ENTREVISTA

Berni Álvarez: «Les instal·lacions de l'Anella fan de Tarragona un destí esportiu molt atractiu»

El conseller d'Esports de l'Ajuntament de Tarragona confia que aquest estiu es pugui canviar la gespa dels vuit camps de futbol municipals

Berni Álvarez, després de l'entrevista, a les instal·lacions de l'Anella Mediterrània de Campclar.
Berni Álvarez, després de l'entrevista, a les instal·lacions de l'Anella Mediterrània de Campclar. | Antonio Ramos
06 de juny de 2024, 06:00

Berni Álvarez, nascut a Reus l'any 1971, és el conseller d'Esports de l'Ajuntament de Tarragona des de fa gairebé un any, gràcies a la victòria del PSC en les eleccions municipals del 28 de maig de 2023 i la recuperació de l'alcaldia pels socialistes. Exjugador professional de bàsquet a la Lliga ACB —amb el València i el Lleida—, Álvarez també va ser entrenador del CB Tarragona durant 13 temporades, tancant la seva etapa amb els del Serrallo amb un ascens a la LEB Plata.

A banda de gestionar Esports, Berni Álvarez també és el segon tinent d'alcaldia, així com conseller d'Educació, Turisme Esportiu, Salut i Europe Direct. En aquesta entrevista amb TarragonaDigital, fem un repàs al seu primer any com a màxim responsable de l'àrea d'Esports.

"Estic content d'haver assolit els tres objectius que em vaig fixar pel primer any"

Què és més difícil, gestionar el vestidor d'un equip de bàsquet o la Conselleria d'Esports de l'Ajuntament de Tarragona?
Diria que tenen moltes coses similars, com la responsabilitat, tot i que és més alta quan estàs en un lloc com el de conseller, perquè hi ha molts àmbits, com els clubs, les instal·lacions, la projecció, la planificació. Com en el bàsquet, també has de liderar un grup de persones, has de motivar-los, solucionar els problemes del dia a dia i planificar per saber cap on vols anar.

Quin balanç fa d'aquest primer any com a conseller d'Esports?
Jo estic molt content i no ho dic per dir. És cert que hi ha coses a millorar, però estic content d'haver assolit els tres objectius que em vaig fixar. El primer era el nostre posicionament dintre en els esdeveniments de cert nivell i el turisme esportiu. Per això vaig voler separar el turisme esportiu de la gestió del dia a dia dels nostres clubs i les nostres instal·lacions. En aquest sentit, vam treballar per portar la Minicopa ACB, que va costar molt, però ho vam aconseguir i a partir d'aquí, tot ha anat més rodat, amb la Copa del Rei i de la Reina de tenis taula o molts esdeveniments que tenim tancats per enguany i per l'any vinent. També teníem clar que havíem de millorar les instal·lacions esportives, començant per la gespa dels camps de futbol, que ja havien esgotat la seva vida útil amb escreix. El contracte està en licitació, és una inversió molt alta, però és molt necessari canviar-los. I finalment, el dia a dia dels clubs, que són els que ens donen vida, perquè ens faciliten molt les coses, quan hem de fer algun esdeveniment. En aquest àmbit hem aconseguit instal·lar el nou parquet del Palau d'Esports, el camp de rugbi o el velòdrom i estem treballant per canviar la il·luminació de les nostres instal·lacions per llums LED. Sense oblidar-nos dels usuaris del Patronat, pels quals treballem perquè tinguin les millors condicions possibles.

"Hi ha moltes possibilitats que la gespa dels vuit camps de futbol es pugui canviar aquest mateix estiu"

Han licitat la renovació de la gespa dels vuit camps de futbol municipal. Amb quins terminis treballen?
Doncs aquest 3 de juny va ser el darrer dia per presentar ofertes i, si el procés va perfecte, sense cap entrebanc, hi ha moltes possibilitats que es puguin canviar tots aquest mateix estiu. Nosaltres treballem amb aquest escenari, però si hi ha alguna alegació o algun problema administratiu podria ser que el procés es retardés i que haguèssim de fer algun replantejament. El que sí que tenim clar és que, en tot això, els clubs han de ser partícips, perquè són els usuaris d'aquestes instal·lacions, i per això els vam reunir fa uns dies per explicar-los com farem el canvi de gespa i també algunes petites actuacions de millora que podrien fer-se als camps.

Fa poques setmanes s'ha instal·lat el parquet del Palau d'Esports que estava pendent des dels Jocs Mediterranis. Què suposa aquesta fita?
Ens dona molta vida i moltes possibilitats. El fet de tenir tot el parquet ens facilita la feina a l'hora de modular les activitats, perquè no necessitem anar muntant i desmuntant com fins ara, i això ens dona molta agilitat. També l'ús de les pistes transversals és més ampli ara i els clubs tenen més espai en les mateixes hores. Cal sumar també que tenim dos parquets, que si es necessita per algun gran esdeveniment —tipus campionat d'Espanya— es pot instal·lar al pavelló petit de Campclar, complementant el Palau d'Esports, o, fins i tot, el podem llogar, que aquest estiu ja hem tingut alguna proposta d'equips de la Lliga ACB per a la seva pretemporada.

Ara ja només falten les graderies al Palau d'Esports.
Sí, és un desig personal, però també és una necessitat. Ara mateix estem en un nivell d'aprofitament del Palau, amb els esdeveniments que tenim planificats de cara als anys 2025 i 2026 que estem anant a volum d'esportistes. Però el nostre objectiu també és organitzar esdeveniments que puguin venir 5.000 espectadors i per a fer-ho possible necessitem les graderies. El compromís de l'alcalde és que aquest mandat puguem completar el Palau amb les graderies.

berni alvarez regidor tarragona neus bertola nacio
Imatge d'arxiu del regidor d'Esports de l'Ajuntament de Tarragona, Berni Álvarez. FOTO: Neus Bertola/ACN

El Serrallo i Riu Clar tenen el parquet bastant fotut pel temps i l'ús. Hi ha alguna previsió de fer-hi alguna actuació?
Sí, però no de manera immediata. En aquestes instal·lacions l'ús del dia a dia és molt important i tard o d'hora s'haurà de canviar el parquet. Tot i això, crec que no és una actuació prioritària, però s'ha de treballar per fer-ho d'aquí 3, 4 o 5 anys. Si la degradació fos molt gran en alguna d'aquestes instal·lacions, podríem col·locar el parquet que tenim guardat de manera puntual. El que està clar és que cada any tindrem un pla d'inversions per anar millorant les instal·lacions, perquè amb l'ús es van degradant i necessiten actuacions.

Es construirà el gimnàs de Sant Pere i Sant Pau?
Segur. Aquest era un projecte de l'any 2022, el qual ja tenia una manca de diners que vam haver de posar quan vam entrar, i s'ha hagut de redefinir pel que fa als costos i també a una nova normativa tècnica. Sabíem que durant uns mesos no es podrà fer la licitació i es necessitaven una sèrie de diners urgents a l'Ajuntament. Els diners tornaran una vegada es faci la venda de patrimoni del PP10, perquè hi ha un compromís. Estic convençut que veurem engegat el projecte abans de final d'any o principis de 2025 i que estigui enllestit, si tot va bé, el 2026.

"Estem treballant perquè la Minicopa ACB torni a Tarragona"

Vostè ha fet bandera del turisme esportiu. Quins beneficis té per a la ciutat?
Hi ha una part econòmica, perquè els esdeveniments hem muntat hem demanat auditories i ha tingut un important impacte. En aquells esdeveniments que hem pagat un cànon o que organitzem al 100% hem obligat que pernoctin a la ciutat. La gent quan ve i es queda a Tarragona es un destí atractiu. Hem tingut esdeveniments com la Minicopa ACB o le Copa del Rei i de la Reina de tenis taula. Molta gent que ve a aquestes cites coneix per primera vegada la ciutat, els agrada molt i després tornen. I a nivell d'instal·lacions, l'Anella concentra piscines de 50 metres, estadi d'atletisme de primer nivell, un camp de rugbi amb nova gespa, el Palau d'Esports i el velòdrom. Això, ens converteix en un destí molt atractiu per campus, concentracions o pretemporades d'equips de fora, que paguen per fer servir les instal·lacions i també fan despesa en allotjament, restauració, etc.

Un dels esdeveniments més exitosos va ser la Minicopa ACB. Com està la possibilitat que enguany es torni a celebrar a Tarragona?
Ho tenim bé, estem treballant molt perquè tornin. Des de l'ACB van acabar molt contents, pel desenvolupament del torneig, les instal·lacions i també per les visites al patrimoni, la xerrada contra el bulliyng a l'Institut Martí Franquès o l'entrenament per a esportistes amb capacitats diverses. El fet és que va anar tan bé que hi ha un parell de ciutats que estan apostant fort per la Minicopa ACB, davant les quals no podem competir econòmicament. És cert que hi havia el compromís que si tot anava bé intentaríem repetir un altre any i en això estem. Esperem que l'ACB no pensi tant en l'aspecte econòmic que poden oferir altres ciutats i que apostin per tot el retorn que van tenir. Jo soc optimista, però no puc garantir res.

Pot avançar alguna cosa?
Tenim pràcticament el 2025 tancat. Ens agradaria repetir el tenis taula, amb els campionats d'Espanya i la Copa del Rei i de la Reina. També estem parlant amb la Federació Espanyola de Bàsquet per fer alguna cosa i moltes altres coses que tenim lligades, com la Copa del Món de gimnàstica estètica. És una modalitat que és petita, però mou molta gent i fa mesos que estem treballant la qüestió d'allotjament amb els hotels de Tarragona. El fet que sigui un campionat del món és un repte per nosaltres. Com he dit abans, econòmicament no podem competir amb altres ciutats, però quan les federacions veuen les nostres instal·lacions, el tracte que tenen aquí i la logística per muntar qualsevol esdeveniment, fa que siguem atractius.

"Tarragona té capacitat per tenir equips d'elit, però és una cosa d'un dia per l'altre"

Parlem de clubs. Què suposa l'ascens del Club Voleibol Sant Pere i Sant Pau?
Hi ha dues coses. La primera és el reconeixement, perquè han fet molt bé la feina i això ho hem de valorar. La segona cosa és el tema econòmic, que suposa un canvi molt important, amb cànons, jugadors, fitxes, etc. I els hem de donar suport en aquest àmbit, però també els estem ajudant a crear un programa de patrocini, perquè puguin anar a buscar recursos a empreses. També estic convençut que el club ha de créixer, pel que fa a estructura perquè trobin l'estabilitat i sigui un projecte que estigui de manera continuada a Superlliga 1. La pròxima temporada el club jugarà a Sant Pere i Sant Pau, però a la llarga ja hem fet el plantejament perquè puguin fer el pas al Palau en el moment que tinguem les graderies perquè volem que l'Anella també s'ompli d'activitat dels primers equips dels nostres clubs.

Sobre el Nàstic, sent l'Ajuntament accionista... Com veuen que Fredrik Wester sigui l'accionista majoritari de la SAE?
Estem, com sempre, una mica al marge, perquè al final, amb el temps, és evident que la presència de l'Ajuntament a l'accionariat anirà baixant. El Nàstic i el senyor Wester s'han entés bé fins al moment, esperem que no hi hagi cap problema i esperem que l'aposta per la Ciutat Esportiva sigui que doni rendibilitat social i econòmica. Nosaltres estem a l'expectativa i amb comunicació amb el club i els missatges que ens arriben és que tot està bé.

Té certa enveja del moment esportiu que viu la ciutat de Girona?
Una mica sí, perquè ara mateix tenen un nivell esportiu que fa enveja. El Girona a la Champions, un equip a l'ACB i també un equip a Lliga Femenina. Més enllà d'això de la situació esportiva, també em fa enveja que molts projectes han vingut finançats per part privada. Han tingut la sort de tenir el City Grup al futbol i Marc Gasol al bàsquet, però també hi ha espònsors sempre fixes, com durant anys ho va ser Spar amb el bàsquet femení. A Tarragona les empreses ja aposten per l'esport, però m'agradaria que fossin apostes encara més fermes i amb continuïtat. Tenim capacitat per tenir equips d'elit, però no és una cosa d'un dia per l'altre ni tampoc de posar diners d'avui per a demà, també els clubs han de treballar i estructurar-se bé.