L'Ajuntament de Reus aprova una proposta de declaració en contra de la pena de mort

En el ple d'aprovació dels pressupostos per al 2025, el consistori també s'ha sumat a la demanda d'una llei trans catalana i ha donat suport a la declaració pel 25N

L'extens debat sobre els pressupostos protagonitza el Saló de Plens aquest novembre
L'extens debat sobre els pressupostos protagonitza el Saló de Plens aquest novembre | Ajuntament de Reus
15 de novembre de 2024, 12:24
Actualitzat: 12:24h

L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha llegit, en el ple d'aquest divendres 15 de novembre, la proposta de declaració «Ciutats per la vida», aprovada per unanimitat de tots els grups municipals, a iniciativa d'Amnistia Internacional. Aquesta exigeix als governs d'arreu del món que manifestin públicament la seva oposició a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència de la naturalesa i de les circumstàncies del delicte, de la culpabilitat, innocència o altres característiques de la persona i del mètode emprat per l'Estat per a dur a terme l'execució.

L’objectiu és aconseguir la suspensió total de les execucions i l'abolició universal de la pena de mort. La declaració institucional es llegirà el dissabte 30 de novembre, a les 11 hores, a la plaça del Mercadal, on es farà la lectura amb acompanyament musical i al vespre s'il·luminarà de groc el Gaudí Centre. Amb l'aprovació d'aquesta proposta de declaració, Reus es compromet a:

  • Iniciar les gestions necessàries per a formar part de la llista de Ciutats per la Vida i contra la Pena de Mort i a participar de la jornada que aquestes ciutats celebren el 30 de novembre.
  • A treballar en tots els àmbits de la seva competència per afavorir espais d'informació i sensibilització adequats sobre els motius del rebuig d'aquesta pràctica i per promoure l'avanç de la campanya abolicionista a tot el món.

Així mateix, des de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials s'ha encarregat a Amnistia Internacional les dues sessions de «Contes solidaris» del mes de novembre. A més, del 2 al 20 de desembre s'instal·larà una exposició de cartells d'Amnistia Internacional amb el títol «L'art que defensa els drets humans» a l'Institut Josep Tapiró.

Demanda d'una Llei Trans Catalana

En segon lloc, s'ha llegit la proposta de declaració en suport a la presentació i tramitació de la Llei Catalana Trans al Parlament de Catalunya, aprovada amb el vot a favor de tots els grups municipals, a excepció de VOX, que ha votat en contra. Amb l'aprovació d'aquesta proposta, l'Ajuntament de Reus acorda:

  • Instar els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya a la presentació i tramitació de la Llei Catalana Trans, reconeixent la urgència de legislar a favor dels drets i la plena igualtat del col·lectiu trans.
  • Instar les institucions catalanes a comprometre's amb el desenvolupament de polítiques públiques que garanteixin el compliment efectiu d'aquesta llei, un cop aprovada.
  • Treballar a favor de la sensibilització i la formació en diversitat de gènere dins de les competències municipals, col·laborant amb entitats i associacions que defensen els drets del col·lectiu trans.
  • Traslladar aquest acord als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat i a les associacions de defensa dels drets de les persones trans.

La proposta de declaració reivindica la lluita per la igualtat de drets de les persones trans, ja que malgrat els avenços aconseguits, les persones trans continuen enfrontant-se a barreres i discriminacions estructurals que afecten la seva vida quotidiana, des de la manca d'accés adequat a serveis de salut fins a la discriminació laboral, educativa i social.

El text aprovat considera que Catalunya té l'oportunitat històrica de liderar una nova etapa en la protecció dels drets humans mitjançant l'aprovació de la Llei Catalana Trans. L'objectiu de la proposta és que les institucions catalanes, en conjunt, prenguin mesures proactives per desmantellar les estructures de discriminació i garantir un futur on totes les persones puguin viure amb dignitat i en igualtat de condicions, independentment de la seva identitat o expressió de gènere.

Declaració institucional del 25N

En tercer lloc, l'Ajuntament de Reus s'ha sumat a la proposta de declaració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, aprovada amb el vot a favor de tots els grups municipals i l'abstenció de VOX. 

Enguany, el manifest amb motiu del 25N ha estat consensuat i promogut per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, les quatre diputacions catalanes i les tres entitats municipalistes del país. Amb el lema «Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom» la declaració fitxa els objectius següents:

  • Abordar totes les formes de violències masclistes (les més invisibles i les més visibles; les que es donen a la intimitat i també als espais públics), entre les quals hi ha les violències sexuals.
  • Treballar per garantir els drets de totes les dones, infants i adolescents en situació de violències masclistes, i posar els mitjans necessaris per a erradicar les violències institucionals i actuar amb la diligència deguda des de les administracions públiques.
  • Vetllar per la millora constant del treball en xarxa i de la coordinació d'agents que intervenen davant les violències masclistes, així com de l’atenció psicològica, l’assessorament laboral i jurídic, entre altres serveis.
  • Potenciar les polítiques de prevenció i sensibilització davant les violències masclistes, especialment aquelles adreçades a la comunitat educativa, i aprofundir en la coeducació com una eina transformadora.
  • Continuar impulsant els programes de masculinitats alternatives amb propostes de sensibilització i prevenció, amb estratègies diferenciades per a la població adulta, jove, adolescent i la infantesa.
Arxivat a