El Port de Tarragona treballa a la Wind Europe en la captació de nou tràfic eòlic

Els representants tarragonins van assistir a més de 25 reunions amb actors clau de la indústria eòlica marítima, fomentant col·laboracions per al futur creixement i desenvolupament

El Port de Tarragona va participar activament en la Wind Europe 2024 celebrada a Bilbao.
El Port de Tarragona va participar activament en la Wind Europe 2024 celebrada a Bilbao. | TarragonaDigital
26 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 11:45h

El Port de Tarragona va participar, per segon any consecutiu, a la Wind Europe 2024, demostrant el seu interès pel sector eòlic. L'APT treballa per captar iniciatives destinades a impulsar la transició cap a fonts d'energia renovables, participant en més de 25 trobades amb empreses del sector durant el principal esdeveniment europeu de l'energia eòlica.

Celebrada a Bilbao els dies 20, 21 i 22 de març, la Wind Europe és la trobada de referència de la indústria eòlica terrestre i marina que promou activament l'ús d'aquesta energia renovable a tot Europa. Amb més de 12.000 assistents, la cita va servir per analitzar la situació actual de l'energia eòlica a Europa amb conferències i més de 500 expositors.
 

El Port fa més de 25 reunions durant l'esdeveniment

Durant els tres dies que va durar l'esdeveniment, s'hi van promoure trobades entre experts i empreses per tal de potenciar i dinamitzar aquesta incipient indústria. En aquest sentit, el Port de Tarragona va estar present en debats i reunions estratègiques amb líders d'empreses del sector, mostrant el seu potencial com a centre estratègic per a les operacions eòliques marítimes.

Amb més de 25 reunions celebrades al llarg de dos dies, el Port segueix consolidant la seva posició com a actor clau al canviant panorama de les energies renovables. La presència a WindEurope 2024 subratlla el paper fonamental de la infraestructura tarragonina en l'avenç de l'adopció de solucions d'energia eòlica marítima flotant.

En un context de demanda mundial creixent d'alternatives energètiques netes, el compromís proactiu del Port suposa un pas significatiu cap a la consecució d'un futur sostenible.
 

Gran potencial a la Mediterrània

La ubicació estratègica del Port de Tarragona el situen com una de les principals destinacions per a projectes eòlics marítims a la Mediterrània Occidental. A mesura que augmenta l'interès per les energies renovables, el Port està preparat per acollir aquest tipus de tràfic.

La presència a Bilbao va captar molt l'interès per part de tecnòlegs, desenvolupadors i explotadors en els plans del Port per acomodar aquest tipus de tràfic a Tarragona. En aquests moments, el Port treballa per atreure implantacions que aportin activitat empresarial i valor afegit a Tarragona.
 

Les potencialitats del Port de Tarragona

La disponibilitat d'espais diàfans, la capacitat de càrrega dels molls a Tarragona, els calats de més de 15 metres de fondària, un règim climàtic benigne durant la major part de l'any i la proximitat als futurs desplegaments de parcs eòlics flotants, fan del Port un ferm candidat a concentrar l'activitat eòlica flotant al Mediterrani Occidental.

El pla director permet idear nous molls a mida per donar cabuda a les activitats associades amb la construcció de grans aerogeneradors de fins a 20MW de potència. Tant des de la fase de construcció dels flotadors, com l'assemblatge d'aquests, l'emmagatzematge de components o la integració dels diferents elements d'una turbina.

Les condicions de la plataforma oceànica al Mediterrani, que guanya grans fondàries a poca distància de la costa, fan que es requereixi d'aerogeneradors flotants per tal d'aprofitar el recurs eòlic. Aquesta és una tecnologia en ple desplegament, amb tan només quatre parcs en actiu a dia d'avui a Escòcia (2), Noruega i Portugal.