Article

Reus «torna» al segle XVI amb la recuperació de la sentència de Pilat aquest Dimecres Sant

L'acte s'havia fet anteriorment en Divendres Sant, abans de la processó de l'Agonia, però va «caure en l'oblit» arran de la pandèmia

La processó del prendiment està organitzada per les confraries Jesús de l'Amargura, Sant Pere Apòstol i dels Sants Just i Pastor
La processó del prendiment està organitzada per les confraries Jesús de l'Amargura, Sant Pere Apòstol i dels Sants Just i Pastor | Laia Solanellas
27 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 11:40h

Avui, dia 27 de març del 2024, és Dimecres Sant i la ciutat de Reus recupera un acte breu i molt simbòlic, que es va deixar de fer després de la pandèmia. En el marc de la processó del Prendiment, la confraria dels Sants Just i Pastor, com una de les agrupacions coorganitzadores i amb motiu del seu 75è aniversari, han decidit tornar a llegir la sentència de Pilat amb què va condemnar Jesús a la creu.

La primera lectura pública es va fer el 2016, en col·laboració entre la Reial Congregació de la Puríssima Sang, Llop's Teatre i Carrutxa, i l'any següent es va estrenar per Divendres Sant, després de l'exhibició dels Armats a la plaça de la Sang i just abans del trasllat de la imatge del Sant Crist a la Prioral de Sant Pere.

Després, es va mantenir els anys 2018 i 2019 davant del temple de la Reial Congregació i, abans que la Covid-19 obligués a la suspensió dels actes de carrer durant dues edicions consecutives, pel 2020 estava previst fer la lectura abans de la processó de l'Agonia.

A partir d'aquí, l'acte va "caure en l'oblit", però la voluntat del president de la confraria, Marià Gil, i d'altres membres de la Setmana Santa reusenca, ha permès que aquest vespre, a les 20.20 hores, davant la Prioral de Sant Pere, es recuperi la interpretació.

Popularització de l'acte teatral

Segons Salvador Palomar, membre fundador de l'entitat Carrutxa, la sentència que es conserva a Reus seria una còpia manuscrita d'un text  suposadament trobat a les runes d'un temple a l'antiga ciutat italiana d'Àquila, capital de la regió dels Abruços, a finals del segle XVI. En concret, dataria del 1580.

El document va ser traduït a diverses llengües i aquesta és una de les primeres versions, si no la més antiga, en català que es coneix. "Nós, Ponç Pilat, governador de tota la província de Judea, pel Sacre Imperi Romà" és la frase inicial del text que es va localitzar a l'Arxiu Municipal l'any 2012 i del qual Ferran Sugranyes, membre de Carrutxa, va fer l'adaptació al català actual.

Còpia del document manuscrit classificat com a documentació històrica vària a l'Arxiu Foto: Carrutxa


Tot i no ser veraç històricament, ja que tampoc se'n coneix l'autor, la sentència es va popularitzar, en gran part, com a "conseqüència" del Concili de Trento. A més, Palomar i Sugranyes van assenyalar que el text contenia errors "gairebé domèstics" en la traducció, probablement, del llatí; com a resultat d'una intervenció no professional.

Encara que mai s'havia interpretat a Reus, fins al 2017, diferents exemplars de premsa del segle XIX evidencien que es publicava anualment durant aquest període. "Bevent" d'una tradició de l'edat moderna, Es Migjorn Gran (Menorca), Verges (Baix Empordà) o Mieres (Garrotxa) són alguns municipis on encara es representa teatralment per Setmana Santa

Actes per Dimecres Sant a Reus

De les 9 a les 13 hores i de les 16 a les 20 hores. A la parròquia de Sant Bernat Calvó, visita i ofrena floral. Tots els confrares i devots podran fer ofrena de clavells, de color vermell i blanc, que portarà el Sant Crist al Viacrucis i el Monument del Santíssim.

De 10 a 13 hores i de les 16 a les 20 hores. Visita i ofrenes florals a la venerada imatge del Sant Crist de la Creu a la parròquia de Sant Joan Baptista. Tots els confrares i devots podran fer ofrena de gladiols i clavells, de color blanc, que portarà el pas de la Llançada a la processó del Sant Enterrament del Divendres Sant.

De les 17 a les 21 hores. Al Temple de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J., visita, adoració i ofrenes a la Venerada Imatge del Sant Crist de la Sang.

La processó del Prendiment surt des de la Prioral de Sant Pere Foto: Laia Solanellas


De 18 a 20 hores, a la Parròquia de Sant Francesc, ofrena del clavell i el cirial. Tots els confrares i devots podran fer ofrena de clavells, de color vermell i blanc, que portaran els passos de Nostre Pare Jesús del Calvari i la Verge del Calvari a les processons de Dijous i Divendres Sant. Així mateix, es podrà col·laborar a sufragar els ciris del Pas de la Verge.

De 19 a 20.30 hores. A la plaça de Sant Pere, exposició dels passos processionals de La Negació de Pere de la Confraria de Sant Pere Apòstol, Jesús troba la seva Mare de la Confraria Jesús de l’Amargura, Ecce Homo de la Confraria dels Sants Just i Pastor.

A les 20.20 hores. Acte de recuperació de la Lectura de la Sentència de Pilat a la porta Principal de la Prioral de Sant Pere. Organitzat per la Confraria dels Sants Just i Pastor.

A les 20.30 hores. Solemne Processó del Prendiment. Organitzada per les Confraries de Sant Pere Apòstol, Jesús de l’Amargura i dels Sants Just i Pastor i amb la participació dels Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J.

En arribar a la plaça del Mercadal tindrà lloc, des del balcó de la modernista Casa Navàs, el tradicional cant de “saetes”. Recorregut: plaça de Sant Pere, Fossar Vell, raval de Robuster, raval de Sant Pere, plaça de la Sang, raval del Pallol, plaça Catalunya, raval de Santa Anna, carrer Monterols, plaça del Mercadal, carrer Major i plaça de Sant Pere. En acabar, pregària a l’interior de la Prioral de Sant Pere.

La confraria dels Sants Just i Pastor va treure el pas a espatlles l'any 2023 Foto: Laia Solanellas


A les 20.30 hores. Solemne Processó Penitencial. Organitzada per la Germandat de Sant Josep Obrer amb la participació dels Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J., dels portants del Sant Crist de l’Arxiconfraria del Sant Crist de la Creu, de la Confraria de La Verònica amb la Creu dels Teixidors i la Confraria de Nostre Pare Jesús del Calvari.

Tindrà el següent recorregut: sortirà de la parròquia de Sant Josep Obrer, avinguda de Mas Pellicer (fins a la rotonda de l’hospital), Mas Abelló, carrer Mare de Déu de la Paloma, per acabar al carrer Mare de Déu de Puigcerver i per finalitzar a l’interior del temple. En passar per la capella de la Verge del Calvari es farà una pregària.