La intel·ligència artificial a les aules: el projecte de 17 centres educatius de TGN

La iniciativa, impulsada per la URV, capacita el professorat amb eines per ensenyar pensament computacional als alumnes

20 de gener del 2023

Disset centres educatius de les comarques del Baix Camp i el Tarragonès participen en un projecte educatiu de la Universitat Rovira i Virgili (URV) per introduir la intel·ligència artificial a les aules. Es tracta d'una iniciativa pionera dirigida a professorat d'educació infantil, primària i secundària obligatòria i postobligatòria, finançada pel Consell Social de la URV a través dels Ajuts Pont.

 

El programa, dividit en sessions formatives que es fan al llarg de dos cursos, capacita els mestres per a l'adquisició de les competències necessàries per treballar a l'aula el pensament computacional, l'avantsala de la intel·ligència artificial.

 

Segons la professora de la URV i experta en tecnologia educativa, Mar Camacho, aquesta competència que es contempla als currículums educatius és un procés mental per buscar solucions a problemes de solució oberta.

 

El funcionament del xat GPT, a debat

El projecte 'A]Intelligenz: La intel·ligència artificial a l'educació: adquisició de competències digitals avançades per l'alumnat i professorat en centres d'educació primària i secundària' representa la creació d'una xarxa de centres amb els quals es pretén col·laborar amb futurs projectes de recerca que ajudin a determinar en quin punt es troben els centres en relació amb la implementació d'aquestes competències.

 

Aquest dimecres, l'Escola Saavedra de Tarragona ha acollit la tercera sessió del projecte, en el marc de la qual s'ha tractat el funcionament de l'eina d’Intel·ligència Artificial (IA) xat GPT, que ha despertat a la vegada interès i preocupació entre la comunitat educativa. Aquesta eina, a diferència dels xats amb IA existents fins ara, produeix textos força precisos i complets expressats de manera natural.

 

Això provoca que sigui difícil detectar si un treball o la resposta d’un exercici ha estat elaborat per aquesta eina o no, i, per tant, si caldria considerar el treball un plagi.