REPORTATGE

Desapareix la pastisseria Santacana de Valls, on els clients han fet «actes de fe» durant 70 anys

Després de Pasqua, l'històric establiment abaixarà la persiana

Els actuals propietaris de la pastisseria Santacana de Valls
Els actuals propietaris de la pastisseria Santacana de Valls | Albert Oliva
26 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 11:47h

El degoteig de tancaments comercials dels anomenats «de tota la vida» al Centre Històric de Valls sumarà una baixa més passat Pasqua. La pastisseria Santacana, a la cantonada del carrer de la Cort i el carrer Peixateria abaixa la persiana després de més de sis dècades al peu del canó. L'establiment s'ha convertit en tota una institució a la ciutat, i també a la comarca, gràcies al bon saber fer dels mestres pastissers que han estat al capdavant durant tot aquest temps.

Els propietaris actuals del negoci, la Montserrat i el Manel, expliquen a TarragonaDigital que ha arribat l'hora de jubilar-se. La pastisseria és un projecte que van iniciar els pares de la Montserrat, a cavall de la dècada de 1950 i 1960 i després de dues generacions, i davant la impossibilitat de trobar relleu, haurà de tancar.

En declaracions a aquest mitjà, la Montserrat i el Manel remarquen que sempre han intentat treballar qualitativament per satisfer les demandes dels clients «sense mirar els festius ni les diades», per tal de tirar endavant un dels negocis més estimats a la zona. Ara bé, la manca de relleu ha fet impossible seguir amb el projecte, ja que «les noves generacions són diferents, pensen d’una altra manera i l'estil de vida que es porta actualment no convida a dedicar-se a oficis tan sacrificats com ho és el de pastisser», apunten.
 

Imatge de la pastisseria abans de la reforma Foto: Pastisseria Santacana

«Un veritable acte de fe»

Juntament amb la seva esposa, el Manel afirma que els seus clients fan «veritables actes de fe» venint a comprar els productes a la seva pastisseria. «El Centre Històric de Valls no passa pel millor moment, hi viu poca gent i els carrers cada dia fan més por i llàstima. Per aquest motiu, que algú faci l'esforç de venir fins a la pastisseria a comprar demostra l'estima i el valor que es dona als nostres productes», exposa el propietari.

La pastisseria Santacana no és l'única botiga que abaixa la persiana al carrer de la Cort. En els últims mesos, una botiga de podologia, una de llenceria i un establiment de telefonia mòbil també han tancat. En aquest sentit, cada vegada hi ha més locals buits i sense activitats en aquest carrer, cosa que contrasta amb l'activitat que tenia anys enrere, quan era la principal artèria comercial de la ciutat.

Sense anar més lluny, en dècades anteriors el carrer de la Cort havia tingut una munió de pastisseries i confiteries de reconeguda trajectòria, com la Lionesa o la Pastisseria Martí, entre d'altres. Malauradament, amb la desaparició de la Santacana ja no en quedarà cap més enllà d'un parell de forns de pa que també tenen l'horitzó de la jubilació a tocar.

 

Josepa Parés i Facundo Santacana Foto: Pastisseria Santacana

Dues generacions endolcint els vallencs

El matrimoni format per Josepa Parés i Facundo Santacana va iniciar la trajectòria de la pastisseria Santacana ocupant un establiment de queviures al carrer de la Cort, llavors ple de vida i punt neuràlgic de la ciutat. Amb els anys, van reformar el local i el van ampliar fins a convertir-lo en la pastisseria magnificent que és avui en dia.

Entre els seus productes més coneguts i reconeguts hi ha els Petonets, unes delícies de xocolata, a més dels diferents pastissos, rebosteria, bombons, bunyols, tortells, coques i mones de Pasqua que habitualment omplen els diferents aparadors de la botiga. Amb la desaparició de la Pastisseria Santacana, Valls perdrà un establiment únic i un patrimoni gastronòmic irrecuperable.