Article

L'Ajuntament de Reus engega els tràmits per millorar el drenatge urbà de la riera de l'Escorial

El pla director de sistemes urbans de drenatge sostenible s'emmarca en el projecte RENATUReus amb l'objectiu de millorar la gestió de l'aigua

La riera de l'Escorial es desvia cap al barranc del Roquís, a tocar del Parc de la Festa
La riera de l'Escorial es desvia cap al barranc del Roquís, a tocar del Parc de la Festa | Ajuntament de Reus
25 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a la 13:26h

El projecte RENATUReus ja va començar a caminar fa unes setmanes amb una primera aposta per renaturalitzar els espais exteriors d'escoles de la ciutat. Ara, l'Ajuntament acaba de treure a licitació la redacció del pla director de sistemes urbans de drenatge sostenible i l'execució de l'actuació concreta sobre l'antiga llera urbana de la riera de l'Escorial, a tocar del Parc de la Festa.

L'objectiu de desenvolupar aquests sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS) és millorar la gestió de l'aigua de la pluja davant l'emergència de sequera. Així, es busca reduir el risc d'inundació, protegir i millorar la qualitat hídrica, promoure la recàrrega dels aqüífers i millorar tant la capacitat de resposta als impactes del canvi climàtic i com la resiliència del municipi.

Tal com s'indica en la documentació adjunta a la licitació, les actuacions pretenen naturalitzar l'espai i incrementar la biodiversitat, minimitzant la urbanització i prioritzant la infraestructura verda i l'ecosistema natural. El termini de presentació d'ofertes està fixat en el 15 d'abril i el pressupost base de licitació és de 183.996,46 euros (IVA inclòs).

Millorar el drenatge de la pluja

El pla director de SUDS permetrà reduir els abocaments per desbordaments del sistema de sanejament en temps de pluja, així com el volum d'escorrentia procedent dels sistemes pluvials. La planificació hidrològica i els objectius ambientals orienten les ciutats cap a opcions més sostenibles de drenatge. Aquest pla en definirà les eines i línies d'acció.

En el cas de Reus, s'observen problemes quan hi ha precipitacions abundants pels tres barrancs que travessen la seva extensió: Barenys, Sostres i Boella. Per tant, aquestes actuacions -en el marc del projecte RENATUReus- busquen reduir la inundació d'origen pluvial i prevenir l'impacte en el medi ambient.

La incorporació d'infraestructures de drenatge sostenible permeabilitzarà la ciutat per a millorar la gestió de l'aigua d'escolament, amb la creació de jardins de pluja, parcs inundables, carrers amables exemplaritzants, etc. Permetrà, alhora, recuperar l'aigua d'escolament en lloc de dirigir-la al sistema de clavegueram. Es complementarà, també, amb la revisió de l'actual pla director de sanejament, en funció del seu rendiment hidràulic.

L'actuació serà un primer pas en el desenvolupament dels sistemes de drenatge sostenible arreu de la cituat Foto: Ajuntament de Reus

Primer pas a la riera de l'Escorial

La licitació contempla la redacció del projecte executiu, direcció d'obra, coordinació de seguretat i salut i control de qualitat del projecte de SUDS en l'antiga llera urbana de la riera de l'Escorial. És a dir, l'Ajuntament de Reus engega els tràmits per a una primera actuació en el tram canalitzat que es troba entre la rotonda de l'avinguda de Riudoms i el Parc de la Festa.

La finalitat és millorar la capacitat hidràulica del barranc de Barenys-Escorial i reduir les inundacions a la zona. El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Daniel Rubio, va exposar que la previsió era d'un total de 416.000 euros destinats a l'obra.

A més, el sistema de drenatge se sumarà a l'espai verd del parc del Lliscament, situat al voltant de la riera, que ja es va dissenyar amb criteris sostenibles, utilitzant espècies vegetals de la zona i criteris de xerojardineria. En paral·lel, s'ha recuperat la Mina del barri Fortuny per destinar-la al reg d'aquesta zona.

El pla director de SUDS englobarà, en cada actuació, noves zones verdes per posar en valor els recursos hídrics -i elements associats-, així com la vegetació autòctona, mitigant les illes de calor urbanes davant la lluita contra el canvi climàtic i apostant per ambients més saludables i accessibles.

Arxivat a