El govern de Reus farà un «esforç inversor històric i transversal» de 25 MEUR

L'Ajuntament invertirà en polítiques d'escolta activa, promoció i coneixement, i medi ambient amb partides equitatives entre les diferents regidories i organismes autònoms

Presentació del pla d'inversions de l'Ajuntament de Reus pel 2024
Presentació del pla d'inversions de l'Ajuntament de Reus pel 2024 | Ajuntament de Reus
25 d'octubre de 2023
Actualitzat: 12 d'abril de 2024, 11:46h

L'expedient de pressupostos per al 2024 que el govern de Reus portarà a votació del Ple de l'Ajuntament del divendres 27 d'octubre preveu un esforç inversor històric de 25.316.171,28 euros. Es tracta del tercer esforç inversor més important després de la del 2010, que incloïa inversions singulars com la nova Fira i el nou Hospital, i la del 2022, que presentava el projecte de la Hispània.

Tanmateix, el pla no concentra el pressupost en una única acció singular, sinó que és el resultat d’una visió àmplia i transversal; és un pla d’inversions diversificat. El resum del Pla d'Inversions 2024 és de 17.001.186,44 euros per l'Ajuntament de Reus i 8.304.094,84 euros per les empreses municipals

El pla d'inversions, que s'ha presentat aquest dimecres 25 d'octubre, és fruit d'una "feina molt intensa d'escolta activa de les demandes de la ciutadania i reflecteix partides pressupostàries també dels organismes autònoms", segons ha assenyalat l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita. En el marc dels tres eixos que estructuren tant l'Acord de Govern com el Pla d'Acció Municipal 2023-2027, les inversions contemplen actuacions transversals que van des de millores de la neteja i la seguretat a la via pública o l'atenció ciutadana, a les beques de menjador i altres ajudes d'emergència.

Compromís per reduir l'endeutament

"En aquest pla d'inversions no hi ha cap projecte que assoleixi o superi els 2 milions d'euros", ha indicat el regidor d'Hisenda, Manel Muñoz, perquè l'objectiu és apostar per "polítiques d'inversió en tots els àmbits de la ciutat, que transformin la vida real de la ciutadania des de diferents àrees", en paraules de Sandra Guaita.

Aquest compromís que assoleixen des del Govern de la ciutat suposa, al mateix temps, un esforç exigent pels governants i l'estructura del mateix Ajuntament; que representa per la ciutadania "una doble mirada al present i al futur de la ciutat", com l'ha descrit Muñoz. A més, el regidor d'Hisenda ha recalcat la triple fita que tenen pel 2024: "Fer front a l’herència que l’anterior govern ens va deixar, reduir l’endeutament i aconseguir aquest pla d’inversions que definim com històric".

Pel que fa a la reducció de l'endeutament de l'Ajuntament, Manel Muñoz ha assegurat que és plenament compatible amb aquestes inversions. La previsió és que a tancament de l'exercici del 2024 l'endeutament es redueixi en 3,86 milions d’euros,fins als 115.692.082 euros; i que la ràtio d’endeutament baixi al 63,93% (70,55% a tancament de 2022).

"Això s'aconsegueix amb un exercici de responsabilitat de tot el Govern", ha demanat, també, davant les reaccions que han suscitat els comptes presentats pel 2024, i ha afirmat que l'actualització i ajustament de determinats impostos és necessària per fer front al pla inversor. Fins i tot, ha garantit que l'Ajuntament comptarà amb altres fonts d'inversió com la venda d'actius o el projecte del Polígon Industrial H-12 Mas Sunyer.

Les persones al centre

L'alcaldessa de Reus ha posat sobre la taula les principals inversions del primer eix del PAM 2023-2027. Es destinaran 1'9 milions d'euros a les polítiques d'habitatge, tenint en compte que la ciutat és una zona tensionada i les demandes de la ciutadania, que permetran ampliar el parc d'habitatge social, amb accions de reforma i rehabilitació d’habitatges; i compra directa d’habitatges (610.000 euros) per noves promocions, com la licitació ja impulsada des de REDESSA a Mas Iglesias.

També, es millorarà la qualitat del parc d’habitatges ja existent amb una intervenció al barri Fortuny en el marc del projecte Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (1.388.690 euros). Aquesta inversió anirà acompanyada de la "transformació energètica i d'accessibilitat del barri", ha indicat Guaita.

L'Àrea d'Educació rebrà 1 milió d'euros per a la creació d'una escola bressol municipal annexa a l'Escola Eduard Toda, que incrementarà les places públiques de 0 a 3 anys; a més de 300.000 € per començar a executar les actuacions previstes al Pla de manteniment i millores a les escoles.

Presentació del pla d'inversions de l'Ajuntament de Reus pel 2024 Foto: Ajuntament de Reus

 

Necessitats del dia a dia

Al mateix temps, es treballarà per facilitar l'accès a la ciutadania i altres entitats als equipaments públics, amb la posada en marxa del Centre Cívic Gregal (350.000€) i la millora dels altres Centres Cívics (60.000 €); i en plans específics de manteniment  i posada al dia de lavia pública (2,1 milions d’euros): parc i jardins (300.000 euros), enllumenat públic (200.000 euros), mobiliari urbà (100.000 euros), jocs infantils (100.000 euros), pla director de polígons industrials (300.000 euros) i una històrica inversió anual en el pla d’asfaltatge (1,1 milions d’euros).

Els pressupostos incidiran en la transformació del carrer Astorga en un eix cívic (80.000 euros) i la zona de vianants del carrer Ample i entorn, amb la fase que inclou la intervenció al propi carrer Ample i a la plaça de Pintor Fortuny (1.308.206 euros). Es consideren, també, millores en la seguretat ciutadana, viària i protecció civil (469.000 euros).

En l'àmbit de Salut i Esports, es coordinarà des de RELLSA, i amb la Generalitat de Catalunya, la construcció del pavelló del Molinet (850.000 euros), més enllà del pla de millora i manteniment dels equipaments (550.000 €). Les polítiques centrades en les persones també contemplen l'ampliació de la sala de cerimònies del Tanatori i la flota de vehicles (496.122€) i diverses millores al Centre MQ de Reus (547.929 euros).
 

Creixement econòmic

Pel que fa al segon eix del Pla d'Acció Municipal, Noemí Llauradó, segona tinent d'alcaldessa, ha assenyalat que "són conscients que es demana un esforç a la ciutadania i que s'ha de veure reflectit i repercutit en millors serveis i millors inversions públiques". Per això, el Govern de Reus es compromet a invertir en àmbits com la ciència, innovació, coneixement, creixement econòmic i projecció de ciutat, entre d'altres, dins de la inversió de més de 25 milions d'euros.

D'una banda, per tal de garantir una "formació adequada que enllaci les necessitats del teixit productiu amb les de desenvolupament professional de la ciutadania", Llauradó ha indicat que es destinaran 225.880 euros a la Casa d'Oficis de Reus, situada al Vapor Vell.

A més, es preveu una de les inversions més importants de REDESSA en els últims 7 anys amb els objectius d'eficiència i sostenibilitat energètica: Estalvi energètic dels habitatges HPO de Mas Bertran I (49.972€), climatització dels viveristes (550.000€) i CEPID 1 (74.000€).
 

Cultura i promoció

En l'Àrea de Cultura, es donarà compliment al conveni amb l’arquebisbat per dotar la ciutat del tercer teatre de gestió municipal amb la rehabilitació de l’equipament del carrer de la Presó (1.174.067 euros); es contribuirà al fons de les biblioteques municipals i de l'Arxiu Municipal de Reus.

Així, les partides de l'Institut Municipal Reus Cultura inclouen la renovació de peces de diversos elements de la Festa Major, conjuntament amb l'adquisició de fons bibliogràfic, per un valor de 83.550€.

Per la seva banda, l'organisme Reus Promoció comptarà amb 150.000 euros per la renovació del Gaudí Centre de cara a l'Any Gaudí el 2026. "Serà molt més immersiu i s'actualitzarà en l'àmbit tecnològic; començarà amb la licitació del concurs d'idees per projectes aquest 2024", ha avançat la responsable de l'àrea, Noemí Llauradó.

El Gaudí Centre de Reus, il·luminat de verd Foto: Reus.cat

 

Ciutat verda i sostenible

El tercer bloc del Pla d'Inversions 2024 del Govern de Reus s'alinea amb els objectius de mobilitat sostenible i aconseguir una ciutat més verda. En primer lloc, es continuarà amb el desplegament de la xarxa de carril bici amb la construcció del tram del carrer de Recasens i Mercader (350.000 euros), així com s'executaran les obres previstes al Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible (300.000 euros).

Un dels projectes clau serà la construcció de l’estació de Bellissens, en col·laboració amb el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i el pas sota vies de vianants que unirà la zona sud de la ciutat amb la zona universitària (1.238.992 euros). Així mateix, es destinaran al voltant d'1,8 milions d'euros a les actuacions per a la renaturalització i la resiliència de la ciutat, RENATUReus, cofinançat amb ajuts Next Generation. També, es faran actuacions de millora de rieres i la xarxa de camins, inclòs el camí de la Francesa (380.000 euros).

Quant a la transformació urbanística de Reus, s'invertirà en la zona del Carrilet (244.910 euros) i el barri del Carme (223.850 euros). També, es farà una revisió del Catàleg de Patrimoni (80.000 euros).
 

Garantir serveis a la població

Paral·lelament, Reus Energia comptarà amb un pressupost d'1,47 MEUR per a la instal·lació de plaques solars en equipaments municipals, amb la voluntat de "produir energia de Km0, energia verda i sostenible per proveir els edificis públics", ha descrit Daniel Rubio, regidor responsable de l'Àrea de Medi Ambient.

Aigües de Reus, al seu torn, podrà invertir en la recuperació de pous, mines i renovació de la xarxa d'aigua (1,5 MEUR) per fer front a episodis de sequera i poder garantir el consum d'aigua de boca.

I finalment, Reus Transport millorarà els seus serveis i horaris (675.000€) amb una ampliació dels quilòmetres recorreguts i de les franges horàries en les línies amb més demanda: L60 (Hospital) i L11 (Barris Fortuny i Montserrat). A més de l'increment de personal en el servei, també s'augmentarà de 12 a 16 hores el temps de funcionament del BUSxTU.

Amb tot plegat, l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha conclòs que el nou govern té la voluntat "de mantenir serveis, millorar-los i també fer coses noves" i, per tant, "inverteixen per transformar la vida de les persones transformant la ciutat".

Arxivat a