Novetats judicials sobre la instrucció de la causa mediambiental contra IQOXE

Fiscalia de Tarragona ha demanat noves declaracions per reobrir la instrucció d'aquesta peça per presumptes vessaments contaminants

Imatge de les instal·lacions d'IQOXE al polígon sud de Tarragona.
Imatge de les instal·lacions d'IQOXE al polígon sud de Tarragona. | Arnau Martínez/ACN
26 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 11:45h

Fiscalia de Tarragona ha interposat un recurs de reforma per reobrir la instrucció de la peça mediambiental contra l'empresa IQOXE per presumptes vessaments contaminants. Segons ha avançat el diari Expansión i han confirmat fonts judicials a l'ACN, el ministeri públic ha demanat noves declaracions dels Mossos d'Esquadra per esclarir dades de l'informe elaborat per l'Institut Nacional de Toxicologia.

En concret, el fiscal vol saber les dades d'immissions, ja que no tindria aquests indicadors, els quals són claus per decidir si tira endavant l'acusació. En l'escrit, el fiscal afirma que "no hi ha constància de dany o risc greu del medi ambient" perquè no hi ha cap dada d'immissió o altres que ho poguessin indicar.
 

La causa podria quedar arxivada definitivament

Ara, el ministeri públic resta a l'espera de la resolució del jutjat d'instrucció 1 de Tarragona per decidir si acusa. Si no obté aquestes dades, s'obre la possibilitat que la causa s'acabi arxivant. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va reconèixer que no havia pogut detectar si IQOXE va fer servir productes desescumats per emmascarar abocaments d'aigües contaminants al mar.

"Si falsejaven —les analítiques— amb escumes perquè sortissin bé, malauradament no ho hem pogut detectar", va assegurar la gerent de l'ACA, Mar León, en una compareixença a la comissió d'Agricultura, Pesca i Món Rural, feta el novembre passat.

En la interlocutòria que tancava la investigació per un suposat delicte contra el medi ambient, l'instructor apuntava que els directius de l'empresa van manipular les aigües i un dels tancs per superar les inspeccions de l'ACA.