El PSC de Reus posa una marxa més a la precampanya electoral amb un procés de participació ciutadana. Els socialistes aspiren a treure 10.000 vots i vuit regidors al pròxim mandat i assegurar-se, així, liderar el govern de Reus entre 2023 i 2027. Per començar a preparar el programa i la campanya electoral han obert, les darreres setmanes, un procés de participació ciutadana.
Durant els últims quinze dies han recollit un miler d'aportacions. Segons ho planteja Andreu Martín, portaveu del grup, l'objectiu és començar a identificar les prioritats de la ciutadania de cara a les eleccions municipals de l'any vinent. Ell serà el cap de llista a Reus si no hi ha sorpreses d'última hora.
Se'l nomenarà oficialment el 2 de juny, però és l'únic candidat a ocupar la primera plaça de la llista. Amb la maquinària preelectoral posada en marxa l'any passat, ara els socialistes volen intensificar-la. Quan encara falta un any per les eleccions municipals, Andreu Martín té clar l'objectiu del PSC.
El PSC aspira a treure vuit regidors el 2023
«Deu mil vots i vuit regidors», ha sentenciat quan se li ha preguntat pel tema. «Si no, no tenim la seguretat de poder encapçalar el nou govern», ha exposat. «No cal amagar-se, tenim un objectiu concret, tenim l'ambició de tenir una representació molt majoritària per part de la ciutadania», ha aclarit.
Actualment en tenen sis, després que el 2019 en sumessin dos als quatre que tenien aleshores. Admet que el govern actual va tenir, aleshores, un suport notable de la ciutadania. Ara considera que «la ciutat necessita un nou lideratge amb un suport notable».
El plantejament que ha exposat aquests dimecres és el de fer «un projecte de ciutat més enllà de les nostres sigles». No perquè hi vulguin renunciar, sinó perquè «entenem que hi ha un moment de canvi que ha d'implicar tota la ciutadania». Pel que fa a la llista electoral, dependrà del calendari que estableixi el PSC a escala general.
A partir del nomenament oficial de Martín com a candidat, la setmana vinent, començarà a contactar amb persones concretes perquè s'hi sumin. Tampoc descarta presentar-se en coalició amb altres formacions polítiques o iniciatives ciutadanes. Sense mencionar-ne cap en concret, assegura que «estem oberts a qualsevol element que sigui de suma en un projecte de ciutat».
Sí que ha apuntat que no descarta que aquesta possibilitat es concreti amb «partits que s'han presentat a les eleccions i no tenen representació». Sigui com sigui, volen tenir el programa electoral, o almenys els eixos principals, el darrer trimestre d'enguany. Per començar-lo a esbossar han organitzat, les darreres setmanes, un procés de participació ciutadana.
El procés participatiu recull 1.000 aportacions en quinze dies
Martín recorda que el PSC manté contactes amb associacions de veïns i amb el teixit associatiu d'arreu de la ciutat. «Però hi ha molta gent que no veiem», admet. És per això que han engegat una plataforma digital per recollir aportacions ciutadanes.
Amb el lema de Tu fas el canvi, en quinze dies han recollit un miler d'aportacions. Es tracta d'una xifra superior a les 794 persones que van participar al procés participatiu sobre la zona del Carrilet. Durant el balanç del govern, quan van acabar els tres mesos de fases participatives, només es van anunciar 2.169 participacions.
El cas és que cada persona podia intervenir en diferents fases, comptabilitzant-se com una participació diferent. El motiu d'aquesta diferència, segons creu Martín, és el plantejament inicial. «Crec que la diferència és haver-ho presentat obert, hem deixat la possibilitat de presentar propostes sense restriccions», ha explicat.
També hi pot haver ajudat, considera, no haver evidenciat d'entrada que era el PSC qui l'impulsava. Segons ha exposat, la voluntat era «que no es debatés al voltant de la nostra visió de la ciutat», sinó poder recollir un ventall més ampli d'aportacions. Pel que fa al procés del Carrilet, «em va sorprendre la poca participació», assegura.
També n'ha destacat la diferència de cost, «molt inferior», el del PSC, respecte al del procés organitzat pel govern. Aquest procés ha evidenciat, segons ha exposat Martín aquest dimecres, que hi ha temes que preocupen especialment a la ciutadania. L'incivisme, la seguretat i la situació del comerç són tres dels més repetits.
També projectes concrets, com el del Carrilet, l'estació d'autobusos o el Centre Aquàtic i de Fitness, pel qual s'ha recollit preocupació entre els veïns que l'han mencionat. «Hem assolit l'objectiu que preteníem, que tothom hagi vist que hi ha una campanya que busca la participació», ha valorat.
La iniciativa també ha servit, considera, per mostrar «que hi ha una possibilitat d'accedir a aquest contacte amb els grups municipals». Durant l'any de mandat que queda, el PSC traslladarà les qüestions recollides als plenaris municipals. També organitzaran quinze carpes informatives per tenir «contacte directe amb la ciutat».
Un final de mandat d'oposició «proactiva»
Els socialistes mantenen, segons ha assegurat Martín, una «voluntat de continuar aportant alternatives a les propostes del govern». Tot i això, tenen intenció de canviar la seva actitud durant el darrer any de mandat. Volen ser «propositius», i tenen intenció, en alguns àmbits, d'«avançar-se» al govern.
Per exemple, com ja va anunciar fa uns mesos, el PSC presentarà una proposta de pressupostos municipals abans que el govern aprovi la seva. Una proposta basada, en part, en les aportacions recollides durant la campanya participativa. Els darrers anys han criticat que el govern no compti amb l'oposició a l'hora de definir els comptes de l'Ajuntament.
Des del consistori se'ls ha emplaçat a presentar esmenes, però el procediment no permet les aportacions polítiques, sinó que han de ser tècniques. És per això que els socialistes volen evidenciar-ho amb la seva proposta de pressupostos. D'aquesta manera confien que hi pugui haver un debat sobre els fons dels comptes municipals i no estrictament sobre la seva forma.