El Port i la Diputació de Lleida aposten per desdoblar la línia de mercaderies Saragossa-Tarragona

Els presidents dels dos organismes consideren prioritària la construcció d'una estació intermodal al futur polígon Torreblanca

La millora de la connexió ferroviària entre Tarragona i Lleida és una de les qüestions per què aposten el Port i la Diputació de Lleida.
La millora de la connexió ferroviària entre Tarragona i Lleida és una de les qüestions per què aposten el Port i la Diputació de Lleida. | ACN
27 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 11:36h

El president del Port de Tarragona, Saül Garreta, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, s'han reunit aquest dimecres 27 de març a la capital del Segrià per alinear els interessos de la infraestructura tarragonina i els de la demarcació de Lleida en l'àmbit de la logística i el transport.

Els dos presidents, acompanyats dels seus col·laboradors, han tractat temes relacionats amb les infraestructures que Lleida necessita per millorar la seva competitivitat i eficiència en l'àmbit del transport ferroviari, especialment en el sector agroalimentari, i reclamar un compromís a les administracions competents perquè es facin les inversions que necessita l'economia de Lleida.
 

La millora de la logística per als cereals

La reunió ha comptat amb la participació de tècnics de les dues institucions per establir sinergies per a una millor i més ràpida comunicació entre les empreses agroalimentàries de les comarques de Lleida i el Port de Tarragona i per parlar de les inversions que la demarcació de Lleida necessita per reforçar el seu rol dins de la cadena logística entre la península i la resta d'Europa.

Algunes de les infraestructures del futur que s'han abordat han estat les futures autopistes ferroviàries i el desenvolupament del polígon de Torreblanca. El president del Port de Tarragona ha explicat que "les empreses cerealístiques de Lleida i de l'Aragó estan molt interessades en que millori la logística en termes d'eficiència".

Garreta ha explicat que "ja s'han creat grups de treball amb empreses del món cerealístic, en el que s'afegirà la Diputació de Lleida, per tal de millorar la cadena logística del sector agroalimentari, però no només aquest, sinó el del sector logístic, en general, i de tots els projectes vinculats a la descarbonització".

En aquest sentit, ha afegit que "millorar tota aquesta exportació cap a Europa passa per millorar la capacitat de la línia de Tarragona fins a Saragossa, passant per Lleida, que també forma part del Corredor del Mediterrani, per poder assolir els objectius marcats per la UE que marquen un 30% de mercaderies per ferrocarril per al 2030".
 

La creació d'una autopista ferroviària

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida ha recordat que "ADIF treballa en la creació d'una autopista ferroviària per a mercaderies entre Saragossa i Tarragona, però que aquesta opció serà insuficient si no es desdobla totalment en un segon tram de vies fèrries".

Per a Talarn, aquest desdoblament se li suma "l'oportunitat de transformació econòmica que se'ns obre amb el projecte del polígon de Torreblanca-Quatre Pilans com a important pol logístic del sud d'Europa".

Així mateix, ha posat sobre la taula "la creació d'una estació intermodal, que hauria de connectar la ciutat de Lleida amb el Port de Tarragona, donada l'alta capacitat logística de Lleida, que connectaria l'Eix Mediterrani amb l'interior, a través de Saragossa, aprofitant la nostra privilegiada ubicació geogràfica".
 

El polígon logístic Torreblanca

La reunió també ha abordat el futur polígon logístic a Torreblanca. Garreta ha explicat que "Torreblanca necessita una terminal ferroviària operada per empreses professionals del sector logístic amb eficiència, i amb seguretat i fiabilitat horària, i per això hem constituït un grup de treball amb Territori, CIMALSA i el Port de Barcelona per estudiar la viabilitat de diferents terminals ferroviàries a Lleida, i també a l'Ebre i al Penedès".

Per al president de l'APT, "on podem aportar més, és en el disseny de les terminals ferroviàries en funció dels tràfics marítims que generi la demanda importadora o exportadora del territori perquè polígons com Torreblanca donin servei a les empreses del territori, especialment les que mouen milions de tones de cereals des del Port".