Un «espai immersiu» i una maqueta s'afegiran a l'oferta turística del Pere Mata de Reus

Amb motiu de l'Any Domènech i Montaner es vol reimpulsar l'Institut com un actiu turístic de la ciutat

També s'oferiran nous formats de visites
També s'oferiran nous formats de visites | Ajuntament de Reus
28 de març del 2023
Actualitzat a les 19:45h
La visita al Pavelló dels Distingits de l'Institut Pere Mata de Reus incorporarà, previsiblement enguany, una "experiència immersiva" i una maqueta del projecte arquitectònic original. Són algunes de les novetats emmarcades en la commemoració de l'Any Domènech i Montaner, arquitecte responsable de l'edifici. L'equipament, juntament amb l'Agència Reus Promoció, han presentat aquest dimarts la nova incorporació, que s'ha pensat perquè quedi fixa a partir d'ara.

A les visites guiades i teatralitzades que ja s'hi fan ara, s'incorporaran dos formats més. Per una banda, l'"experiència digitalitzada", que inclourà "jocs i proves" pensades per al públic familiar. La segona novetat és una visita familiar pròpiament dita, prevista per al primer dissabte de mes durant la temporada alta.

S'adreçarà a canalla de quatre a dotze anys acompanyada d'adults i comptarà amb la guia d'un educador. A més de descobrir la figura i l'obra de Domènech i Montaner, "faran un taller on crearan "una petita obra d'inspiració domenequiana". Visites a banda, Reus Promoció ha signat un acord amb l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Reus perquè es construeixi una maqueta a escala 1:2.000 del conjunt del Pere Mata.

Una construcció que es farà amb tecnologia làser i que "mostrarà com Domènech es va imaginar el conjunt i farà 100 x 250 centímetres". S'hi van projectar divuit edificacions, entre pavellons i altres espais, com la capella. L'objectiu era acollir pacients de l'àmbit de la salut mental i poder-los separar per afectació, classe social i sexe.

Una altra incorporació a l'oferta turística del Pere Mata s'ha treballat entre l'Institut i Reus Promoció. Es vol "dotar el pavelló VI d'un espai immersiu permanent per tal de rellançar aquest equipament com a focus d'interès dins l'oferta cultural i turística". A la planta baixa del Pavelló dels Distingits s'instal·laran elements audiovisuals en una de les sales on es faran projeccions simultànies a tres parets i a terra.

L'objectiu és "crear en els visitants aquest efecte envoltant, reforçat pel llenguatge visual i el paisatge sonor que acompanyarà les imatges". L'experiència "immersiva" durarà uns deu minuts i encara comptarà amb altres elements, com l'escaneig en tres dimensions d'alguns espais i figures del Pere Mata. Això permetrà "dur a terme tractaments, efectes, desplaçaments i oferir punts de vista inèdits de l'edifici".