitaran accessos directes als càmpings pels quals travessa la via. També, s’arranjarà l’alçada dels ponts inferiors per tal d’ampliar-la i aconseguir que tinguin el gàlib adequat perquè hi puguin passar els vehicles d’emergències. 

Així mateix, s’executaran passos transversals, tant per als vianants com per a vehicles, per eliminar o atenuar l’efecte-barrera de la infraestructura en desús, anivellant les rasants de vials interceptats. Altres actuacions comprendran la modificació o eliminació d’alguns passos superiors i l’adaptació dels entorns de les antigues estacions com a zones de descans, amb la instal·lació de mobiliari urbà i senyalització.