Després de l'aprovació del reglament que ha de regir el pla en la darrera sessió plenària, s'han donat a conèixer els criteris de distribució del pressupost, que ascendeix finalment a 148,5 milions d'euros, després que s'hagi pogut ajustar a l'alça la partida prevista originalment amb 1,5 milions addicionals.
Els criteris que regiran la distribució de recursos del Pla ImpulsDipta són: el nombre d'habitants, la densitat (el nombre d'habitants per quilòmetre quadrat), el nombre de nuclis de població dels municipis, la superfície total del terme municipal, el despoblament i un criteri de compensació per tal de garantir que els beneficis del pla impactin de forma equitativa a tots els municipis.
Beneficis als municipis més petits
Amb el Pla ImpulsDipta, la Diputació incorpora per primera vegada el despoblament com a criteri prioritari a l'hora de destinar els recursos als municipis. Una altra novetat del pla és que es fan extensius a àmbits d'actuació com la cultura, la transició ecològica o la salut pública criteris com els nuclis de població existents en un mateix municipi o el nombre d'habitants per superfície, que fins ara només s'aplicaven a algunes línies de subvenció com el PAM. Amb el nou model de distribució, la Diputació busca afavorir els municipis més petits i despoblats.En aquest sentit, el conjunt dels municipis menors de 10.000 habitants de la demarcació rebrà més del 87% (130 milions). A tall d'exemple, el Pla ImpulsDipta suposarà per al municipi de Senan, de 44 habitants, una inversió de 10.600 euros per habitan o a Masdenverge, de 1.071 habitants, una inversió per habitant de a 650 euros, mentre que a Cambrils, un municipi de 34.734 habitants , la inversió serà d'uns 35 euros per habitant.
La cultura, la salut pública i la transició ecològica, àmbits d'actuació obligatoris
El nou Pla ImpulsDipta dota els municipis de recursos econòmics que permetin tirar endavant projectes o actuacions rellevants per al municipi, però també estableix àmbits d'actuació obligatoris, considerats estratègics per a la demarcació en conjunt.D'aquesta manera, cada municipi haurà de destinar com a mínim el 5% dels recursos que li hagin en matèria de cultura i interès ciutadà, el 10% a salut pública i el 15% a actuacions per a la transició ecològica.
Actuacions prioritàries que comptaran amb el màxim finançament de l'ImpulsDipta
La Diputació de Tarragona vol promocionar determinades inversions municipals que es considera que són "prioritàries per a la demarcació". Per això, es preveu el finançament de gairebé el 100% i l'acompanyament tècnic de totes aquelles inversions que tinguin a veure amb el cicle integral de l'aigua, l'habitatge municipal, la mobilitat sostenible, la transició ecològica, l'adequació d'equipaments a la normativa i la ciberseguretat. A les actuacions no considerades prioritàries, el finançament del pla es limitarà al 90%.
Definició dels plans, a l'estiu
Es preveu que entre els mesos de juny i juliol de 2024, ajuntaments i Diputació puguin abordar conjuntament, en les meses de concertació, les actuacions que el Pla inclourà en cada municipi a proposta dels seus equips de govern.Totes aquestes es concretaran en els 190 convenis que es preveuen signar amb els pobles i ciutats i de la demarcació. En aquest sentit, l'autonomia local, la flexibilitat territorial, el treball en xarxa, la sostenibilitat, la gestió eficient, el bon govern, la concertació i la suma d'esforços i recursos per assolir objectius comuns són els principis bàsics que han de regir aquest nou pla.