El Vendrell marca les accions prioritàries per millorar la gestió de l'aigua

Són fer un nou dipòsit al Nou Vendrell i reparar les canonades entre el pou del Tomoví i el Moli del Blanquillo

Un dipòsit d'aigua al Vendrell.
Un dipòsit d'aigua al Vendrell. | Ajuntament del Vendrell
18 d'agost del 2023
Actualitzat a la 13:31h

La regidora de Medi Ambient del Vendrell, Núria Rovira, ha explicat aquest divendres 18 d'agost quines seran les accions prioritàries de l'equip de govern per millorar la gestió municipal de l'aigua. Rovira ha apuntat que la xarxa d'aigua del Vendrell té "un rendiment del 61%", amb la qual cosa es fa molt necessari millorar la infraestructura per aconseguir una "gestió integral de l'aigua".

El govern local ha fet una diagnosi de la situació actual a través d'un pla de conservació de l'aigua i un programa de mesures dels espais fluvials de la riera de la Bisbal. El primer va sorgir d'una proposta de Som Poble-ERC, amb l'objectiu d'augmentar l'eficiència de la xarxa d'aigua, reduint el consum i les pèrdues. El segon, fet conjuntament amb l'ACA, volia identificar la qualitat de l'aigua dels espais fluvials, especialment del torrent del Lluc.

Abastiment d'aigua "molt tensat"

Les conclusions dels estudis indiquen que l'abastiment d'aigua a la comarca del Baix Penedès està "molt tensat", ja que els quatre aqüífers subterranis que hi ha estan en mal estat. Tampoc es pot reutilitzar l'aigua depurada de l'EDAR de Santa Oliva, perquè té un alt nivell de salinitat. A la xarxa d'abastiment del Vendrell, que compta amb cinc dipòsits —quatre amb aigua provinent del CAT i un amb aigua de pou—, cal reduir les pèrdues.

Per això l'Ajuntament farà les dues primeres actuacions aquest any 2023. Una és la construcció d'un nou dipòsit al Nou Vendrell per garantir l'abastiment. És un projecte que tindrà un cost de 500.000 euros i que ja està en la fase de licitació. L'altra serà la substitució de la canonada que va del pou del Tomoví al Molí del Blanquillo, que està en molt mal estat i té moltes pèrdues.

El cost d'aquesta actuació és d'1,4 milions d'euros, i s'espera que es pugui licitar també aquest any. Paral·lelament, Rovira apunta que caldrà continuar fent millores a la xarxa a tot el nucli central del Vendrell, on també hi ha importants pèrdues. Aquestes actuacions es fan quan hi ha obres en carrers del municipi, com s'ha fet al Doctor Robert o a les Quatre Fonts, per exemple.