El CAP Sant Pere i el consultori del barri Gaudí, pendents de la Generalitat

El PSC reclama al govern local que s'impliqui perquè s'executin els projectes pendents

Publicat el 22 d’abril de 2022 a les 15:00

Com ha passat amb la moció de la CUP, les dues que ha presentat el PSC tampoc han rebut el suport del govern. N'han presentat una per millorar l'oferta i el finançament de places d'escoles bressol per a infants de fins a tres anys. La segona abordava l'àmbit sanitari reclamant diverses mesures.

 

La regidora socialista Anabel Martínez ha considerat que amb l'«excusa» de la pandèmia, s'ha acabat amb diversos projectes essencials per la ciutat. Ha reclamat la reobertura del consultori del barri Gaudí, tancat des del 2020. Segons ha apuntat, la Generalitat està estudiant les necessitats sanitàries del barri.

 

El PSC reclama reobrir el dispensari del barri Gaudí i desdoblar el CAP Sant Pere

La regidora socialista recorda que, actualment, els veïns de la zona s'han de desplaçar fins al CAP Llibertat. De fet ha assegurat que, per necessitat, el que s'hauria d'estudiar és la creació d'un CAP al barri Gaudí. En la mateixa línia ha recordat l'anunciat desdoblament del CAP Sant Pere.

 

Un projecte que «la Generalitat i el govern de Reus estan endarrerint». Ha recordat que la idea va néixer el 2014, quan figurava als pressupostos de la Generalitat, però no es va arribar a planificar. Això va provocar que es perdés la partida pressupostària.

 

L'any 2019 es va recuperar el projecte durant la campanya electoral. En concret va ser ERC qui va anunciar-lo per mitjà del director territorial en funcions, del mateix partit. «El resultat segueix sent el mateix, que el projecte no es materialitza», ha etzibat Martínez.

 

Segons ha plantejat, la situació s'hauria pogut solucionar si, en lloc d'anunciar la creació d'un nou CAP al barri del Carme, s'hagués aprofitat l'antic Hospital Sant Joan. Actualment hi ha una part dels serveis del CMQ, que ha tancat l'any fiscal amb un dèficit de dos milions d'euros. El PSC també ha reclamat, finalment, l'obertura de la segona planta de la residència d'Horts de Miró.

 

Quan es va posar en marxa només es va activar una planta, i la segona es va ocupar per a pacients covid durant la pandèmia. Ara que ja no té aquest ús, el grup socialista vol que es faci servir per al seu ús previst. A la moció hi han donat suport el regidor no adscrit Raúl Meléndez, Cs i la CUP.

 

El govern defensa que les mesures depenen de la Generalitat

Marta Llorens, portaveu cupaire, ha matisat el suport del seu grup. Ha criticat que el PSC assenyali el dèficit del CMQ quan mai n'han qüestionat el model. En aquest sentit ha reclamat un canvi de postura socialista.

 

El Centre Mèdic Quirúrgic de Reus ofereix, principalment, activitat privada i de mútues. En canvi, segons ha assenyalat Llorens, «ara mateix se sosté pel concert d'activitat pública». Òscar Subirats, regidor de Salut, ha defensat la negativa del govern a la moció del PSC.

 

«A hores d'ara ha quedat descontextualitzada», ha arrencat. «Les propostes se sostenen en una exposició de motius que qualificaria de sagnant», ha reblat. Ha argumentat que «estem en conversa permanent» amb la Generalitat pel que fa al desdoblament del CAP Sant Pere.

 

Tot i això, «no podem exigir terminis», ha defensat. Pel que fa a la residència d'Horts de Miró, Subirats ha explicat que no es pot fer el canvi amb tan poc temps. Segons ha explicat, fa vint dies que la planta va deixar de funcionar per a pacients covid fa vint dies.

 

Actualment s'estan «desmuntant» les obres fetes per convertir la planta de residència en una d'atenció sanitària. Quan acabi aquest procés caldrà tornar a registrar la planta com a equipament disponible perquè, finalment, la Generalitat les pugui contemplar per posar-les en marxa. Anabel Martínez ha recordat que fa quatre anys, i no vint dies, que reclamen que s'obri la segona planta de la residència d'Horts de Miró.

 

Reclamen recuperar places d'educació infantil

El grup socialista ha portat una altra moció al ple d'aquest divendres en relació amb l'educació infantil de fins als tres anys. Hi han donat suport la CUP, Cs i el regidor no adscrit, Raúl Meléndez, però no el govern de Reus. La moció defensava un accés universal a l'educació fins als tres anys.

 

S'apostava per incrementar el nombre de places públiques i millorar el seu finançament fins a arribar a la gratuïtat. Durant l'exposició de motius s'ha recordat que s'han perdut places d'escola bressol que s'han perdut a Reus. La regidora Tània Agudo també ha assenyalat que la manca de places provoca que hi hagi infants que quedin en llista d'espera.

 

Una situació que el regidor d'Educació, Daniel Recasens, ha matisat. Segons ha exposat, alguns d'aquests infants s'han anat incorporant durant el curs. La CUP hi ha votat a favor tot i criticar algunes qüestions de fons.

 

Principalment, que l'actual model d'escoles bressol municipals a Reus es va implantar durant els governs socialistes. La portaveu Marta Llorens considera que la situació actual és producte d'aquest model. És per això que els cupaires defensen la internalització de les escoles bressol municipals, que actualment es gestionen a través de fundacions públiques.

 

Per part del govern, Recasens ha justificat el vot en contra perquè la proposta s'escapa de la competència municipal. Principalment perquè reclamava una sèrie de compromisos econòmics per part de la Generalitat. Ha criticat que la moció es presenti després d'un acord signat entre les entitats municipalistes i el Govern català.

 

«El PSC, que també hi era —al pacte—, pretén canviar el que s'havia acordat», ha afegit. Tània Agudo ha respost que cal que l'Ajuntament insti la Generalitat a implicar-se en l'educació infantil de primer cicle. És a dir, que els acords no pretenien que el consistori es comprometés a garantir inversions superiors, sinó que les reivindiqués.