El POUM, la figura de Rebull i el barri Mas Pellicer uneixen l'oposició en contra del Govern de Reus

No han prosperat les diferents mocions presentades pels grups de l'oposició | El consistori ha reconegut per unanimitat la tasca de l'Associació d'Alzheimer

El Govern ha rebutjat la totalitat de les mocions presentades per l'oposició en el plenari del mes de febrer
El Govern ha rebutjat la totalitat de les mocions presentades per l'oposició en el plenari del mes de febrer | Twitter / @pscreus
16 de febrer del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:19h

L'Ajuntament de Reus ha celebrat aquest divendres dia 16 el ple ordinari del mes de febrer, en què l'habitatge i diferents problemàtiques relacionades han estat entre els clars protagonistes. Així mateix, les diferents mocions presentades per l'oposició, rebutjades pel Govern, han unificat el posicionament d'aquests grups.

Els temes que més s'han debatut al Palau municipal són l'actualització i vigència del POUM, la promoció de la figura i obra de l'escultor Joan Rebull i la proposta d'un pla estratègic per a la millora del barri Mas Pellicer. La sessió plenària ha engegat amb la informació per part de l'alcaldessa Sandra Guaita sobre l'aprovació de la proposta de declaració d'Ara Reus per continuar diversificant les fonts d'abastiment hídric de la ciutat.

Davant la situació d'emergència per sequera i els mínims històrics dels pantans de Siurana i Riudecanyes, l'abastiment del municipi seria en un 90% de la concessió del CAT. En aquest sentit, el Govern local ha refermat la necessitat "d'accelerar les inversions i infraestructures destinades al reaprofitament de l'aigua regenerada". També, han apuntat la importància d'instar les administracions a actuar per evitar possibles fallides del transvasament de l'Ebre.

Alhora, s'ha aprovat per unanimitat la concessió de la Menció Honorífica Municipal a l’Associació d’Alzheimer i altres trastorns cognitius de Reus i el Baix Camp. L'entitat va commemorar l'any passat el seu 25è aniversari i l'Ajuntament ha celebrat la seva professionalitat i emocionalitat en la tasca de suport i visibilitat que duent a terme.

L'Ajuntament ha celebrat la tasca de l’Associació d’Alzheimer i altres trastorns cognitius de Reus i el Baix Camp Foto: Ajuntament de Reus

Qüestionaments sobre la vigència del POUM

Els dotze vots a favor dels partits de l'oposició demanen al Govern una actualització del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, vigent des del 1999, que "assenti les bases del Reus del futur", en lloc de fer modificacions puntuals, com ha especificat el regidor del PP, Sebastià Domènech. També ha criticat la dependència d'altres normatives, com el Pla Director Urbanístic del Camp de Tarragona o la Llei de Territori.

"Factors energètics, mobilitat, habitatge, comerç i indústria han canviat" i fan prioritari l'actualització de l'instrument urbanístic, ha reivindicat el partit. Alhora, la portaveu de la CUP, Mònica Pàmies, ha demanat que l'oposició pugui participar, a través d'una comissió específica, de l'elaboració del POUM, "un document completament caducat", segons ha valorat.

Com a resposta, la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, ha recordat que “l'avanç de pla del POUM presentat el 2012 no va progressar per manca de consens polític en aquella legislatura” i ha refermat que els tècnics municipals han fet modificacions i "moltes revisions sectorials".

Berasategui ha assenyalat, també, que s'han fet actualitzacions en termes "d'emergència habitacional, mobilitat sostenible, visió de gènere i feminista, estratègia de zones verdes, resiliència climàtica i transició ecològica" que s'incorporaran pròximament al document. Amb tot, cal esperar la nova legislació, que ha garantit que la Generalitat preveu aprovar l'avantprojecte enguany mateix.

L'obra de Rebull i la situació a Mas Pellicer

Des del grup municipal de Junts han instat la regidoria de Projecció de Ciutat a valorar la creació de l'any Rebull, així com altres activitats, visites i exposicions vinculades a la vida i obra del reusenc il·lustre Joan Rebull i Torroja. Com a Govern, ha intervingut el regidor de Cultura, Daniel Recasens, per explicar l'extensa col·lecció dels Museus de Reus, amb gran part del fons en reserva, i per detallar les peces de l'escultor exposades.

Posteriorment, els membres de l'oposició i el regidor no adscrit han unificat de nou els seus posicionaments respecte de la proposta de Junts d'elaborar un pla estratègic per a la millora del barri Mas Pellicer. Teresa Pallarès, com a portaveu, ha descrit un problema estructural a la zona de Sant Josep Obrer que requeriria un pla integral d'actuació urgent, "que inclogui polítiques públiques en matèria d'acció social, en urbanisme i en seguretat".

 

Més enllà d'inversions i partides concretes, han plantejat al Govern -format per PSC, ERC i Ara Reus- l'oportunitat d'aprofitar el projecte "Barris amb Futur", que impulsa la Generalitat per a la prosperitat i cohesió social, i el programa de rehabilitació d'entorns que inclou una subvenció de gairebé 2 MEUR dels Fons Next Generation. En el primer cas, han apuntat que l'Ajuntament treballar per avançar en aquesta línia.
Arxivat a