Article

Quan s'acosta el dia de la Mona, el Seguici Festiu de Reus es transforma en xocolata

El Forn Huguet elabora des de fa més d'una dècada les aclamades figures comestibles dels elements de la Festa Major reusenca

L'Àliga, el Xiquet i la Xiqueta, i el Basilisc de xocolata, molt esperats per Setmana Santa
L'Àliga, el Xiquet i la Xiqueta, i el Basilisc de xocolata, molt esperats per Setmana Santa | Sandra Pérez
28 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 11:32h

La maquinària no s'atura a la Pastisseria i Forn de Pa Huguet de Reus des de fa setmanes: la xocolata omple els aparadors, amb diferents formes i mides, i protagonitza molts dels encàrrecs des que comença a acostar-se Setmana Santa i, sobretot, el dia de la Mona. La petició estrella, especialment, són les figures del Seguici Festiu.

A l'establiment reusenc, van engegar el 2009, a petició personal del fill dels propietaris i sense gaires expectatives, una dolça elaboració que s'ha convertit en una de les tradicions gastronòmiques més importants, populars i estimades del calendari festivocultural de la ciutat.

Una quinzena de figures més tard, Ramon de la Fuente, copropietari del Forn Huguet, recorda que el primer element va ser la Mulassa i, sense saber què passaria, "va acabar sent un èxit total, va superar totes les previsions que poguessin tenir". Així, van decidir que, cada any, incorporarien un element de la Festa Major a la col·lecció de figures de xocolata.

D'esquerra a dreta: la Víbria, el Carrasclet, el Lleó, la Mulassa, la Cucafera, el Bou i els Indis Foto: Sandra Pérez

El Seguici Festiu: la seva versió més dolça

La següent va ser l'Àliga i, fins a arribar a la Cucafera d'enguany -amb motiu del seu 10è aniversari-, el Seguici Festiu "comestible" inclou ja elXiquet i la Xiqueta, l'Indi i l'Índia, el Lleó, el Bou, el Drac, el Basilisc, el Vitxet i la Vitxeta -actualitzada amb el seu nou vestit-, el gegant Carrasclet, els Japonesos, la Baixada de Misericòrdia dels Diables, un 3d9 dels Xiquets de Reus i la Víbria, que va ser la darrera "integrant" el 2023.

El procés comença per Sant Pere de l'any anterior, quan el forner es posa en contacte amb la colla per plantejar-li la possibilitat. "Mai no ha dit ningú que no, els fa molta il·lusió", expressa de la Fuente. Llavors, contacten amb l'escultor Manel Llauradó, responsable de molts dels elements festius, i ell "construeix", primer, la figura amb fang, com si fos la bèstia o personatge original.

Al Forn Huguet prenen les mides i agafen les proporcions i, després, Llauradó talla les peces amb guix i, posteriorment, amb resina. Llavors, es fan els motlles per poder posar la xocolata i fer tot el muntatge. Finalment, acaben de donar color i fer els detalls corresponents, amb colorant alimentari, que permet assimilar al màxim la rèplica en xocolata.

D'esquerra a dreta: els Indis, el Drac, els Xiquets de Reus, el Vitxet i la Vitxeta, la Baixada de Misericòrdia dels Diables i, darrere, la Prioral Foto: Sandra Pérez


Per exemple, la Cucafera d'enguany "era una figura senzilla amb una peça unitària i sis peces petites, i hem utilitzat els colors vermell i daurat, amb un aerògraf per difuminar-los", descriu Ramon de la Fuente, qui afirma que "a mesura que han passat els anys, han pogut millorar les tècniques cromàtiques per aconseguir uns colors més vius i l'expressivitat que té la xocolata a casa nostra".

Cues i expectació al carrer

Xocolata negra, base sòlida i ferma; xocolata amb llet i xocolata blanca, creativitat i un ventall de possibilitats per plasmar els elements característics de cada figura: expressions del rostre, matisos de les vestimentes, detalls... Les figures de xocolata es fan durant el dia, quan els forns estan aturats, i durant la nit s'elaboren tots els altres productes de pa i pastisseria, i també les Mones de Pasqua.

"Enguany, hem fet també una inversió per tenir una màquina amb què treballar la xocolata amb llet per tenir molta més capacitat, per poder treballar més hores i més ràpid", apunta el forner. La presentació de la nova figura es fa, anualment, un parell de setmanes o tres abans de Setmana Santa perquè la gent pugui fer els encàrrecs i el Forn Huguet pugui donar resposta a totes les peticions.

Les tirades, habitualment, són de 25 figures, que ja omplen els aparadors perquè la gent pugui agafar idees i triar aquelles que més els agradin -també a partir del catàleg- mentre es continuen produint. La més venuda sempre és la novetat, especialment si és un element com la Cucafera, portat per la canalla; però s'elaboren figures de tota mena, des de ballarines a animals o pilotes de futbol, per acompanyar les Mones de padrins i padrines.

El Seguici Festiu de Reus, en plena Quaresma, ja comença a escalfar la xocolata per fer feliç a la gent. És un "obsequi" comestible que no es troba a cap altre lloc i encara falten danses i alguns elements del bestiari que permetran continuar la tradició gastronòmica any rere any.

Les setmanes i dies previs a la Mona, els aparadors són plens de figures de xocolata de tota mena Foto: Sandra Pérez