1 de 10
L'ALDEA

Sanció a un ajuntament de l'Ebre per un «incompliment greu» durant un correbous

Entitats animalistes van denunciar que un dels bous participants "no era apte" per fer-ho

Imatge d'arxiu d'un correbous a les Terres de l'Ebre. | ACN
per TarragonaDigital, L'Aldea | 15 de març de 2023 a les 12:00 |
El Consell de Jocs i Espectacles de la Generalitat de les Terres de l'Ebre ha iniciat un expedient sancionador contra l'Ajuntament de l'Aldea per infringir la normativa d'espectacles tradicionals amb bous, segons han informat AnimaNaturalis i CAS International.

Aquestes dues entitats animalistes van denunciar que en el correbous celebrat el 18 d'agost de 2022 hi va participar un bou que "no era apte per fer-ho", ja que l'animal no disposava de la guia.


Per als animalistes, la infracció es considera greu i podria suposar una multa de 601 a 60.000 euros, i la inhabilitació per a organitzar espectacles amb bous per un període de fins a dos anys.
 

Un dels bous no era apte per participar en el correbous

"La col·laboració ciutadana de les Terres de l'Ebre és vital perquè puguem presentar denúncies per infraccions de la Llei, ja que nosaltres sols no podem arribar als més de 450 espectacles amb bous que es fan cada any a Catalunya", ha afirmat Aïda Gascón, directora d'AnimaNaturalis, en un comunicat.


Els activistes expliquen que un veterinari va informar l'entitat que un dels bous que va participar en el correbous no disposava de la guia. Segons els animalistes, la conducta descrita incompleix el que s'estableix en la Llei 34/2010, d'1 d'octubre, de Regulació de les festes tradicionals amb bous.

En aquest sentit, es considera una sanció greu "alterar fraudulentament les dades referents als animals o fer participar en un animal que no compleixi les condicions per a participar en espectacles taurins tradicionals, de conformitat amb la present llei".

 

Denúncies contra quatre ajuntaments catalans

Aquesta és la primera de les cinc denúncies que AnimaNaturalis i CAS International van interposar a diferents espectacles de festes populars amb bous a Catalunya el 2022 contra les comissions taurines organitzadores i els ajuntaments d'Amposta, l'Aldea, El Lligallo del Gànguil i Vidreres.

Aquest darrer, indiquen els animalistes, és l'únic municipi de la demarcació de Girona que encara permet l'organització de correbous.
Participació