L'autoria de Joaquim Mir es podria trobar en altres mosaics de la Casa Navàs de Reus

Els historiadors de l’art Marta Saliné i Jordi March han començat a estudiar la part superior del paisatge que presideix l'entrada

La part superior del mosaic de l'entrada també podria haver estat inspirada pel pintor català
La part superior del mosaic de l'entrada també podria haver estat inspirada pel pintor català | Sandra Pérez
27 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 11:36h

Els historiadors de l’art Marta Saliné i Jordi March han començat a estudiar qui podria ser l’autor de la part superior del mosaic que presideix l’entrada de la Casa Navàs de Reus. Ho fan després de descobrir que la part inferior va ser obra del pintor barceloní Joaquim Mir -un dels millors paisatgistes de la seva generació-, per encàrrec de Domènech i Montaner.

Aquesta descoberta “inesperada” i “per casualitat” els ha animat a saber si la part superior, on hi ha pintat un cel blau amb coloms, també és de Mir o d’un altre pintor coetani. Els experts, però, han reconegut que “potser mai se sabrà qui és l’autor”, si no es troben prou dades i evidències. 

Així i tot, han assegurat que la recerca sí que servirà per “obrir la porta a estudiar” altres de les “moltes incògnites” que amaga la Casa Navàs. "Encara hi ha molts fils per estirar i moltes històries per descobrir”", tenint en compte que "molts artistes i artesans van participar del Modernisme i van estar a Casa Navàs", assenyala Sílvia Sagalà, directora de Casa Navàs.

Moltes mans per descobrir

Mentre que Jordi March creu que l’autoria de la part superior del mosaic no correspon a Joaquim Mir pel traçat de la pintura, la Marta Saliné no s’aventura a donar una resposta clara i considera que caldrà trobar altres documents que ho acreditin. Tot i això, coincideix amb March a l’afirmar que “el traç en la producció del mosaic també és diferent del de la part inferior” i ha subratllat que Mir no pintava coloms, tal com es veuen en el mosaic.

Els experts consideren que serà complicat descobrir l’autoria, perquè, entre altres coses, moltes persones van participar en l’elaboració del mosaic, com per exemple Gaspar Homar, Josep Pey o el mateix Joaquim Mir. Tot i això, el fet d’haver descobert l’autoria de la part inferior els encoratja a seguir buscant.

De fet, es desconeixen encara molts detalls i informacions relatives tant a l'autoria dels diferents mosaics -i els dibuixos originals que els van inspirar-, com al cost total de l'edifici, com bé apunta Sagalà. De la peça més gran de la casa, per exemple, encara romanen en l'anonimat el punter i el mosaicista.

Arxivat a