El Rail Day del Port de Tarragona presenta la seva edició més internacional

L'esdeveniment tindrà lloc el 18 d'abril al Tinglado 1 del Moll de Costa

Imatge d'un tren de mercaderies al Port de Tarragona.
Imatge d'un tren de mercaderies al Port de Tarragona. | Port de Tarragona
25 de març del 2024
Actualitzat a les 15:37h
El Port de Tarragona celebrarà el pròxim 18 d'abril el Rail Day 2024, un esdeveniment que arriba a la seva cinquena edició i que té com a objectiu la promoció del transport ferroviari de mercaderies. La jornada tindrà lloc al Tinglado 1 del Moll de Costa i comptarà amb la participació d'experts internacionals en una edició que s'enfocarà al desplegament de les autopistes ferroviàries.

L'objectiu del Rail Day és fomentar l'ús del ferrocarril com a mode sostenible i eficient per al transport de mercaderies. L'esdeveniment servirà com a plataforma per a compartir coneixements i experiències, així com per a identificar les oportunitats i els reptes que presenta el transport ferroviari de mercaderies en l'actualitat.

L'organització d'aquesta jornada ha treballat perquè en aquesta cinquena edició la presència de ponents de fora de Catalunya i de l'estat fos més notable, volent deixar palès el moment clau que viu Tarragona amb l'imminent arribada de l'ample de via europeu-estàndard.
 

La jornada d'enguany, enfocada al desplegament de les autopistes ferroviàries

Sota el lema 'Rail Ferroutage Unveiled. Trucks on tracks', la jornada d'enguany anirà enfocada al desplegament de les autopistes ferroviàries amb ample ibèric i europeu. Un tema d'alt interès per la versatilitat que suposarà poder carregar camions o semi-remolcs directament als trens i per les oportunitats que pot suposar de cara a descarbonitzar la cadena logística o fer front a la manca de conductors.

Un altra novetat per aquesta edició és que l'anglès serà l'idioma principal de les diferents ponències i taules rodones degut a la gran afluència de representants d'empreses estrangeres, tot i que es combinarà amb algunes intervencions realitzades en llengua castellana.
 

El Port de Tarragona, compromès amb el transport ferroviari de mercaderies

El Rail Day 2024 s'emmarca en la estratègia del Port de Tarragona per a convertir-se en un pol logístic multimodal de referència al Mediterrani. L'aposta del Port pel transport per ferrocarril queda demostrada en tres grans inversions que potencien aquest repte. Per una banda, la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo, amb 150.000 m2, una plataforma logística i de serveis a l'àrea d'influència de Madrid que es troba en la segona, i definitiva, fase d'obres.

Per altra banda, la segona infraestructura clau per potenciar el transport per ferrocarril al Port, és la Terminal Intermodal La Boella, que disposa de cinc vies d'ample mixt (ibèric + europeu) i tres vies addicionals de recepció/expedició, preparada per a la circulació de trens de fins a 750 metres de longitud.

Finalment, la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona està integrada al Corredor del Mediterrani de la Xarxa Transeuropea de Transport, com a part de la seva xarxa bàsica TEN-T (Trans European Network of Transport).
 

El ferrocarril, un transport a l'alça

El Port de Tarragona fa una aposta clara pel transport ferroviari per tal d'optimitzar la cadena logística i poder oferir un millor servei als seus clients, tant des del punt de vista econòmic com en sostenibilitat.

La infraestructura té accés ferroviari d'ample ibèric a tot el recinte portuari i ample mixt (UIC+ibèric) en més de 10 km. A més, disposa d'accés electrificat als molls i terminals de la zona de Ribera, zona dedicada a càrrega general, contenidors i caixes mòbils.

A les instal·lacions portuàries tarragonines, el 2023, van entrar i sortir un total de 1.955 combois amb càrrega, el que suposa un 13% més que l'any 2022.