—Quina ha de ser la principal prioritat de Cunit el pròxim mandat?
—A Cunit és vital una política útil, que aporti solucions als problemes dels veïns i veïnes i posi la institució al servei de les persones, i no al servei dels partits com s'ha fet de manera descarada en aquest mandat. Els eixos imprescindibles del programa de treball de la CUP de Cunit són l'urbanisme, concretament la redacció d'un nou POUM que preservi el territori davant l'especulació, la redacció d'un Pla Local d'Habitatge, que prioritzi l'habitatge de lloguer social i assequible per aturar l'expulsió de veïns del municipi, i l'aposta per la creació d'una empresa pública de serveis municipals que converteixi l'Ajuntament en agent actiu de creació d'ocupació i de combat contra la precarització.
—Com s'ha de lluitar contra la regressió de litoral?
—Construint hotels a primera línia de platja com vol fer l'actual govern del PSC i Impulsem Cunit amb el beneplàcit dels Comuns, segur que no. És imprescindible entendre tot l'ecosistema litoral com un mateix conjunt i treballar noves propostes a mitjà-llarg termini amb perspectiva supramunicipal i juntament amb les entitats ecologistes del territori. I cal actuar seguint les directrius de l'informe del 2021 'Un litoral al límit' del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), entre les quals s'aposta per actuacions de desrigidització del litoral, regeneració dunar i promoure les solucions basades en la natura. S'han d'implementar solucions renaturalitzadores i de visió global del litoral, d'acord amb els paràmetres actuals de regeneració de les platges.
—Creu que s'han de mantenir els espigons?
—Com hem indicat a la pregunta anterior, apostem per la desrigidització i renaturalització del litoral, i això inclou anar desmantellant estructures rígides com ara els espigons. Hi ha una falsa percepció que els espigons ajuden a mitigar els processos erosius. La CUP de Cunit vàrem publicar un extens vídeo explicatiu al respecte l'any 2021, i vàrem presentar al·legacions al projecte d'Endesa per al desmantellament de les darreres instal·lacions vinculades a la Central Tèrmica del Foix. La nostra aposta és el desmantellament total de la dàrsena de Cubelles així com dels espigons de Cunit. La retirada, però, ha de ser progressiva i acompanyada d'un seguiment concret i exhaustiu de la costa de Cunit.
—Veu encertada la nova zona taronja del barri marítim?
—Per nosaltres, la resposta a aquesta pregunta va molt lligada a les consideracions anteriors. S'ha d'apostar per treure pressió i renaturalitzar un litoral que està al límit i la creació d'una zona taronja a primera línia de platja, fins i tot afectant sectors no urbanitzats actualment en revisió per part de la Generalitat amb el PDU, no és la solució a res. Nosaltres apostem per treballar en la línia de disminuir el trànsit de vehicles a primera línia de platja, amb excepcions com ara serveis essencials, persones amb mobilitat reduïda o altres casuístiques. Cal afavorir l'ús d'un transport públic col·lectiu al municipi que permeti a veïns i veïnes arribar a la platja sense haver d'agafar el cotxe.
—Creu que cal ampliar l'illa de vianants del centre?
—Actuacions com aquestes sense cap mena de projecte global no porten enlloc, com s'ha demostrat. Per nosaltres és imprescindible prèviament a qualsevol acció, teixir i acordar plans de barris que puguin generar amplis acords i consensos socials i polítics, i que siguin fruit de processos de participació veïnal. La resposta a aquesta pregunta requereix un treball previ de projecte del nucli antic que compti amb la implicació dels i les veïnes de la zona, comerciants, usuaris i clients de comerços i serveis, etc. Ara mateix, per exemple, hi ha dones que van al nucli a fer alguna activitat i si s'ha fet fosc quan marxen tenen por, ja que no hi ha llum en algunes zones. S'ha de fer un projecte integral.

Membres de la candidatura de la CUP a Cunit. Foto: Cedida
—És factible el projecte d'impulsar una llacuna per fer surf en l'actual context de sequera?
—Aquest projecte és una irresponsabilitat ambiental, i no només pel context de sequera, sinó també perquè destruiria el darrer espai agroforestal que encara conserva el paisatge del Cunit agrícola i la seva biodiversitat. Des de la CUP de Cunit presentarem al·legacions a aquest projecte. Aquesta mena de projectes de "benvingut Mr. Marshall" pels quals aposta el govern de Cunit només beneficien els interessos econòmics d'uns pocs, i ens els venen amb la promesa de "riquesa pel municipi" i molts llocs de treball, que al final sempre resulten pocs i precaris. Al llarg del mandat s'ha constatat que el govern no té altres solucions pel municipi que aquesta mena de projectes.
—Com ha de ser el nou contracte de recollida de residus i per quin model aposta el seu partit?
—Els serveis públics essencials com ara la recollida de residus han d'estar municipalitzats i no han de servir per a fer negoci a multinacionals de fora, com és el cas del nou contracte de Cunit. Els serveis s'han de prestar de la manera més eficient, directa i transparent possible, garantint alhora unes condicions dignes per a treballadors i treballadores. És més complicat a l'inici? Sí, quan fas gestió directa has de gestionar el dia a dia, però tens molta més capacitat d'adaptar-te a les necessitats canviants que tinguis i t'estalvies un 30% de diners públics, que pots revertir en millors condicions laborals i d'inversió.
I guanyes també en transparència, i en aquest sentit volem recordar que hem estat l'única força política al municipi que vam portar el contracte anterior de la brossa a l'Oficina Antifrau, que va concloure un absolut menyspreu de l'Ajuntament per la normativa de contractació pública i greus irregularitats, si bé vam fer tard i les possibles accions penals haurien prescrit.
—Cal fer un nou POUM de forma immediata a Cunit?
—És una de les nostres prioritats, com hem indicat abans. El Pla actual és de l'any 2006 i és inexplicablement encara vigent, ja que és un pla basat en un creixement insostenible i depredador de recursos, que suposa un important impacte mediambiental, de destrucció del patrimoni paisatgístic, de la biodiversitat i d'espais vitals per a la connectivitat ecològica del municipi. Hi ha hagut manca de voluntat política del govern d'aprofitar l'oportunitat del PDU de revisió dels sòls no sostenibles del litoral per a aturar el desenvolupament urbanístic il·limitat plasmat en el POUM. És per aquest motiu que l'aprovació inicial del PDU no hi posa fre i la CUP hem presentat al·legacions a la Generalitat, on demanem l'extinció dels sectors encara urbanitzables del municipi. Insistim que aquests sectors, actualment encara tipificats com a urbanitzables, són clau per a impulsar polítiques que realment promoguin espais verds, agroforestals i ecològicament funcionals dins del municipi.
—Què s'ha de fer a la Plana del Castell?
—A la Plana del Castell trobem els últims reductes que queden al municipi d'un passat on els aiguamolls i les zones conreades ocupaven gran part del litoral penedesenc. Aquest magnífic espai i pulmó de Cunit, és un dels sectors en revisió al PDU i la CUP som l'únic partit polític que fa anys que lluitem perquè s'aturi la seva urbanització. Apostem per dignificar aquest espai que, tot i degradat, conserva un gran potencial. La nostra proposta és treballar per a aconseguir un gran parc urbà que connecti el nucli antic i la zona nova, que ens permeti guanyar en qualitat de vida i que aporti un impuls qualitatiu a tota la zona, incrementant-ne el valor. No defugim de la creació de zones d'activitat econòmica, i apostem per estudiar-ne molt bé les característiques i el seu encaix a la zona.
—Què pot fer l'Ajuntament per acabar amb els atropellaments a la C-31?
—En primer lloc, caldria estudiar i analitzar bé els motius pels quals succeeixen els atropellaments i veure quin tipus d'intervenció seria necessària i si aquesta és competència de l'Ajuntament. Un cas claríssim, per exemple, seria tenir més il·luminació a la nit a alguns passos de vianants, actuació que s'ha demanat en reiterades ocasions. El que no es pot fer des de l'Ajuntament és tirar pel dret amb un projecte presentat per la Generalitat i no estudiar-lo bé ni pensar en les conseqüències que pot tenir en l'àmbit de municipi.
El "mur de la vergonya" que s'ha fet i que ens van vendre com una millora de la "integració urbana" és inadmissible, i encara més quan el govern municipal va decidir treure qualsevol zona de verd per no haver-la de mantenir. Com hem dit abans, les actuacions s'han de pensar globalment i estudiar bé les possibles conseqüències.