Bàrbara Peris: «Amb les dutxes s'ha fet molt populisme i s'ha manipulat la població»

La candidata de l'AVP a l'Ajuntament del Vendrell respon el qüestionari de TarragonaDigital pel 28-M

Publicat el 04 de maig de 2023 a les 06:00
Bàrbara Peris ha estat una de les cares visibles d'aquest mandat a l'Ajuntament del Vendrell. Va entrar com a regidora després de la renúncia del cap de llista de l'AVP, Seve Galvan, quan només es portaven dos mesos de mandat. Dins de l'equip de govern, Peris ha estat al capdavant de Turisme i de les accions desenvolupades a les platges i els nuclis marítims. Es presenta per primer cop com a alcaldable i ha respost el qüestionari de TarragonaDigital.

—Quina ha de ser la principal prioritat del Vendrell pel proper mandat?

—Millorar els serveis bàsics per als veïns que vivim a la costa i urbanitzacions els 365 dies de l'any, creant una subseu municipal a l'avinguda de la Generalitat. Augmentar el servei Pas Bus, consolidar els projectes de Brisamar Cos i Ment, del Riuet i la Via de Ronda. Reforçar la seguretat i la neteja i augmentar el civisme. També fomentar que s'ampliï el consultori mèdic de Coma-ruga cap a un CUAP. Ampliar la sala de lectura a una biblioteca i millorar la zona de l'Institut Escola Coma-ruga.

—És partidària de treure els cotxes de la zona de la Rambla i fer aquest espai amb prioritat pels vianants?

—Som partidaris de pensar en global i buscar solucions per resoldre els problemes de comunicació i dispersió de tot el municipi, fomentant una anella verda i potenciant els camins com a via de mobilitat lenta i saludable que connecta tot el municipi, unint el litoral amb el nucli urbà pels camins de manera segura.

—Quina opció veu més viable per fer nous aparcaments a prop del centre?

—Es pot treure el col·lapse del centre descentralitzant els serveis municipals amb una subseu a la zona de la costa. Tot i això, ens preocupen molt més la manca d'aparcaments a Coma-ruga i Sant Salvador, i la circulació des de la carretera d'en Ralet a Roda de Berà, molt més transitada i saturada pel fet que cada cop més la temporada alta s'allarga i amb això augmenta el trànsit.

—És partidària de mantenir la recollida de residus mancomunada al Consell Comarcal, externalitzar-la a través de l'Ajuntament o recuperar la gestió directa?

—La gestió de residus és un dels problemes més grans dels municipis, cada vegada es generen més residus i no és fàcil fer-ho bé sense ajuda de ciutadania, comerços, indústries, o restauració. Són temes a tractar amb cura, assessorats per experts. Sobretot, cal conscienciar la població i treballar les 3 R, reduir, reciclar i reutilitzar. Mancomunar Serveis és una realitat necessària, pel municipi i sobretot pels més petits.

—Com caldria potenciar els nuclis marítims del municipi?

—Ja són potents, és el principal motor del municipi, econòmic, laboral, de salut, de lleure i de vida. Amb els propers projectes serà encara un espai més ideal per viure-hi, però falta aportar i millorar els serveis necessaris per al dia a dia. És un error pensar com fa 50 anys, ja no som només una zona turística de segones residències, cada cop vivim més persones a la costa.

—De quina manera creu que cal lluitar contra l'erosió del litoral?

—El Glòria va demostrar que hem de mirar les platges i el mar amb respecte com a ecosistema i barrera que ens protegeix dels temporals. Cal aplicar mesures valentes i necessàries per fer-ho més resilient, gestionant-ho tot l'any per pal·liar els efectes que avui veiem del canvi climàtic i la sobreexplotació. Assessorats per experts, amb la Generalitat, el MITECO i grups ecologistes, aplicant mesures sostenibles, la renaturalització i mantenint l'equilibri entre usos humans i naturalesa.

—És partidària de mantenir obertes les dutxes de les platges?

—S'ha fet molt de populisme sobre aquesta qüestió i manipulat a la població i ha quedat clar que la sequera és una realitat i cal pensar amb seny. Nosaltres ens anticipem des de fa dos anys. No cal obrir les dutxes per tancar l'aixeta a llars, restaurants, hotels, o on sigui... qui digui el contrari és un negacionista.

—S'estan a punt de complir deu anys del fatal incendi dels Pisos Planas. Quines actuacions creieu que s'haurien de fer en aquest barri?

—Clarament, queda molt per fer. Cal desestigmatitzar la zona i integrar-la amb la resta del municipi. Cal molta feina de Serveis Socials, educació i cultura, no es pot fer cultura només per a uns i és el que es fa.

—Com actuaria al complex ocupat de la Creu de Coma-ruga?

—Fa anys que s'hi actua, però són temes lents i llargs de resoldre, fruit de mala gestió de la construcció amb habitatges buits deixats a la seva sort. Es va reduir el problema a la Colònia i quan ja gairebé estava, es va agreujar aquest. Fa falta una feina intensa de Serveis Socials i de governació i pel bé dels escolars i veïns cal actuar sense més demora.

—Cal impulsar un nou POUM de manera immediata al Vendrell?

—És necessari un POUM reflexionat que resolgui necessitats, no que creï problemes. A la lleugera provoca greus seqüeles com al carrer Mare Nostrum, per un POUM mal planificat. Cal modificar zones perquè deixin de ser edificables i d'altres perquè ho siguin, com el solar/pàrquing de l'estació de Sant Vicenç. És imperatiu fer un aparcament en aquesta zona, que avui a causa de la qualificació urbanística no es pot desenvolupar.