Liciten per més de 12 milions el contracte de manteniment de les carreteres de Tarragona

Un dels requisits que es demanarà a les empreses és presentar un pla de descarbonització

El contracte abarca més de 118 quilòmetres de carreteres a Tarragona.
El contracte abarca més de 118 quilòmetres de carreteres a Tarragona. | TarragonaDigital
27 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 11:35h

El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible publicarà proximament al BOE la licitació pel contracte de serveis destinat a la conservació i explotació de les carreteres de l'Estat a la demarcació de Tarragona per un valor de 12,2 milions d'euros (IVA inclòs).

Aquest contracte té una durada inicial de tresanys, amb la possibilitat d'una pròrroga de dos anys i una altra addicional de fins a nou mesos. Inclou requisits per promoure l'eficiènciaenergètica i la reducciód'emissions i s'emmarca en el programa del ministeri per mantenir les condicions de circulació, viabilitat i seguretat a la Xarxa de Carreteres de l'Estat (RCE), assegurant que sigui accessible en les condicions adequades per a tots els ciutadans.

Aquest contracte, destinat al manteniment i conservació de 118,65quilòmetres de carreteres de Tarragona, abasta diversos trams de les carreteres A-7, N-340, N-340A i N-235. A més, el contracte inclourà l'execució de l'obra de renovació de la senyalització vertical a la carretera N-340, entre els punts quilomètrics 1.058,44 i 1.121,80.

Reducció d'emissions

Dins de l'estratègia de reducciód'emissions i millora de l'eficiència energètica, els plecs de licitació dels contractes de conservació i explotació (COEX) de la Xarxa de Carreteres de l'Estat inclouen objectius de mitigació i compensació de l'empremta de carboni, la qual cosa implica que les empreses hauran d'incloure en les seves ofertes el càlcul de l'empremta de carboni que generaran durant l'execució del contracte en cada tram de la carretera.

Així mateix, es comprometran a presentar un pla de descarbonització en els sis primers mesos de contracte amb mesures reductores i de compensaciód'emissions per aconseguir un balanç neutre en carboni al cap de 5 anys des de l'inici del contracte.

Amb això, es persegueix la reducció de 71.640tones de CO2 anuals que, segons els càlculs fets per la Direcció General de Carreteres, genera el funcionament ordinari i les tasques de manteniment i explotació de la Xarxa de Carreteres de l'Estat.

El model de contractesmixtos (serveis i obra) per a l'execució d'operacions de conservació i explotació a la Xarxa de Carreteres de l'Estat persegueix oferir un serveiintegral de mobilitat a l'usuari, millorar l'estat de la carretera i la xarxa, i optimitzar els recursos públics.