Els actes imprescindibles de la Setmana Santa de Tarragona

L'acte més destacat de la celebració és la Processó del Sant Enterrament, declarada Element Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya

La Processó del Sant Enterrament de Tarragona se celebra la tarda de Divendres Sant des de la plaça del Rei.
La Processó del Sant Enterrament de Tarragona se celebra la tarda de Divendres Sant des de la plaça del Rei. | Anna Ferràs/ACN
25 de març del 2024
Celebrat el Diumenge de Rams, la Setmana Santa de Tarragona entra de ple en els seus dies forts. La solemnitat, la tradició, la devoció i el silenci són els trets característics de la Setmana Santa tarragonina, Festa Local d'Interès Turístic i que cada any treu al carrer milers de persones, sigui com a espectadors o participant d'ella.

A partir d'aquest dilluns, la presentació d'opuscles dona pas als viacrucis i les processons, que aquesta setmana agafaran el protagonisme dels carrers de la capital tarragonina. En aquest article us detallem els cinc actes imprescindibles de la Setmana Santa de Tarragona que no et pots perdre.
 

1. Rutes pels espais de la Setmana Santa

Aquest 2024, Tarragona Turisme ofereix per primer cop dues rutes pels espais de la Setmana Santa, impulsades pel Patronat Municipal de Turisme de Tarragona. Van començar aquest dissabte 23 de març i s'allargaran fins al divendres 29 de març. En aquest sentit, van a càrrec de d'Argos Serveis Cultural i són gratuïtes, tot i que cal fer inscripció prèvia.

La primera ruta comença al Museu Bíblic, passa per la plaça del Rei i acaba a l'església de Sant Agustí. Pel que fa a la segona, recorre el carrer de les Coques, l'arc de Sant Llorenç i la plaça de la Pagesia, passa per l'església de Sant Llorenç (Gremi de Pagesos), la plaça del Rei i acaba a l'església de Sant Agustí.

Les inscripcions per a les visites, així com els horaris i els detalls es poden consultar a través del següent enllaç.
 

2. Processó dels Natzarens

Dimarts Sant, a les 20 hores, els carrers de la Part Alta acullen la Processó dels Natzarens. La cita, organitzada per la Reial Germandat de Jesús Natzarè, comença a la Rambla Vella i passa per carrer Portalet, plaça de la Font, carrer Cós del Bou, Baixada de Peixateria, plaça del Rei, carrer Santa Anna, plaça Fòrum, carrer Merceria, carrer Major, Baixada de Misericòrdia, plaça de la Font, carrer Portalet, Rambla Vella i església de Sant Francesc.

Hi participen un escamot dels Armats de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang, els tres passos de la Reial Germandat de Jesús Natzarè —el Cirineu, Jesús Natzarè i Jesús despullat de les seves vestidures—, un grup de penitents i el Sant Crist.

Així mateix, estan acompanyats pel Cor d'Aspirants, la Banda Infantil de Timbals i la banda de cornetes, gaites i timbals de la Germandat.
 

3. Processó del Dolor

Els carrers del centre de Tarragona són l'escenari de la Processó del Dolor, que se celebra el Dimecres Sant a partir de les 19.45 hores. Organitzada per la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió, comença des de l'església de Sant Joan, a la plaça de la Mitja Lluna, passant pel carrer Gasòmetre, carrer Soler, plaça Corsini, carrer Canyelles, Rambla Nova, carrer Unió i, de nou, a la plaça de la Mitja Lluna.

Hi participen els Armats de la Confraria de la Creu de Torredembarra, seguits dels cinc passos del Rosari del Dolor: L'oració de Jesús a l'Hort (Associació La Salle), La Flagel·lació (Puríssima Sang), Ecce-Homo (Germandat del Sant Ecce-Homo), El Cirineu (Reial Germandat de Jesús Natzarè) i Jesús de la Passió i Sant Crist (Germandat de N. P. Jesús de la Passió).
 

4. La Processó del Sant Enterrament

La Processó del Sant Enterrament és l'acte més destacat de la Setmana Santa de Tarragona. Se celebra la tarda i la nit de Divendres Sant, sota l'organització de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist. Comença i acaba la plaça del Rei i hi hi ha més de 2.000 participants.

En la Processó del Sant Enterrament, que l'any 2010 va ser declarada Element Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, hi prenen part els Armats de la Sang i les 13 associacions de Setmana Santa i els seus respectius passos, així com la Banda Unió Musical de Tarragona.

La gran novetat d'enguany és la recuperació del pas del Descendiment, que l'any passat no va poder sortir per una avaria. Així mateix, hi ha un canvi en el recorregut, que passarà pels carrers Portalet i Trinquet Nou, després de pujar per Sant Agustí, deixant de banda el pas per Sant Oleguer que es feia els darrers anys. 

L'esdeveniment, que va començar a celebrar-se a mitjans del segle XVI, surt a les 19.30 hores des de la plaça del Rei, el mateix lloc on tornarà després de recórrer diversos carrers i places de la Part Alta, baixar fins a la Rambla Nova i tornar a pujar.
 

5. La Processó de la Mare de Déu de la Soledat

Dissabte Sant té lloc la Processó de la Mare de Déu de la Soledat, la darrera de la Setmana Santa de Tarragona. Organitzada per la Congregació de Senyores sota la invocació de la Puríssima Sang de N. S. Jesucrist i de la Mare de Déu de la Soledat, comença a les 18 hores i recorre els carrers de la Part Alta. S'inicia a la Catedral i el seu recorregut passa per la plaça del Rei, el carrer la Nau, Major, Merceria, Pare Iglesias, per acabar, de nou, al Pla de la Seu.

Hi participa el pas de La Soledat, acompanyat per les senyores de la Congregació, amb vesta, i per les senyores convidades que pertanyen a les altres associacions tarragonines, de rigorós vestit negre i mantellina. A més, també hi poden participar totes aquelles senyores que vulguin acompanyar el Pas de La Soledat.

Després de la funció religiosa amb la Corona Dolorosa i predicació, surt de la Catedral per retornar a l'església de Natzaret.