L'Ajuntament de Reus ha viscut, aquest divendres, un plenari municipal accidentat. Ha començat amb mitja hora de retard i amb l'absència de tres regidors municipals. Durant la sessió encara hi ha hagut alguna altra anada i vinguda, i s'ha acabat suspenent temporalment quan feia una hora que anava.
L'inici ja s'ha fet amb l'absència del portaveu del PSC, Andreu Martín, i dels regidors Daniel Rubio (Medi Ambient, Ara Reus) i Hipòlit Montseny (Via Pública, JxR-PDECat). En el cas dels de govern, s'han reincorporat al cap d'una estona. Durant la primera part del ple encara s'han viscut més alts i baixos, en aquest cas provocats per l'anunci del primer cas confirmat a la ciutat de febre del Nil Occidental.
El cas de febre del Nil Occidental altera el ple de Reus
Quan el ple feia mitja hora que havia començat, han seguit les absències. En aquest cas ha sigut l'alcalde, Carles Pellicer, qui s'ha absentat juntament amb els portaveus dels grups de govern. Són Noemí Llauradó, vicealcaldessa i portaveu d'ERC, Teresa Pallarès, portaveu de JxR-PDECat i Daniel Rubio, portaveu d'Ara Reus.
Els ha acompanyat el regidor de Salut, Òscar Subirats. Posteriorment a aquesta absència, s'ha suspès el plenari temporalment. El motiu ha sigut oferir una roda de premsa sobre el pacient amb febre del Nil Occidental.
La malaltia infecciosa, que no s'encomana entre éssers humans, afecta un home de 90 anys, que evoluciona favorablement. Hi ha un segon cas «probable», el de la parella del pacient, una dona de 85 també ingressada a l'Hospital Sant Joan. Teresa Pallarès ha assumit el paper de delegada de la Generalitat i ha insistit que no es tracta d'una pandèmia.
Entre les dades que s'han subratllat hi ha que el 80% d'infectats són asimptomàtics, i que els casos greus no arriben ni a l'1%. Explicats els dos casos i els protocols municipals que s'han activat, s'ha reprès el plenari. La sessió havia començat amb nous nomenaments de representants a òrgans municipals.
Uns nomenaments que no s'han detallat, ni pel que fa al nom ni pel que fa a la representativitat. L'únic que s'ha fet públic és que es tracta de membres del Consell Municipal de Medi Ambient i del Consell Municipal Educatiu de Ciutat. La constitució del Consell de la Formació Professional de Reus i el seu reglament han encetat la resta dels punts de l'ordre del dia. Un segon tràmit aprovat per unanimitat ha sigut la pròrroga del conveni amb la Generalitat que permet que funcioni la residència Horts de Miró.
La CUP rebaixa les pretensions per garantir la comissió de l'aigua
Després de la roda de premsa sobre el cas de febre del Nil Occidental, el ple s'ha reprès per abordar les propostes dels grups de l'oposició. Una de les propostes de la CUP ha fet referència a la gestió dels recursos hídrics de Reus. En concret, tal com van exposar aquest dijous, a l'abastiment a través dels pantans de Riudecanyes i de Siurana.
La moció ha rebut el suport de tot el plenari municipal. JxR, ERC i Ara Reus han incorporat una esmena, acceptada per la CUP, per rebaixar les pretensions de la proposta. La proposta final ha deixat de banda la voluntat de revisar els usos que fan tant l'Ajuntament com els regants de la Comunitat del Pantà de Riudecanyes de l'aigua.
Així doncs, la moció s'ha limitat a proposar la creació d'una comissió de treball sobre aquest àmbit durant el darrer trimestre del 2022. Els cupaires han acceptat l'esmena per prioritzar la creació d'aquest òrgan. Han alertat, però, que no deixaran de treballar i reivindicar la revisió dels usos que reclamaven.
Els posicionaments de tots els grups han evidenciat que, tot i la unanimitat a favor, els plantejaments de la CUP segueixen sense trobar suport al plenari. Qui també ha rebut una esmena del govern ha sigut el PSC. Novament per unanimitat, el plenari ha votat a favor de la proposta socialista.
El PSC també rebaixa objectius per treballar la rebaixa del transport
El regidor Daniel Marcos ha defensat la moció, que proposava incrementar fins al 50% la rebaixa de preu dels abonaments de Reus Transport. Un ajut de l'Estat n'ha rebaixat el preu un 30% entre aquest setembre i el mes de desembre. El mateix govern central animava els Ajuntaments a complementar aquest descompte amb recursos propis.
Els socialistes reusencs han portat al ple aquesta proposta, i han plantejat un pas més. Aposten per seguir incrementant aquest descompte durant el 2023 per acostar-se a la gratuïtat dels abonaments. La moció del govern ha canviat l'objectiu de la moció, que ha deixat de ser aplicar aquesta línia de rebaixes.
L'objectiu finalment aprovat és transmetre a Reus Transport que estudiï aquesta possibilitat. Com havia fet la CUP, el PSC també ha entomat la reducció de les seves intencions a canvi de garantir que es treballi en aquesta línia. Els socialistes han presentat una segona proposta, centrada a incrementar l'oferta d'educació pública entre zero i dos anys.
La idea és obrir negociacions amb la Generalitat per obrir noves escoles bressol o per augmentar les places de les actuals. Tota l'oposició ho ha vist amb bons ulls, però el govern s'hi ha oposat. Durant el debat de la moció s'ha criticat que el PSC plantegés l'augment de places com una mesura per incentivar la natalitat.
Tania Agudo, de fet, ha alertat que, si no es reverteix la tendència, es podria passar de parlar de «la España vaciada» a parlar de «Reus sense nens». Una comparació que li ha valgut les crítiques tant de Marta Llorens, portaveu de la CUP, com de Daniel Recasens, regidor d'Educació i Política Lingüística.