Article

Troben les restes de nobles catalans al Reial Monestir de Santes Creus

Les obres de restauració que s'estan duent a terme al claustre gòtic del monument han posat al descobert unes restes funeràries intactes, de gran valor.

Imatge de l'interior d'un sarcòfag
Imatge de l'interior d'un sarcòfag | Generalitat de Catalunya
26 de febrer de 2024, 13:34
Actualitzat: 17:35h
Gran sorpresa a Santes Creus, a causa de la troballa excepcional d’un conjunt funerari al Reial Monestir. La descoberta s'ha fet en el marc de les obres de restauració que s'estan duent a terme al claustre gòtic del monument.
 

Concretament, s'han localitzat unes restes funeràries intactes en l’interior d'uns sarcòfags. Les despulles correspondrien a membres de la noblesa catalana dels segles XIII i XIV, després que els reis Jaume el Just i Blanca d'Anjou decidissin convertir el monestir en panteó de la reialesa catalana.

Ara s’ha iniciat un estudi arqueo-antropològic que ha de permetre conèixer qui eren els nobles sepultats. També es vol investigar sobre els aspectes de la seva quotidianitat com l’alimentació, les malalties i les condicions de vida i treball.

Les obres de restauració del claustre es van iniciar l’abril de 2023. Una intervenció que té l’objectiu de resoldre les patologies del claustre, tot assegurant la conservació del conjunt mitjançant la impermeabilització de les cobertes i la millora dels sistemes de drenatge de l'aigua. L'actuació té un cost de 3.665.543 d'euros, dels quals el Departament de Cultura en finança 2.165.543 euros i la Fundació la Caixa 1.500.000 en el marc del programa "Temps de Gòtic".

El conjunt funerari

El conjunt de 6 sarcòfags és estilísticament bastant unitari. Corresponien, d’acord amb l’heràldica que apareix a la decoració frontal i a les cobertes dels sarcòfags, a les famílies Cervelló, Cervera, Queralt, Puigvert, Montcada i altre cop Cervera, tot ells pertanyents a la noblesa mitjana-alta catalana i actius entre els segles XIII i XIV.

Els diferents enterraments localitzats es van trobar en molt bon estat de conservació. A excepció d’un sepulcre més modern on van sortir les restes remogudes, la resta de sarcòfags no s’havien obert des del darrer cop que s’hi va dipositar un difunt i, per tant, es conservaven intactes, sense profanacions. Això ha permès extraure mostres de teixits, tèxtils i restes òssies, l’anàlisi de les quals aportaran informació valuosa sobre els 8 individus enterrats.

Per tant, un conjunt excepcional per la uniformitat cronològica i de classe social dels personatges, per la diversitat de casuístiques funeràries, per la bona conservació tant de les restes òssies com dels teixits humans o dels tèxtils que embolcallaven els cossos i per la conservació d’objectes singulars.