El debat sobre les dutxes de les platges va arribar aquest dilluns 1 d'agost al ple municipal del Vendrell. I ho va fer plenament contaminat per la política i per la proximitat d'unes eleccions municipals que tots els partits tenen ja al cap. Per aquesta raó, la disputa va ser de tot menys amable, amb constants retrets entre els regidors.
Al final, la situació es mantindrà invariable, amb les dutxes tancades el que queda de temporada d'estiu. El govern en bloc va votar en contra de la proposta presentada per Primàries i Podem de fer marxa enrere en la mesura. La resta de l'oposició li va donar suport.
«Sentiment d'incomprensió i malestar»
Primàries i Podem demanaven a la seva proposta que es connectés immediatament l'aigua a les dutxes de les platges i s'impulsés la neteja amb maquinària. Van esgrimir les 4.455 signatures recollides en un mes i mig per argumentar el «fort descontentament» dels veïns.
«El sentiment d'incomprensió i malestar és unànime», va afirmar Josep Maria Llasat, de Primàries. Verònica Moreno, de Podem, va carregar contra «les formes i la manca de comunicació» del govern en aquest assumpte. També va demanar a l'alcalde, Kenneth Martínez, que li retirés les atribucions a la regidora de Platges, Bàrbara Peris.
«Cap pla d'estalvi d'aigua»
A les crítiques es van sumar la resta de partits de l'oposició, des de Junts i SP-ERC, fins a la regidora no adscrita, Mar Galeano. Josep Mercadé, de Junts, es va qüestionar el fet que l'estalvi d'aigua només comportés mesures amb les dutxes. «No hi ha restriccions en cap altre àmbit i això fa difícil d'entendre la mesura», va afirmar.
En una línia semblant es va expressar Josep Mañé, de Som Poble-ERC, retraient que la decisió no formés part «de cap pla d'estalvi d'aigua». «Això fa que la mesura no sigui racional i es faci molt difícil explicar-la», va afegir. En aquest sentit, l'oposició va reincidir en les pèrdues d'aigua que hi ha per les fuites a les canonades, «de fins a un 35%».
Peris argumenta la mesura per la situació de sequera
La regidora de Platges va centrar la seva resposta en l'actual situació de sequera i restriccions d'aigua en altres pobles. Va repassar tots aquells municipis que ja estan patint talls, alguns de molt propers, com Roda o Bonastre. I va assegurar que la mesura forma part del pla de gestió del litoral elaborat pel geòleg Xiscu Roig.
Peris També va negar que no es fes una correcta neteja de les platges, assegurant que es netejaven cada dia de forma manual. En un moment donat, va treure diferents petxines, ous i altres elements marítims per mostrar tot allò que la neteja amb maquinària pot fer malbé. Però va aconseguir enervar més l'oposició quan va titllar de «negacionistes del canvi climàtic» els que s'oposen a les mesures.
No va ser aquesta l'única patinada d'un debat que va tenir moments molt agres. També Verónica Moreno va estar poc hàbil quan va recomanar a Peris que anés a «cuidar nens» enlloc de fer la seva tasca al ple. La crispació i l'oportunisme polític van ser els principals enemics d'un debat del qual no es pot defugir, i que serà molt important de cara als pròxims anys.
Pla de conservació de l'aigua
Des del govern també es va fer menció al pla de conservació de l'aigua que s'està elaborant a partir d'una proposta de SP-ERC. La regidora de Medi Ambient, Núria Rovira, va afirmar que la prioritat és canviar les canonades antigues i eliminar les fuites a la zona del centre. També s'està tractant amb l'ACA que el reg de zones verdes es faci amb aigua regenerada.
