Opinió

«El creixement del Penedès no para!»

Jaume Casañas
14 de gener de 2025, 13:27
Actualitzat: 13:27h

Comença l’any 2025 i sorgeixen dades estructurals que ens permeten confirmar i dibuixar tendències. Una de les tendències més marcades i que cal tenir molt present, és el creixement demogràfic de la nostra Vegueria. És la Vegueria que més creix a Catalunya (+1.74%), seguida de les Comarques de Girona (1.54%), la Catalunya Central (1.52%) i el Camp de Tarragona amb un (1.49%).A nivell comarcal el Baix Penedès és la comarca que més creix de Catalunya (2.3%) seguida del Gironès (2%) i el Tarragonès (1.8%).I entre els tres municipis que més creixent de Catalunya trobem Calafell (3.6%) i Cunit (3.3%) respectivament.

Aquest creixement demogràfic confirma una tendència dels darrers anys, i que s’ha vist potenciada des del PostCOVID fins enguany. Només cal fer visita pels municipis del Penedès Marítim per ser conscients d’aquest creixement i del que comporta en termes de gestió municipal. Aquest creixement determina unes necessitats de cobrir serveis que no depenen dels Ajuntaments, i que recauen en responsabilitats de la Generalitat de Catalunya. CAPs, Escoles, Mobilitat, Habitatge, Seguretat... un conjunt de serveis públics que determinen la qualitat de vida dels nostres pobles.

Està bé que el Govern aprovi polítiques per ajudar a la Catalunya que es buida, la Catalunya no Metropolitana, que va perdent població i que necessita guanyar competitivitat.El Govern de la Generalitat de Catalunya ha de preocupar-se per un territori que es buida i també, per un altre que s’omple. No pot recaure tota la responsabilitat social de gestionar aquest creixement als ajuntaments que ja assumim competències que no són nostres.

Està molt bé augmentar el PUOSC pels municipis petits, però al mateix temps, esdevé imperativament necessari, que el Govern tingui un Pla Específic pel creixement del Penedès. Entre el 2000 i el 2008 el Penedès va ser la zona de més creixement de Catalunya, i la Generalitat no hi va ser, les escoles es van fer tard, i molts anys en barracons, els CAPs desfasats, i la Policia Local va assumir moltes de les funcions dels Mossos perquè els efectius no arribaven, i els ajuntaments donant la cara davant la ciutadania.
Cal aprendre del passat, i no podem repetir els errors que ens van convertir en una de les regions més fràgils de Catalunya.

Arxivat a
El més llegit