Criminals estafant criminals a Tarragona: una banda utilitzava bitllets falsos de 500 euros

En l'operatiu policial es van detenir deu persones, set de les quals van ingressar a presó

L'operatiu policial va tenir lloc el passat 12 de març en diversos municipis de la demarcació de Tarragona.
L'operatiu policial va tenir lloc el passat 12 de març en diversos municipis de la demarcació de Tarragona. | ACN
25 de març del 2024
Actualitzat a la 13:36h
Els Mossos d'Esquadra han detingut a 10 persones —d'entre 22 i 63 anys— per la seva presumpta pertinença a un grup criminal que utilitzava bitllets falsos de 500 euros per a comprar drogues, produir marihuana i fer narcoassalts a Tarragona. Així ho han explicat aquest dilluns 25 de març, el cap de Falsificació de Moneda de la Divisió de Recerca Criminal (DIC), Sergi Sánchez, i el cap de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Tarragona, Héctor Muñoz.

La recerca es va iniciar a principis de juny de 2023, quan una patrulla de seguretat ciutadana de la Policia Local de Salou va detenir a dos homes després d'una presumpta compravenda de drogues.

Durant el registre, els agents van trobar 6.000 euros falsos en bitllets de 500 euros, procedents d'una impremta il·legal desarticulada el setembre de 2022 a Alacant i finançada presumptament per organitzacions criminals d'origen albanès.
 

Set entrades i una desena de detencions

L'operatiu policial es va precipitar el passat 12 de març, quan els investigadors van obtenir indicis que el presumpte grup criminal disposava d'una "gran quantitat de marihuana que volien traslladar a països d'Europa". Així, es van fer set entrades i registres en domicilis del Prat de Llobregat, Reus, Mont-roig del Camp, Móra la Nova i El Morell, en què es van intervenir 162 quilos de marihuana, tres armes curtes de foc, munició i material per a realitzar els narcoassalts.

En l'operatiu van ser detingudes 10 persones, set de les quals van ingressar a presó després de passar a disposició judicial. Les altres tres van quedar en llibertat amb càrrecs.
 

Impremta de bitllets falsos

A l'agost de 2021, diversos agents dels Mossos d'Esquadra van localitzar una bossa amb més de quatre milions d'euros en bitllets de 500 falsos a Cervelló. Diverses gestions policials van aconseguir situar un grup criminal els membres del qual s'havien conegut a la presó de Picassent (València) mentre complien penes de presó per diversos delictes de falsificació de bitllets i narcotràfic.

Els investigadors van calcular que la impremta havia imprès més de vuit milions d'euros, i "bona part d'aquests diners finançava les activitats delictives", ha explicat Muñoz. Aquest presumpte grup criminal utilitzava "fortes mesures de seguretat, sistemes d'autoprotecció, eren experts a robar vehicles, i tenia un caràcter transnacional".

A més, "tenien un alt nivell de vida, residien en zones d'alt nivell i no se'ls coneixia treball".
 

"És la primera vegada que ens trobem amb grups que fan transaccions de droga amb bitllets falsos"

Els investigadors també van localitzar un pis al municipi del Prat de Llobregat, on els agents van descobrir que els membres del presumpte grup havien excavat un túnel en els baixos de l'edifici que conduïa fins a unes instal·lacions preparades per a instal·lar una plantació de marihuana.

""És la primera vegada que ens trobem amb grups que fan transaccions de droga amb bitllets falsos. Això augmenta el risc de conflicte entre organitzacions criminals vinculades al tràfic de drogues", ha assegurat Sánchez. En aquest sentit, ha recordat que encara hi ha uns tres milions d'euros falsos de la impremta que estan pendents de localitzar.